Styrketräning för löpare – del 2

styrketräning för löpare

I förra inlägget gällande styrketräning för löpare gick jag igenom några nyttiga övningar som hjälpt mig att bygga upp styrkan i bålpartiet och samtidigt gjort så att jag blivit av med mina problem i ljumskarna. Här kommer ytterligare några övningar som jag brukar använda mig av på mina styrkepass – denna gång blir det övningar som man kan göra på maskiner som finns på de flesta gym.

De flesta brukar förespråka att man köra styrketräning med fria vikter för att på så sätt bygga upp den naturliga balansen. De flesta av de övningar jag kör i gymmet och hemma är också utan hjälp av maskiner. Det betyder inte att dessa maskiner på något sätt är dåliga – tvärtom finns det många maskiner som kompletterar övrig styrketräning och som hjälper till där det annars kan vara svårt att komma åt vissa muskelpartier endast genom fria vikter och fritt rörelseschema.

Dessutom finns det andra fördelar med att köra styrketräning med hjälp av maskiner. I vissa fall hjälper dessa att hålla ordning på rörelseomfånget och på så sätt minska risken för skador.


Detta är en väldigt bra övning för nedre delen av ryggen och rumpan, något som bidrar till ett effektivare löpsteg. Jag föredrar definitivt att köra övningen på denna ställning istället för med enbart skivstång.

Detta är en bra allround-övning för framlår, baklår och rumpa. Jag brukar även köra med enbart skivstång, men då fram- och baksteg.

Det finns få maskiner som bättre än denna specifikt stärker området kring knäna. Denna kör jag i förebyggande syfte även om jag aldrig haft problem med knäna. (Ta i trä)

Denna maskin är väldigt bra om man riktigt vill komma åt området mellan nedre rygg och rumpa. Denna tränar också upp höfterna på ett mångsidigt sätt.

Även om jag kanske föredrar övningen med bollen från det förra inlägget för att träna upp muskelfästet mellan baklår och rumpa, så känns det som att även denna maskin kommer åt området väldigt bra.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *