Sammanfattning av träningsveckan

Den tredje och sista veckan i detta träningsblock fortsatte med ytterligare en mängdökning. Totalt blev det 120 km löpning denna vecka. Jag har inte ännu kört igång med de långa tempopassen i maratonfart som ju är basen i min maratonträning, utan ännu så länge har det handlat om kortintervaller i kombination med lugna distanspass.

Nu blir det en lugnare vecka där jag tänker köra med så kallad aktiv vila, där fokuset ligger på alternativ träning och styrketräning. Det är viktigt att man tar dessa lugnare veckor på allvar om man vill hålla sig skadefri under hela träningsperioden inför ett maraton. Detta gäller inte bara löprelaterade förslitningsskador, utan det är även en stor risk att bränna ut sig i förtid om man börjar alltför hårt.

När nästa 3 veckor långa träningsblock tar vid är meningen att jag så småningom skall börja smyga in de längre tempopassen i veckokalendern igen. Till en början lär det bli högst en gång i veckan i kombination med de kortare intervallerna, för att lite längre fram komma in i en period där en stor del av maratonträningen bygger på tempopass i maratonfart och lite under.

Även denna vecka har jag känt mig hyfsat stark i löpningen. Inga känningar i ljumskarna och rätt bra driv i steget. Mot slutet av veckan började jag dock känna mig lite sliten, men det är å andra sidan ett tecken på att min återhämtningsvecka kommer lägligt nu.

Träningen denna vecka:

Måndag 16.1:

Uppvärmning 2 km, 8×1000 meter (3:35-3:38, vila 30 sek. mellan intervaller), 2 km nedjoggning, 30 min. styrka (Botniahallen)

Tisdag 17.1:

20 km fartlek + 30 min. styrka hemma.

Onsdag 18.1:

Lugnt löppass 20 km + styrka 45 min. (gym)

Torsdag 19.1:

5 km uppvärmning, backintervaller 8×80 sek. (50 meter nedförsbacke, 250 meter brant uppförsbacke och 50 meter på plant underlag), som avslutning 9 km fartlek. Totalt 20 km.

Fredag 20.1:

Morgonpass 10 km + lite styrka hemma

Lördag 21.1:

Långpass 30 km, liten ökning sista 5 km

Söndag 22.1:

8 km lugnt, 8×100 meter som avslutning

Totalt 120 km löpning

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *