Två lyckade tröskelpass

Förra veckan skrev jag om mina förhoppningar att kunna genomföra längre sträckor i tröskelfart för att så småningom kunna följa Janne Holméns marathonprogram till punkt och pricka. Det är med stor glädje jag kan meddela att jag utvecklats t.o.m. över förväntan. Redan i måndags kunde jag köra mitt tröskelpass på 10 km i de farter som behövs för att följa 2:45-programmet och det i stekande hetta mitt på dagen. Snittfarten på 3:55 min./km över hela sträckan och en tid på 39:19 är en tid som jag är mer än nöjd med.

Men det skulle kanske inte ha varit så mycket värt om det inte var för det faktum att benen och löpsteget känns riktigt fina just nu. Det är spänst i stegen och utan att riskera mjölksyra kommer jag ner i farter en bra bit under 4:00 min./km över längre sträckor.

Idag var det återigen dags för ett tröskelpass. Denna gång hade jag tänkt köra 12 km i tröskelfart. Jag fick dock tänka om eftersom jag återigen beslutade mig för att köra passet mitt på dagen när hettan var som mest påtaglig. Det fick bli samma sträcka åter en gång med ungefär samma målsättning. Idag kände jag mig dock lite segare och det berodde på flera olika omständigheter. Främst att jag inte alls förberett mig på samma sätt som inför måndagen med stretching, vila och ordentligt med vätska, men även det faktum att det var lite varmare hade säkert sin del i det hela.

Det gick ändå rätt hyfsat. Jag gick dock ut aningen för hårt och var nere i farter på 3:30 min./km i början av passet. Det fick jag betala för senare under passet när farten sjönk rejält. Snittfarten för hela tröskelpasset på 10 km blev 4:00 min./km, vilket alltså var sämre än på måndagen.

Jag får ändå vara riktigt nöjd med de två tröskelpass som jag genomfört hittills denna vecka. Nu är det inte länge tills jag kan genomföra dessa typer av tröskelpass i samma farter ända upp till 16 km. Varför inte redan nästa vecka ifall vädret blir lite kallare?

tröskelpass måndag 21.7.2014

Måndagens tröskelpass. Först uppvärmningen på 3 km, sedan 10 km tröskel i en snittfart på 3:55 min./km och till sist 2 km nedjoggning.

tröskelpass måndag 21.7.2014 träningsdata

Måndagens träningspass i sin helhet med uppvärmning, tröskeldistansen och nedjoggningen.

tröskelpass onsdag 23.7.2014

Dagens tröskelpass med samma upplägg som på måndagen, men med en snittfart på 4:00 min./km på tröskeldistansen.

tröskelpass onsdag 23.7.2014 träningsdata

Träningsdatan från dagens pass. Det något snabbare snittempot berodde på en något hårdare uppvärmning.

tröskelpass 23.7.2014 bild 2
Idag hade jag Heidi med mig på cykel. Mycket uppskattat att få lite dricka langat åt sig under dessa heta sommardagar.

PicsArt_1406133961529
Igår kväll var vi ut och cyklade och kollade in lite hus här i Vasa. Det är riktigt härligt att cykla under de varma sommarkvällarna. Annars har vi badat varje dag denna vecka.

PicsArt_1406134021509Det blir lite mer öl än vanligt under sommaren, men just nu bryr jag mig inte speciellt mycket om kosthållning. Det enda som gäller för tillfället är att ta ut så mycket man kan av den underbara värme som vi har just nu.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *