Tillbakablick på året-del 1

Året börjar närma sig sitt slut och det har därför blivit dags för att sammanfatta lite erfarenheter från året. Det gör jag i form av några utnämningar till att börja med. Det har varit ett rätt händelserikt år med många roliga upplevelser och det är inte alldeles enkelt att välja endast några saker när man gör upp en lista. Jag börjar dock med att främst fokusera på löparrelaterade ämnen i mitt första inlägg om året som gått. Jag håller som bäst på att sammanställa lite bilder från året, så dessa kommer att dyka upp här inom de närmaste dagarna.

Bästa upplevelsen: Barcelona.

Helheten med upphämtning av nummerlapparna på expon vid foten av montjuic berget, suverän expo, Barcelona-matchen, underbara löparstråk, bra shoppingutbud, bra restauranger, fint väder. Allt bidrog till att göra denna resa till en oförglömlig upplevelse. Maratonloppet i sig har växt ordentligt de senaste åren, vilket inte är förvånande med tanke på den snabba banan och alla upplevelser. Vissa praktiska arrangemang fungerar ännu inte som de borde, men det får man ha lite överseende med med tanke på att loppet bara för några år tillbaka var ungefär hälften så stort. Att sedan loppet inte gick så bra för min del var av mindre betydelse, både på grund av syrrans prestation och det faktum att jag var skadad just då.

expo barcelona
Det är svårt att få så mycket vackrare området att placera start- och målområdet på än i Barcelona Marathon. Expon var även placerad i byggnaden till vänster.
start och målområdet
Det fina start- och målområdet i Barcelona Marathon. Turligt nog var tävlingsdagen den enda regniga dagen.

barcelona match
Barcelona match.

Bästa månaden: Maj.

Våren är ju rätt härlig i sig själv, men vem hade väntat sig temperaturer på över 20 plusgrader redan i maj? Om jag minns rätt var det riktigt varmt hela månaden. Det är sällan man får tillfälle att springa i shorts och t.o.m. utan tröja i maj. En helt annan sak är ju sedan att sommaren aldrig riktigt återvände efter detta, förutom under några veckor i september. Men man fick ju i alla fall en hel del oförglömliga upplevelser i maj.

barfotalöpning
Barfotalöpning i maj-sällsynt lyx.

Årets öl: Mufloni och Kiin Kiin

Med tanke på alla öl jag testat under detta år vore det märkligt om inte dessa får en egen punkt i denna sammanställning. Det finns många goda kandidater bland de som jag testat under året. Tidigare har Fuller’s ESB och Samuel Adams varit mina absoluta favoriter. De ligger nog fortfarande högt uppe på min lista, men som med det mesta här i livet vill man ibland ha lite förändringar. Den mest positiva nyheten på ölfronten för mig detta år kommer faktiskt från Finland och det lilla bryggeriet Beer Hunter’s vars öl Mufloni är en riktig hit. Då detta öl knappast är tillgängligt för den svenska publiken ännu tipsar jag även om ett annat alternativ som jag gillar riktigt mycket, nämligen Mikkellers Kiin Kiin.

mufloni 2
Finska Mufloni

Största positiva överraskning: Sommar-Åbo.

Att Åbo är en riktigt vacker stad är inget nytt för mig. Speciellt på sommaren finns det många fina restauranger att vistas i utefter Aura å. Det blev ändå en överraskande härlig upplevelse där i slutet av juni i år. Det som var tänkt att bli en liten halvmaratonresa över veckoslutet, blev allt annat än just detta.

hand i hand
Lite romantik i Åbo.

Bästa resultat: Stockholm Marathon.

Min målsättning för året justerades till 2:45 med beaktande av alla skadebekymmer i början av året. Jag fick ungefär 1 1/2 månad av löpträning inför Stockholm Marathon och siktade där på att underskrida 2:50. Det lyckades inte riktigt, men sluttiden på 2:53 var personbästa och under omständigheterna en riktigt bra tid.

början av stockholm marathon 2

Största bedriften: Berlin Marathon.

Resultatet blev inget att hurra för. Mitt resultat i loppet på 3:01 var väldigt långt ifrån min målsättning på 2:45. Jag känner ändå att detta var min största bedrift för året med tanke på allt jag var med om och detta gav mitt självförtroende en “push” i rätt riktning för en fortsatt satsning på nya personbästan.

Årets flopp: Jakob Marathon.

Jag hade förberett mig väl inför loppet och fick nästan två månader på mig att skadefritt förbereda mig inför loppet på sommaren. Trots detta infann sig aldrig formen och den var sämre än någonsin när det var dags för loppet. Jag avbröt redan 10 km in i loppet.

Bästa skor: Adidas Adizero Adios 2

Asics Trainer 18 var mina trotjänare under året och de skor jag använde under de flesta träningspass, men de skor som blev den riktigt stora positiva överraskningen var Adidas Adizero Adios 2. De tillhör kategorin lätta tävlingsskor och är därför inga skor man kör i alla träningspass i veckan. Överraskande stabila för att vara lättviktsskor men trots detta bra rullning.

Adidas Adios

Största lärdomen:

Ifall man inte är heltidsidrottare eller springer till och från jobbet lönar det sig inte med dubbelpass. Åtminstone inte för mig. Även om kroppen höll för påfrestningen och jag kunde hålla mig skadefri från april och framåt, kände jag mig riktigt seg och trött största delen av året. Det kan tänkas att den bristfälliga löpträningen i början av året gjorde att grundträningen blev lidande, men jag känner ändå att konceptet med högst ett pass om dagen passar mig bättre.

Join the Conversation

4 Comments

    1. says: Benny

      Jodå, de är riktigt bra. Tummen ur bara! 🙂 Åtminstone om man vill ha skor för kortare distanser. De är ju heller inte så dyra att det svider alltför mycket att pröva på…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *