Slut på återhämtningen

Nu är det rätt så exakt en månad sedan Berlin Marathon och det är därför dags att köra igång med träningen på allvar igen. Den senaste månaden har som bekant varit en återhämtningsmånad då jag endast tränat då jag känt för det. På fredag och lördag prioriterade jag t.ex. ölen och shoppingen framför träningen. Nu blir det dock ändring på detta och träningen börjar prioriteras igen. Från och med nu är det dagliga träningspass och endast undantagsvis vila.

Visst har det varit rätt skönt med en månad då jag inte behövt bry mig så mycket om hur jag lever. Ibland kan det ju kännas som att man lever i ett ekorrhjul när vardagarna nästan enbart består av jobb och träning. På basen av förra månadens erfarenheter måste jag ändå säga att jag föredrar den livsstil som innebär dagliga träningspass och en sund livsstil. Det ena utesluter ju inte det andra, men det känns ändå som att det är mycket enklare att uppehålla en i övrigt sund livsstil när man sköter sin träning på rutin.

Det sägs att man skall lyssna på sin kropp och inte träna om det inte känns bra. Jag tror ändå att detta är orsaken till att så många inte får någon regelbundenhet i träningen. Om man t.ex. skulle lyssna på vad kroppen och knoppen berättar åt en efter en lång arbetsdag skulle man aldrig komma sig iväg på ett träningspass. Det är bara att få in vanan att dagligen bege sig iväg, oavsett väder och oavsett hur man mår. Förr eller senare får man flyt i steget och då blir även motivationen på en helt annan nivå.

Igår var vi ut till Öjberget på ett löppass. Vädret var helt perfekt och då platsen även i övrigt erbjuder riktigt vackra vyer var det en riktigt trevlig söndagsutflykt. Åt de som planerat ett löppass i motionsspåret kan jag dock meddela att det redan börjar bli aningen för vått och lerigt för att springa där. Vi försökte med ett varv, men det var närapå omöjligt att hålla upp farten då man sjönk ner i leran. Dessutom är det lätt att halka där just nu. Som tur finns det fina områden även runt motionsspåret och det var där vi drog största delen av vårt träningspass igår. Totalt fick vi ihop 15 km löpning.

Min sista träningsvecka under återhämtningsmånaden blev riktigt lugn. Det blev 5 träningspass och 3 pass löpning. Antalet löpta kilometer torde ha landat någonstans vid 40, även om detta egentligen saknar betydelse i sammanhanget.

PicsArt_1382894352072
På väg till Öjberget i Sundom.
PicsArt_1382936345692
Några korta rusher i backen efter löppasset.

PicsArt_1382893907419
Syrran på språng.

PicsArt_1382894540337
Rätt hyfsade vyer på toppen.

PicsArt_1382894283710

PicsArt_1382893954049
Det blev lite Fifa14 i helgen. Jag lyckades bl.a. få min första 10:a i betyg på en spelare. Inte så märkligt kanske då mitt spel bygger mycket på inlägg på en ensam lång anfallare. Största delen av mina mål görs på inlägg.

PicsArt_1382936023606
Söndagskvällen avslutades med toppmötet Chelsea-Manchester City. Jag är riktigt glad att Chelsea vann mötet då de flesta av dessa toppmatcher brukar sluta 1-1.

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Tony Närvä

  Tack för en intressant blogg Benny.
  Har ju som du vet sprungit Berlin Marathon otränad (gör aldrig om det) för ca 1 mån sedan. Har innan det totalt kommit upp i kanske 200 km (ca) på ett år pga renovering etc.
  Har nu bestämt mig för att börja träna igen, har efter Berlin haft paus i träningen, startat lite smått men fick faktiskt ihop närmare 50 km förra veckan. Hade idag en återhämtande länk på 12 km, och känns fortfarande bra.
  Om jag skulle ha lyssnat på kroppen skulle jag troligtvis stannat kvar i soffan, så där håller jag med dig, dock måste man ju anpassa farten till hur kroppen reagerar på träningen. Att få träningen som en rutin i vardagen kan kännas svårt, men när man väl är motiverad, blir steget att ta på löpskorna lättare och lättare. Lycka till med träningen i fortsättningen!

  1. says: Benny

   Tack så mycket! Jag håller helt och hållet med om att farten måste anpassas till hur kroppen reagerar på träningen. Där har jag haft lite problem eftersom jag ofta slaviskt kört mitt program oavsett hur det känts för dagen. Förhoppningsvis har jag blivit lite klokare på vägen. 🙂
   Ett av de största problemen som jag har är otillräcklig vila under vardagarna. Speciellt under riktigt tunga träningsveckor märker jag att det skulle behövas betydligt mer än de 6 timmar jag oftast sover. Minst 7 timmar, men helst 8 timmar skulle det behövas under dessa perioder…
   Lycka till med träningen du också! Det verkar som att du kommit riktigt bra igång nu! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *