Personbästa i Stockholm Marathon

Det blev alltså ett personbästa för mig i årets Stockholm Marathon på 2:53:20. En tid som jag är mer än nöjd med med tanke på omständigheterna. Säsongen är ju bara barnet ännu och banprofilen i Stockholm är ju allt annat än lätt. Dessutom har jag ju som bekant varit skadeförföljd under våren och vintern så redan deltagande i dagens lopp var i sig en halv seger för mig.

Inför loppet hade jag lagt som målsättning att underskrida 2:50 och jag var länge och nosade på de tiderna i loppet. Ända fram till halvmaratonpasseringen som jag körde på 1:25:02 låg jag faktiskt inom de tider som behövs för att underskrida 2:50. Nästan genast efter denna passering började jag dock känna av en spänning i högra baklåret och jag blev lite orolig för om det skulle hålla hela loppet.

Jag justerade därför min målsättning till att underskrida mitt nuvarande personbästa. Det kan tänkas att jag blev aningen passiv i min löpning efter detta, men idag kändes det ändå viktigast att få ett resultat med tanke på det avbrutna loppet i Barcelona.

Det faktum att det fanns gott om krafter i slutet av loppet indikerar att det finns mycket att ta av ännu när det gäller framtida lopp denna sommar. Jag kom faktiskt aldrig in i den berömda väggen utan kunde hålla en relativt god löpteknik ända in i mål. Jag funderade på att ta en spurt i slutdelen av loppet, men hindrade mig i sista stund då jag såg en löpare som gick runt och yrade och hade totalt tappat medvetandet. Av rädsla för att detta skulle hända mig bestämde jag mig för att köra på säkerhet de sista kilometerna in till mål.

Jag är riktigt nöjd med dagens prestation och det är med gott självförtroende som jag nu återgår till träningen inför resten av sommarens och höstens maratonlopp. Jag tror inte att mitt mål att underskrida 2:45 detta år borde vara några större problem förutsatt att jag får vara skadefri. Med lättare banprofil underlättas detta också avsevärt.

Annars var det som alltid riktigt gemytligt att vara ute bland alla svenskar under loppet. Jag diskuterade med flera av dem under loppet, främst för att få reda på vilken fart de siktade på att hålla. En av löparna som jag pratade med frågade helt plötsligt “Är du Benny?”. Efter mitt jakande svar sade han att han följer min blogg. “Vad roligt!” var allt jag fick ur mig. 🙂

Ett urplock av övriga österbottningar i dagens Stockholm Marathon:

Joakim Träskelin-Min prestation i all ära, men den riktiga skrällen eller prestationen, bara hur man väljer att uttrycka sig, stod ändå Joakim Träskelin för som löpte in på 2:42:25. För oss som följt Träskelin och sett honom springa är det kanske inte någon överraskning att han har de tiderna i kroppen. Han är vid sidan om Niclas Sandells den löpare som man skulle betala för att se springa, så vackert och graciöst ser det ut när han springer.

Heidi Granholm-Hon förbättrade sitt personbästa och löpte in på 3:26:55. Grattis till en bra prestation Heidi!

Syrran Josefin avbröt sitt lopp efter halva sträckan som hon löpte på 1:32:34. Det var en riktigt fin öppning av syrran, men den förkylning som hon haft hela veckan gjorde det omöjligt att löpa hela sträckan idag. Så är det tyvärr med maraton, oavsett hur bra formen är så kan en förkylning eller en annan sjukdom på tävlingsdagen omöjliggöra tävlande. Tur ändå att hon löpte ända fram till halvmaratonsträckan och med den tiden visade att hon det finns goda chanser att skala bort många minuter på personbästat på den sträckan.

Det var bara några av de löpare som jag hunnit kolla upp efter maratonloppet. Jag har ju inte hunnit annat än duscha efter mitt maratonlopp ännu. Meddela mig gärna om övriga deltagare i årets Stockholm Marathon, t.ex. i kommentatorsfältet nedan.

PicsArt_1370101924604
Jag var först ut vid frukosten när de öppnade kl. 8.00.

PicsArt_1370101968918
Min favorit vid frukostbordet. Nybakta och varma bröd. Valde bara ljusa sorter pga. maratonloppet.

PicsArt_1370102021946
Min frukost med Dagens Nyheter, där de idag hade en 10-sidors special om Stockholm Marathon.

PicsArt_1370102108803
En av de bästa sakerna med tävlingsdagar är att man utan dåligt samvete kan äta så många croissanter och bullar man bara får i sig.

PicsArt_1370102148549
Sedan bar det upp till rummet för förberedelser inför loppet. På med chippet på skon…

PicsArt_1370102364785
…på med vaselin på alla kroppsdelar där det finns risk för skavsår…

PicsArt_1370102196643
…sedan preparerade jag mitt måltidsarmband. Något som visade sig rätt onödigt med tanke på att det lossnade av all fukt redan efter 10-12 km…

PicsArt_1370101848334
Färdigt klädd för maratonloppet!

Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Staffan

  Stort grattis och klokt disponerat!! Många verkar haft det väldigt tungt idag och “underpresterat” om man nu kan tala om sådant på marathon. Speciellt sista 10-12km verkar många tappat och SM-tiderna är inte bättre i år än i kylan och regnet förra året vilket jag tycker är lite konstigt!!! Njut och fira PB nu!!

  1. says: Benny

   Tack så mycket! Jo, jag såg på resultatlistan att överraskande många i eliten “underpresterat” idag. I marathon verkar det faktiskt som att det är värre med värme än med kyla. Kanske inte den extrema kyla vi hade ifjol, men mer normal temperatur för årstiden… Skall minnas att fira. 🙂

 2. says: Markus Segervall

  Stort Grattis Benny!! 🙂 Märktes nog de sista 2 månaderna att detta kommer att gå bra. Fira detta nu så inte fokus direkt far till nästa lopp. Men sen är jag ganska övertygad om att med din inställning, målmedvetenhet och träning kommer du att fixa 2:45 senast inom 2014. 🙂

  1. says: Benny

   Tackar! 🙂 Ja, de sista 1 1/2 månaderna innan loppet förlöpte ju bra. Skall nog absolut ta en liten paus från springandet nu, om inte annat så för benens skull. 🙂

  1. says: Benny

   Tack så mycket! 🙂 Efter detta lopp har jag nog själv också börjat tro på att det är möjligt att underskrida den tiden. Kanske inte nu på sommaren, men till senhösten tror jag att det är fullt möjligt…

 3. says: Sasa

  Hej! En doldis bland Österbottningar men med en väldigt bra tid i Stockholm var Kristian Ahlö från Bosund.

  1. says: Benny

   Hej! Jo, jag observerade också efter att jag skrivit inlägget att Ahlö hade sprungit i Stockholm. Han såg väldigt lätt ut i steget på de videon som jag kollade från loppet.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *