Tips för effektiv spinning för löparen

Dagens träningspass är avklarat. Det blev först styrketräning på ca. en timme, följt av 45 minuter intervaller på spinningcykel och till sist 15 minuter vattenlöpning. En av de alternativa träningsformer som jag avskyr allra mest vid sidan om vattenlöpningen är just spinning. Men ifall man koncentrerar sig och ser till att göra det ordentligt kan det vara ett riktigt bra ersättande eller kompletterande pass, som mina pulsvärden visade idag.

PicsArt_1362926084374

Största utmaningen för mig när jag tränar alternativ träning på spinningcykel är att få upp pulsen på en acceptabel nivå för att kunna kalla det en ordentlig genomkörare. Största skillnaden mot vanlig löpning är att det tar ett bra tag att få upp pulsen och att man hamnar att köra rätt tufft för att slippa upp i motsvarande pulsvärden som vid löpning. Det gör helt enkelt vansinnigt ont i låren att köra hårt på spinningcykel ifall man inte är van att nöta på med denna träningsform på daglig basis.

Vid löpning räcker det inte speciellt länge att slippa upp till 90 % av maxpulsen vid intervaller, medan jag får köra på i nästan 3 minuter innan jag kommer upp till dessa nivåer på spinningcykeln.

Idag gjorde jag liksom i fredags så att jag körde i intervaller på fem minuter, med målet att komma upp till 90 % av maxpulsen på de första 3 minuterna. Sedan såg jag till att hålla pulsen på denna nivå över de resterande 2 minuterna. Detta upprepade jag 6 gånger med en paus på en minut mellan intervallerna.

Det är ju naturligtvis olika vilka ändamål man har med ett träningspass. I återhämtande syfte är just dessa typer av intervaller kanske inte det bästa, men om målet är att få en rejäl genomkörare med pulsnivåer som motsvarar de som man håller vid löpintervaller bör man se till att köra rätt hårt på sina spinningintervaller. Då finns inte utrymme för speciellt mycket uppförs- eller nedförsbackar som man brukar praktisera på spinninglektioner.

Nu blir det en lugn vecka i träningsväg med vila imorgon, onsdag och fredag eftersom jag ändå vill vara rätt pigg på Barcelona Marathon på söndag. Om jag skulle ha varit i form för ett helt maraton skulle gårdagens tuffa långpass samt dagens semihårda cykelintervaller ha varit otänkbara med tanke på formtoppningen. Men med tanke på att min form inte är på en sådan nivå att det berättigar till formtoppning i traditionell mening, har jag inte varit beredd att sakta ner på träningen i samma utsträckning som inför mina tidigare maratonlopp. Detta maratonlopp får som sagt bli som ett hårdare träningspass med sikte på maratonloppen senare i år.

De pass jag kommer att genomföra är 5 km i avslappnat men raskt tempo på bana på tisdag, följt av 2x5x200m. På tisdag blir det sedan ca. 10 km i avslappnat 4:50 tempo och på lördag slutligen “breakfast run” på drygt 4 km i Barcelona.

PicsArt_1362925753795
För de som lider av benhinneinflammation på insidan av benet är tåhävningar av denna typ en utmärkt övning som gör att man stärker yttre sidan av vadbenen. Detta skall sedan i förlängningen förhoppningvis medföra att detta parti används mer aktivt vid löpning.

PicsArt_1362926207690
Efter passet blev det som vanligt på söndagar lunch vid simhallscafeterian. Ser kanske inte så fräscht ut, men skönt att slippa kocka själv på söndagseftermiddagen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *