Tempopass 16 km med flyt

Det finns inte speciellt mycket tid över på kvällarna nu när man börjat jobba igen. Speciellt inte när man kvällar som denna lägger över 3 timmar på träning med transport och allt inräknat. Men ett kort inlägg om dagens träning hinner jag i alla fall med.

Idag var det igen dags att köra ett tempopass i bra fart. På mitt program fanns 16 km som skulle avverkas på 66 minuter, vilket blir 4:04 min./km eller 14,54 km/h över hela sträckan. Eftersom det inte är möjligt att genomföra denna typ av pass utomhus just nu blev det löpband även idag. Det gjorde också att jag lade lite andra, högre målsättningar gällande farten på detta pass.

Jag började med en uppvärmning på 3 km, där jag under den sista kilometern körde i ett tempo på 15,5 km/h. Efter uppvärmningen blev det lite stretching innan jag körde igång med tempodelen på 16 km. Jag lade en lutning på ett par procent på löpbandet för att det bättre skulle motsvara utomhusförhållanden och körde sedan igång i en fart på 15,5 km/h. Denna fart höll jag i en kilometer innan jag höjde farten till 16 km/h.

Detta höll jag sedan tills jag avverkat några kilometer till. Då blev det ännu en höjning till 16,5 km/h. Vid 10-kilometers passeringen hade jag en tid på 36:58. Eftersom det fanns gott om krafter kvar beslutade jag mig för att höja farten ytterligare vid löpta 11 kilometer till 17 km/h.

Tiden för hela tempodelen på 16 km stannade vid 58:08, vilket är en utmärkt tid även på löpband. Snittfarten för hela tempopasset blev därmed 3:38 min./km eller drygt 16,5 km/h. Men det är ändå inte tiden jag var mest nöjd med med dagens pass, utan känslan. Det kändes verkligen lätt idag och jag kunde springa avslappnat även i de högre farterna. Det verkar med andra ord som att förra veckans lite lugnare träning har gett en bra utdelning.

Imorgon blir det igen ett lugnare pass med lätt löpning, styrketräning och vattenlöpning. Det gäller att ta det försiktigt efter denna typ av urladdningar. Igår körde vi ett alternativt pass med 60 minuter på crosstrainern och 30 minuter stretching.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *