Sammanfattning av förra träningsveckan

Förra veckan var det alltså min första hårda träningsvecka på det nya året. Ännu kör jag försiktigt och med mycket mängd, men några fartpass fick jag även in under veckan.

Som ni kan se nedan blev det dubbelpass fem dagar förra veckan. Under samtliga vardagar körde jag tidigt morgonpass, varav 3 av dessa var innan frukost. Det är något som jag försöker bättra på i framtiden. Även om jag är morgonmänniska har jag problem att genast bege mig iväg på ett löppass innan frukosten.

För det första känner jag mig alltför trög i ryggen för att kunna springa effektivt genast efter att jag stigit upp och för det andra vill jag ta det riktigt lugnt en stund innan jag börjar på med något. Så har jag alltid varit. Det är alltså inget som kommit med åldern. Jag minns att jag var minst lika styv i ryggen genast efter att jag vaknade redan i 20-års åldern.

Under förra veckan försökte jag avhjälpa detta med att bege mig till gymmet för lite styrketräning innan löppasset ett par gånger och det hjälpte. På onsdagen var enda dagen som jag begav mig iväg och springa genast från horisontalläge och det kändes för jävligt. Troligen måste det alltså köras lite uppmjukning innan löpningen.

I övrigt var det en mycket bra vecka. Naturligtvis känns det inte bra under samtliga pass när man kör två pass om dagen, men på det stora hela känner jag mig starkare i löpningen för varje dag som går och det känns som jag suger åt mig av träningen. Framförallt är det positivt att jag har en känsla inombords som säger att löptekniken förbättrats avsevärt av den smärtfria löpning som jag ägnat mig åt de senaste månaderna.

Det gör att jag springer mycket mer avslappnat än på länge och det gör också att man hela tiden känner att det finns fartreserver att ta till om det behövs. Det är något av de skönaste känslorna vid löpningen. Då man känner att farten finns där, men att man inte behöver köra på som en idiot för att bevisa för sig själv någonting. Man litar på sitt upplägg och följer den plan som man lagt upp för träningen utan att stressa fram något.

Träningen förra veckan:

Måndag 8.1:

Förmiddag: 8 km löpning

Eftermiddag: 4 km uppvärmning, tempopass 8 km i 16 km/h + 4 km i 16,5 km/h 1 km nedjoggning (löpband)

Tisdag 9.1:

FM: 12 km

EM: 16,5 km

Onsdag 10.1:

FM: 8 km

EM: Styrka 45 min. 3km uppvärmning, 3×2 km i 17 km/h + 4×1 km i 18 km/h, 1 km nedjogg (löpband)

Torsdag 11.1:

FM: Styrka 60 min. + 10 km

EM: 15 km

Fredag 12.1:

FM: Styrka 45 min. + 9 km

EM: 16 km

Lördag 13.1:

Långpass 31 km

Söndag 14.1:

13 km med 10×100 meter backlöpning + styrka 60 min.

Totalt 170 km löpning och 12 träningspass (∼20 h)

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *