Summering av träningen i april

Det blev rätt lite mängd i april i jämförelse med tidigare månader. Delvis berodde det på att jag satsade mer på fart och känsla, men framförallt berodde det på att månaden innehåll två lugna veckor och två tuffare. I vanliga fall kör jag ju i perioder på 3 tuffa veckor och en lugn emellan.

Under de lugna veckorna kör jag ju väldigt lite mängd, endast 60-70 km. Jag vet att man i de flesta träningsscheman sällan drar ner på volymen så radikalt på lugna veckor, men jag tycker själv att jag behöver få ner mängden rejält om det alls skall bli någon återhämtning för min del. Det viktigaste enligt mig är att man lär känna sin egen kropp och anpassar träningen efter denna.

Förutom allt detta inverkade också min förkylning den första veckan i april även på antalet och mängden löp- och träningstimmar. Det var som nämnt en oerhört seg variant denna gång, som påverkade träningen i nästan två veckor.

Med allt detta sagt blev det totalt 475 km löpning, 36 löppass, 12 styrkepass och ∼53h träning i april. Om jag skall sammanfatta månaden i hur det kändes, så var det mycket varierande. Det tog alltså mycket länge att komma igång efter förkylningen. Man kan säga att de första två veckorna mer eller mindre gick till att komma igång igen. Sedan fick jag så småningom upp ångan så att jag under den andra och sista tuffa veckan kunde köra i rätt bra farter.

Det tog dock ända tills förra lugna veckan innan jag kom ner till sådana farter som man kan förvänta sig enligt årstiden. Det berodde kanske delvis på att jag drog ned på träningen rätt rejält, men även som sagt på att jag hade tränat frisk i några veckor.

Det är sällan som träningen går helt enligt planerna under en hel uppbyggnadsperiod på 5-6 månader och jag hoppas verkligen att jag redan lagt min jobbigaste period bakom mig i april. Maj månad lär vara rätt avgörande för i vilken form jag kommer till Stockholm Marathon 2:a juni. Det återstår alltså ännu 3 tuffa veckor innan jag börjar dra ned på träningen ordentligt.

Nedan är förra veckans träning. Det handlade alltså om en återhämtningsvecka.

Vecka 17

Måndag 23.4:

Styrketräning 90 minuter.

Tisdag 24.4:

11 km lugnt

Onsdag 25.4:

3 km uppvärmning, 4×2,5 km (∼9 min./intervall) + 2x5x200 meter (∼35-36 sek./30 sek. ståvila), 2 km nedjogg (tot. 17 km)

Torsdag 26.4:

3 km uppv., 3 km backintervaller (30 sek. uppför, brant backe), 3,2 km i bra fart till Karlsplan, 3x5x300 meter (55-56 sek., 45 sek. ståvila, 90 sek. serievila) (tot. 13 km)

Fredag 27.4:

Styrka 60 min.

Lördag 28.4:

Långpass 24 km. Tempoökning från 4:20 min./km till 3:45 min./km. Snittfart på hela sträckan 3:58 min./km.

Söndag 29.4:

Styrka 45 min.

Totalt 65 km löpning, 4 löppass och ∼8 h träning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *