Veckosummering

Jag har en riktigt fin träningsvecka bakom mig. Totalt blev det 7 träningspass, med 87,4 km löpning och 18 km på crosstrainern. Dessutom fick jag in 4 pass styrketräning under veckan.

Träningen har påbörjats på allvar inför Rotterdam Marathon nu, men eftersom de första fartpassen inte påbörjas innan nästa vecka är träningen ännu helt inriktad på att bygga upp kroppen inför den kommande säsongen. Därför har jag inte alls kollat vilka farter jag hållit under löppassen, utan det har helt och hållet gått på känsla.

Det som jag är mest nöjd med under veckan är att jag fick in två alternativa pass på crosstrainern samt en hel del styrketräning. För tillfället känner jag mig som en rätt stark löpare med ett bra driv i steget och det har även fått mig att fundera på om jag borde fokusera mer på att bibehålla den naturliga styrkan även under säsongen och tänka mindre på vikten. Jag är ju rätt stark i benen från mina år som fotbollsspelare, men ofta har jag tänkt på detta som något negativt. Jag har kanske tänkt för mycket på att komma ner i de viktklasser som andra, snabbare maratonlöpare har.

Det som jag kanske borde göra är att fokusera mer på mina egna styrkor som löpare och det ligger inte i det graciösa och i teknisk fulländning, utan mer i min vilja och envishet.

Nå, det var bara några tankegångar såhär i början av säsongen. Det brukar lösa sig naturligt ifall man håller sig skadefri och kan träna med bra motivation. Jag jobbar ju som bekant hårt just nu för att hållas skadefri och då det gäller motivationen så är det absolut inget fel på denna.

Förra veckas träning:

Måndag 3.11:

Distanspass 12 km

Tisdag 4.11:

4 km uppvärmning på löpband och 45 min. på crosstrainer (10km) + 1 h styrka (Wasa Sports Club)

Onsdag 5.11:

4,6 km med Heidi (inkl. 1km backintervaller) och 8,5 km med syrran + 1 h styrka (WSC)

Torsdag 6.11

30 min. på löpband (7 km) och 30 min. på crosstrainer (8 km) + 1h styrka (WSC)

Fredag 7.11:

Distanspass 15 km och styrka 1h (WSC)

Lördag 8.11:

Distanspass 16 km

Söndag 9.11:

Långpass 20,2 km

Totalt 7 träningspass med 87,3 km löpning, 18 km på crosstrainern och 4h styrka.

styrkepass fredag 7.11.2014

Bild från mitt styrkepass på fredag morgon. Förutom att köra mångsidig styrketräning lägger jag ungefär en halv timme per kväll på stretching och “djupandning”. Stretching har alltid varit viktigt för mig som löpare, men med mer styrketräning har jag inte råd att slarva med denna bit om jag vill få ut mitt löpsteg.

PicsArt_1415561415271Resultatet av lördagens shoppingrunda med Heidi; nytt soffbord.

PicsArt_1415561238463Traditionellt lördagsmys med film och godis. Vilken skål är månne min? 🙂

 

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Nisse

  Hej Benny.

  Hur har du tänkt dig framöver med crosstrainern, kommer du fortsätta med den alternativa träningen när du går in i den hårdare fasen? Eller finns det inte plats för alternativ träning då?
  Kör själv en hel del på CT, då jag haft en del problem med mina fötter och hälsenor. Kör varannan dag med roddmaskin och CT. Jag brukar köra med cirka 180 Watts belastning, blir rätt trött av det ligger på en andningsnivå på ungefär vid gränsen för att jag med besvär kan prata. Ungefär 20 minuter på rodden lika mycket på CT.
  Hur kör du dina CT-pass, vilken ansträngningsnivå?

  Mvh Nisse

  1. says: Benny

   Hej!

   Jodå, jag har nog tänkt att jag skulle hålla igång med den alternativa träningen under hela året på den nya säsongen. Det maratonprogram som jag kör är fokuset främst på att kunna genomföra 3 kvalitetspass, i form av 2 tempopass och 1 långpass i veckan. Utöver detta är det inte någon större skillnad på vad jag kör, det viktigaste är att jag är tillräckligt utvilad för att kunna prestera på mina kvalitetspass, så 1-2 alternativa träningspass siktar jag på per vecka även under den hårdare fasen.
   Då det gäller ansträngningsnivån på mina CT-pass så har jag inte kollat Watt-belastningen. Jag kollar främst på hastigheten och har under de senaste passen försökt hålla mig på mellan 17-20 km/h under hela passet. Passen på crosstrainern brukar nog vara rejält ansträngande när man kört ett tag i dessa hastigheter. I allmänhet blir det 60 minuter på crosstrainern eller så kör jag ett kombinationspass med både spinning och CT. Igår blev det 60 min. spinning följt av 30 minuter CT. Skall kolla Watt belastningen på följande CT-pass. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *