Den viktiga sömnen(?)

Vi är redan inne i december och snart är det jul! Vart for november månad? Kanske lika bra att den gick snabbt undan. Det brukar nämligen inte vara någon favoritmånad för mig oavsett. Förra månaden kände jag mig visserligen ovanligt pigg för denna årstid, men det berodde säkert på att jag satsade ovanligt mycket på sömnen och kosten.

Nu satsade jag på att sova minst 7 timmar varje natt och nätter med upp till 9 timmar sömn var heller ingen ovanlighet. Till detta kom även 30 minuters “powernaps” mitt på dagen. Jag kan inte minnas när jag senast sovit så mycket i mitt liv. Det måste ha varit som spädbarn. Kanske detta även är en av hemligheterna bakom min nyvunna form?

Jag är nämligen i en helt suverän form för tillfället. Detta trots att jag kör försiktigt ännu i år.

Efter några veckor med riktigt tuffa träningspass har jag just nu en återhämtningsvecka. Jag har inte haft så överdrivet mycket mängd ännu, men de kvalitetspass jag kört har varit desto tuffare. Jag har legat på runt 90-100 km per vecka och mellan 6-7 löppass i veckan. Något som kan klassas som en rätt blygsam mängd.

Men som sagt, fartpassen har varit desto tuffare. Dit hör exempelvis dessa kvalitetspass som jag kört de senaste veckorna, samtliga på löpband:

13.11: Tempopass 15 km på 52:50

15.11: Tempopass 10 km på 34:20

20.11: Tempopass 15 km i 17 km/h.

22.11: Intervaller 3×12 min. 3600-3600-3700 meter

28.11: Stegrande tempopass 12 km på 40:21, varav första 10 km på 33:49.

2.12: Långpass 33 km, 3 km uppvärmning och sedan 30 km i 15,5 km/h.

Jag har kört 3-4 kvalitetspass per vecka, varav största delen på löpband. Varannat löppass har jag kört utomhus, men då i form av återhämtande löpning i lugnare tempo. På dessa pass har jag dock även ökat på farten en aning eftersom jag inte upplevt någon smärta i benen på snart 2 månader nu.

Medan jag vanligen hållit mig över 5 min./km på återhämtande löppass tidigare, har jag nu börjat köra dessa i farter på mellan 4:20-4:40 min./km. Det borde inte vara några problem att hålla sig skadefri så länge mängden ligger på denna blygsamma nivå. Om jag ökar radikalt på mängden får jag dock akta mig för att köra på för hårt eftersom återhämtande pass per definition inte skall slita så hårt på lederna.

Att jag inte haft ont i ljumskarna eller nedre ryggen är alltså den största orsaken till att jag är i denna form för tillfället. Jag har nämligen för första gången på länge kunnat köra på så hårt som det mentala och det fysiska tillåter. Orsaken till att jag kört största delen av kvalitetspassen på löpband är att jag behöver få tillbaka den mentala tuffhet som jag delvis förlorat under de många månaderna med smärta vid löpning.

Nu tror jag att jag så småningom börjar komma till ett stadie då jag kan börja dra längre sträckor även utomhus eller i hallen i hårdare tempo. Åtminstone antyder löpkänslan som jag har under mina återhämtningspass något sådant. Ibland drar jag nämligen ned tempot till 3:30-fart i slutfasen även på dessa löppass.

Förutom hyfsad kosthållning och bra sömnschema, har jag även varit duktig med att underhålla muskelbalansen med regelbunden styrketräning. Jag kör mångsidig styrketräning ungefär 4 gånger i veckan där fokuset ligger på hela kroppen. Alltså inte endast höft, rygg och mage som jag oftast fokuserat på. Just nu kör jag rätt jämnt på alla delar av kroppen och det verkar vara bra för balansen i löpningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *