Tempopass 10 km

Även denna veckas träning har börjat bra. Igår blev det totalt 22 km löpning då jag först sprang 7 km med Heidi och sedan 15 km med syrran. Idag fortsatte träningen med ett kvalitetspass inomhus på löpband där jag skulle köra 10 km på 41 minuter, vilket alltså blir en snittfart på 4:06 min./km.

Jag började med en uppvärmning på 2 km innan jag körde igång med tempodelen. Jag ställde in löpbandet på 15 km/h, vilket egentligen innebär en fart på 4:00 min./km. Även om kroppen kändes lite trög till en början var det inga som helst problem att hänga med i tempot och därför körde jag hela sträckan i ovan nämnda fart. Tiden landade till slut på 39:54. Efteråt blev det ännu en kilometer nedjoggning och 50 minuter styrketräning.

Om man jämför min nuvarande form med samma tidpunkt ifjol är det en stor skillnad. Jag har redan i detta skede av säsongen bättre uthållighet än vad jag hade i januari ifjol. Det är kanske inte så märkligt med tanke på de tuffa tempopass som jag genomförde under förra säsongen, men det oaktat känner jag att det finns väldigt goda förutsättningar att öka både på mängd och fart under denna försäsong.

Men som jag tidigare nämnt är det viktigaste av allt att jag håller mig skadefri under uppbyggnaden inför Rotterdam, så därför är det kanske onödigt att köra hårdare än de farter som finns i programmet. Jag får inte bli för ivrig när det känns bra och framförallt måste jag se till att ge akt på de småskador som alltid dyker upp under resans gång.

Det är alltid enkelt att ge andra råd om hur det skall göra när de har skadekänningar, men när det gäller min egna kropp har jag alltför ofta saknat det tålamod som behövs för att hålla mig helt skadefri. Till denna säsong får jag inte göra om samma misstag som förra säsongen och därför gäller det nu att lugna ner sig en aning och lugnt och metodiskt jobba sig igenom programmet.

Det var dagens visdom. Även om klockan endast är lite över nio börjar det kännas som att det är dags att gå och lägga sig. Det har varit en lång och intressant dag och när man nästan somnar sittande vid datorn kan man väl konstatera att man gjort sitt för dagen.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *