Kvalitetspass på schemat

Träningen har påbörjats med Berlin Marathon 29.9 som huvudmål. Idag var det dags för mitt först kvalitetspass för veckan som drogs i form av en serie långintervaller på 1,6-3,2-4,8 km.

Berlin Marathon 2009
Med sikte på Berlin Marathon.

Precis som utlovat har jag nu lagt om lite i mitt träningsprogram med mer inriktning på distans framförallt i mina kvalitetspass. Samtidigt har jag lämnat bort mina morgonpass för att ge benen lite mer återhämtning mellan passen. Mina morgonpass har nog framförallt funnits där i återhämtande syfte, men eftersom jag nu siktar på att börja köra även mina vanliga distanspass på återhämtningsdagarna i ett hårdare tempo känner jag att det behövs lite extra sömn för att vara riktigt fräsch även till dessa pass.

Min plan är helt enkelt att minimera antalet löppass som dras i långsamt tempo. För det första borde jag i detta skede ha den grund som behövs med tanke på de kilometermängder jag tidvis kört med de senaste månaderna. För det andra känner jag att det är dags att väcka kroppen ifall jag på allvar skall kunna utmana mina personbästan på marathon och halvmarathon.

En av mina huvudprinciper i min träning inför Berlin Marathon blir att lära kroppen att känna sig bekväm vid 3:54-tempo under allt längre sträckor. Jag behöver få en bättre känsla för den fart jag håller när jag springer och siktar på att få kroppen att med enkelhet känna igen just denna fart.

På något sätt känns det mycket enklare att lägga upp sin träning nu när jag vet exakt vilken tid jag siktar på i nästa maratonlopp. 2:45 känns inte som någon oöverkomlig målsättning även om mitt personbästa ligger på 2:53 i dagsläget. Berlins banprofil är ju betydligt snabbare än Stockholms och 3:54 min./km ligger nog en bit över min tröskelfart. Det gäller bara att komma i form igen och det tror jag att jag kan lyckas med genom en lite mer målmedveten träning än vad jag ägnade mig åt månaderna efter Stockholm Marathon.

Dagens träningspass var lite tudelat. Benen kändes rätt bra och under de första intervallerna på 1,6 km och 3,2 km kunde jag springa rätt avslappnat i mitt planerade maratontempo på 3,54 min./km. Under den sista intervallen på 4,8 km styvnade ryggen och jag blev därför tvungen att sakta ner lite på tempot under de sista 2 kilometerna. Jag är dock inte så värst orolig över ryggproblemen. Jag tror att det främst beror på bristfällig styrketräning för mage och rygg de senaste veckorna i kombination med att jag inte stretchat ordentligt sedan fredagens tävling. Dessutom blir det alltid en lite annan ansträngning på ryggen när jag som i helgen sov i en annan säng än jag är van vid under några dygn.

Mellan intervallerna körde jag en joggpaus på 800 meter. Totalt blev det 16,7 km löpning med uppvärmningen och nedjoggningen.

Formen är som sagt inte den bästa just nu. Jag tror dock att det lossnar snart och jag är inte helt främmande för att med kort varsel bege mig iväg på ett kortare lopp innan Vasa halvmaraton ifall jag känner att formen är den rätta.

PicsArt_1375209297388
En fördel med att lämna bort morgonpassen är att man i lugn och ro kan se på tv i samband med frukosten. Imorse kollade jag på en riktigt intressant dokumentär om en av de mest meriterade tyska tränarna genom historien, Ottmar Hitzfeld, på DW.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *