Recension av Nike Zoom Fly 3

recension av nike zoom fly 3

Igår var jag och införskaffade nya Nike Zoom Fly 3 från den officiella Nike-butiken här i Sliema. Även om jag inte hunnit testa dessa mer än i ett löppass känner jag mig redo att skriva en recension utifrån min långa erfarenhet gällande användning av både Nike Zoom Fly och Nike Zoom Vaporfly 4% sedan tidigare.

Om intresset var stort redan tidigare för Nikes suveräna maratonsko ZoomX Vaporfly NEXT%, så formligen exploderade detta i samband med att Eliud Kipchoge sprang maratonsträckan under två timmar förra lördagen. Numera använder sig så gott som hela maratoneliten av denna vid tävlingar och även bland motionärer ser man allt fler som använder sig av skon i hopp om att kapa sina tider rejält på maratonsträckan.

Som alltid när en skojätte sticker ut hakan med stora löften väcker det en skepsis hos allmänheten. Det har man kunnat läsa i många kommentatorsfält, bland annat i samband med att tidningar skrev om Vaporfly i samband med världsrekordet. Här avslöjar sig många dock med sin okunskap gällande löpning i allmänhet och maratonlöpning i synnerhet. Det framgår med all önskad tydligen att de flesta aldrig själva gett skon chansen innan de uttalar sig.

Att speciellt Vaporfly innehar några unika egenskaper som löparsko har vi kunnat konstatera tidigare här på bloggen och det är också något som jag håller fast vid ännu idag, trots att allt fler konkurrenter numera gör sitt bästa för att hänga med i utvecklingen.

Nya Nike Zoom Fly 3

I samband med att Nike Zoom Vaporfly 4% lanserades för ett par år sedan kom Nike även ut med en billigare variant i form av Nike Zoom Fly. På denna modell var det tydligt att kolfiberplattan saknades och att även i sulan även i övrigt var av en hårdare modell än hos den dyrare Vaporfly.

Jag gillade ändå skon tack vare den tjocka och framåtdrivande sulan. Framförallt gjorde sulan så att jag inte alls hade några känningar från Mortons Neurom som hade plågat mig i flera år.

I den tredje lanseringen modellen av Nike Zoom Fly har man nu lagt till den kolfiberplatta som tidigare var reserverad endast för Vaporfly. Det är dock inget som nödvändigtvis märks när man lägger på sig skon. Den sviktande känsla som man får vid användningen av Vaporfly är inte genast märkbar hos Nike Zoom Fly 3.

Det märks ändå att sulan är betydligt mjukare och mer responsiv än hos tidigare modeller. Den är också betydligt bekvämare på foten och mer avskalad. Dämpningen och fjädringen i sulan har nu förbättrats där mellansulan på skon nu har materialet Nike React i fullängd, som är tillverkad av ett lätt och slitstarkt skummaterial.

Skorna har även ett band kring hålfoten som fäster vid snörningen för att hjälpa till att minska trycket på insteget.

Hälkappan har gjorts lägre för att lättare forma sig efter foten och i jämförelse med tidigare modeller är denna betydligt tunnare.

Sulan har många likheter med ZoomX Vaporfly NEXT% där gummiytan nu har djupare mönster för bättre halkskydd. Materialet på gummiytan är också mjukare, vilket även det bidrar till att det känns mjukare i löpningen. Hälen är även vinklad bort från vristen för att minska trycket på hälsenan.

Man kan gott säga att Nike i och med denna nylansering närmat sig Vaporfly i flera aspekter, något som kan ses som välkommet för den som söker ett alternativ till den väldigt dyra ZoomX Vaporfly NEXT%.

Med tanke på alla förändringar känns det nu som att Zoom Fly är ett betydligt mer mångsidigt alternativ för mängdträning än vad som tidigare varit fallet. I många skomodeller kan det vara svårt att se de förbättringar som görs mellan modellerna. Här känns det som att vi fått en helt ny sko i och med alla nya egenskaper som lagts till skon.

Det är en lätt, men samtidigt slitstark sko som passar både till korta och snabba sträckor och ända upp till marathon. Att jag klarade att köra utan strumpor under mitt första tuffa pass idag säger en del om hur bekväm skon är på fötterna.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *