Sammanfattning av träningsveckan

Det blev en riktigt hyfsad träningsvecka till slut, även om det tog ett bra tag innan styvheten i benen försvann efter förra lördagens maratonlopp. Totalt fick jag ihop 9 stycken träningspass och 93,5 km löpning på de fem dagar jag tränade denna vecka.

PicsArt_1370796982288
Bild från gårdagens distanpass.

Idag började jag alltså dagen tidigt med en morgonlänk på 7,5 km innan frukosten. Efter några timmar med jobb hemma blev det ytterligare ett träningspass på eftermiddagen. Denna gång var det dags för mitt första kvalitetspass efter Stockholm Marathon. Jag hade inte några klara planer för kvalitetspasset utan det skulle få gå helt på benens villkor denna gång.

Jag började med en uppvärmning på 3 km med Heidi innan jag körde igång med intervallerna. Jag bestämde mig till sist för att försöka mig på några 2 kilometers intervaller i ett tempo så nära maratontempo som möjligt. Den första intervallen började lite trevande och det kändes rätt trögt i benen. Inte så märkligt kanske med tanke på att det är drygt en vecka sedan Stockholm Marathon.

Den första 2 kilometers intervallen gick i farter på 4:05-4:15 min./km. Rätt långsamt alltså. Efter vilojoggningen på 500 meter började det dock kännas bättre och följande 2 kilometers intervallen började jag redan komma ner till farter på 3:55-4:00 min./km. Det blev till sist 4 stycken 2 kilometers intervaller där de två sista var de allra snabbaste. På dessa var jag faktiskt stundvis nere på 3:35 min./km, medan snittfarten låg vid 3:47 min./km. Jag avslutade passet med en 1 kilometers intervall i 3:40-fart.

Totalt fick jag ihop 13 kilometer löpning på eftermiddagspasset och alltså 20,5 km totalt idag. Jag är aningen överraskad att det kändes så bra som det gjorde idag. Med tanke på hur sjuka mina lår har varit hela vecka var jag förberedd på att jag skulle bli tvungen att köra försiktigt idag. Att man dessutom brukar vara rätt matt i kroppen veckan efter ett maratonlopp gjorde också att jag inte hade några stora förhoppningar på något snabbt intervallpass idag.

Därför är jag mer än nöjd med de farter jag höll under dagens intervallpass. Det bästa av allt är att jag verkar att ha ett grymt “flås” för tillfället. Det samma märkte jag under Stockholm Marathon. Inte i något skede av loppet blev jag speciellt andfådd trots att jag i vissa partier under loppet var nere i rätt bra farter.

Det är ingen tvekan om att de tunga intervallpass jag drog i april och maj har börjat ge resultat. Att jag dessutom kört rätt bra med mängder har gjort sitt till för att bygga upp ett starkt hjärta. Nu gäller det bara att inte förivra sig och köra alltför hårt den närmaste tiden med tanke på skaderisken. Därför har jag beslutat mig för att lämna bort morgonpasset imorgon och ge benen 24 timmar att återhämta sig tills nästa träningspass imorgon kväll.

Jag har annars anmält mig till halvmaraton i Paavo Nurmi Marathon 29.6 och bokat hotell för en weekend i Åbo den helgen. Nu ser min tävlingskalender ut enligt följande för de närmaste månaderna:

29.6 Halvmarathon Åbo

26.7 Jakob Marathon

9.8 Korsholm halvmarathon

Dessutom har jag tänkt delta i ännu ett maratonlopp senare på hösten. Vilket är ännu oklart, men Helsinki City marathon lär komma för tidigt med tanke på deltagandet i Jakob Marathon medan Vasa Marathon inte lockar alls på grund av den tråkiga banan. Men det finns ju gott om bra lopp både i Finland och utomlands på hösten, så vi får helt enkelt se hur det blir…

Förra veckans träning:

Måndag 3.6:

Vila

Tisdag 4.6:

Vila

Onsdag 5.6:

Morgon: länk 5 km

Kväll: länk 8 km + styrka hemma

Torsdag 6.6:

Morgon: länk 8 km

Kväll: Länk 12 km + styrka Wasa Sports Club

Fredag 7.6:

Morgon: länk 8 km

Kväll: länk 12 km

Lördag 8.6:

Styrketräning 1,5 h WSC + distanspass 20 km

Söndag 9.6:

Morgon: Länk 7,5 km

Eftermiddag: Intervaller 4×2 km+1×1 km, totalt 13 km

Totalt 9 stycken träningspass och 93,5 km löpning

PicsArt_1370797134322
Det har varit något av en Italiensk afton hemma hos oss ikväll, med pasta bolognese, chiabattabröd med lufttorkad skinka och pizza. Imorgon MÅSTE jag dock påbörja min diet eftersom jag tänkt gå ner till 63 kg innan halvmaraton om tre veckor. Min nuvarande vikt ligger på 68 kg, alltså +3 kg på en vecka. 🙂

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *