Summering av månadens träning

Jag vet att jag ofta konstaterar det samma här på bloggen. Men det är otroligt hur snabbt veckorna avlöser varandra. Nu har det igen blivit dags att summera en träningsmånad och en hårdare träningsperiod som för min del är tre veckor lång.

Även denna korta månad blev det en del mängd, men fokuset var ändå främst på att få in fler pass i högre farter under månaden. Mängden i februari blev totalt 551 km löpning fördelat på 41 stycken löppass. Totalt blev det 63,5 timmar träning och inom detta rymdes även 15 styrkepass. I jämförelse med januari var det alltså en liten minskning från 601,5 km, 44 löppass och 70 timmar av träning, något som delvis alltså berodde på den kortare månaden. Men även det faktum att farten stegrades en aning på flera av nyckelpassen gjorde att orken inte riktigt fanns där för att lägga in mer mängd.

Ändå känns det som att fokuset borde ha varit lite bättre under den gångna träningsmånaden. Jag hade mer program på dagarna denna månad, men om man prioriterar och har rätt fokus under alla träningsdagar går det alltid att göra det på ett bättre sätt. Jag hoppas att jag med lärdomarna från februari kan göra mars till en bättre träningsmånad. Då är det nämligen tänkt att jag ytterligare skall öka tempot på mina nyckelpass, samtidigt som jag kommer upp till mer mängd än vad jag hade i januari.

Tyvärr gjorde det kalla vädret under slutet av månaden att alltför många löppass gjordes inomhus på löpband. Det hör väl till att de flesta nyckelpass måste utföras inomhus denna tid på året, men vanliga distanspass skulle gärna få vara utomhus för att inte förlora löpsteget. Jag har visserligen kört med rätt mycket lutning på löpbandet de senaste veckorna, men det går ändå aldrig att simulera alla de faktorer som man har vid löpning utomhus.

Jag hoppas att vädret blir varmare redan till nästa vecka så att samtliga mina distanspass kunde göras utomhus. Även en del av mina nyckelpass borde så småningom börja överföras till utomhuslöpning.

Men jag är ändå rätt nöjd med utvecklingen under förra träningsmånaden. Uthålligheten har blivit allt bättre och jag har kunnat köra med högre farter och mer lutning för varje vecka som gått. Lördagen avslutade jag med ett långpass på 40 km på 2:45 på löpband med 1 % lutning. Det var jag mycket nöjd med trots att det alltså handlar om löpband.

Träningen förra veckan:

Vecka 8:

Måndag 19.2:

Förmiddag: 8 km (ute)

Eftermiddag: 20 km (ute)

Tisdag 20.2:

FM: 8 km lite hårdare 14,5-15 km/h, 1-1,5% lutning (löpband)

EM: Tempopass 15 km i 17 km/h, 1 % lutning (löpband) (tot. 19 km)

Onsdag 21.2:

FM: 8 km lugnt (löpband) + 60 min. styrka

EM: 12 km lugnt (löpband)

Torsdag 22.2:

FM: 6 km (löpband) + 15 min styrka

EM: Intervaller 5×2 km 18-18,5 km/h + 1x1km i 18,5 km/h, 1,5 % lutning (löpband) (tot. 17 km)

Fredag 23.2:

FM: 45 min. styrka + 10 km (löpband)

EM: 10 km (löpband)

Lördag 24.2:

Långpass 40 km på 2:45, lutning 1 % (löpband)

Söndag 25.2:

Styrketräning 2 h + 12 km lugnt

Totalt 170 km löpning, 12 löppass, 18 h träning och 4 styrkepass.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *