Helt nya Vaporfly Next% gör världsdebut i London Marathon

Nike ZoomX Vaporfly NEXT% review recension

Om ett par timmar är det start av årets upplaga av London Marathon. I år finns ett utmärkt startfält på plats med så gott som alla de bästa maratonlöparna i världen både på den manliga och kvinnliga sidan. Det är dock inte endast löparna som stulit rubrikerna till detta års London Marathon. Skojätten Nike har även valt att lansera sin nyaste version av succéskon Vaporfly dagen till ära.

Den som kollar på dagens London Marathon kommer att kunna observera att samtliga topplöpare i Nikes stall bär den nya modellen av Nike Vaporfly – en sko som går under namnet XoomX Vaporfly Next%. Detta är en hänvisning till den utveckling man nu avsett göra från den tidigare modellen Vaporfly 4%.

Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Modellen finns inte ännu tillgänglig för allmänheten, utan från och med idag för de som har appen Nike Run Club App Exclusive och för tillfället endast i USA. Den kommer dock inom en snar framtid att vara tillgänglig även för andra och man kan anmäla sitt intresse här för att få en notifikation när den kommer till försäljning.

På basen av erfarenheter gäller det dock att vara riktigt snabb om man vill få tag i skon eftersom tidigare lanseringar sålt slut på minuter. Inget säger att det blir annorlunda denna gång – så pass stor är hypen kring skon.

Nya egenskaper i Nike XoomX Vaporfly Next%

Vad är det då som ändrat från tidigare modeller gällande denna sko? Jag har inte själv ännu tagit den senaste modellen Nike Vaporfly 4% Flyknit i bruk på allvar, utan endast testat denna på bana och löpband ännu. På basen av dessa tester har skon i stort sett samma egenskaper som den första modellen av Vaporfly 4% som släpptes på marknaden, med samma ultralätta och spänstiga sula från Nikes kolfiberplatta.

De två modeller som tidigare släppts från Vaporfly 4%, två modeller som jag själv alltså äger.

Det som skiljde de två första modellerna åt var överdelen i Flyknit. Jag har läst att detta material i regn haft en tendens att suga åt sig vatten och det verkar vara något som Nike nu avsett att åtgärda i och med lanseringen av XoomX Vaporfly Next%. På denna modell finns nu den nya ovandelen Vaporweave som förutom att den ger hög tålighet och låg vikt, inte suger åt sig vatten.

En annan stor förändring från tidigare modeller är greppmönstret i framfoten fått en helt ny design som ger bättre grepp oavsett väder. Här är mönstret djupare än i tidigare modeller, delvis för att hjälpa löpare med balansen i snäva kurvor. Men framförallt verkar materialet att vara betydligt mer stryktåligt än hos Vaporfly 4%.

Ett av få klagomål som man hört gällande tidigare modeller av Vaporfly är just att materialet nötts ut onödigt snabbt med tanke på det höga pris som dessa premiumskor ändå betingar. Det verkar man alltså nu att ha åtgärdat i och med en slitstarkare gummiyta.

nike vaporfly 4% flyknit review recension
Skillnaden i sulorna från tidigare modell är anslående, inte endast gällande designen utan även i materialet.

Men det är ändå snabbheten som gjort att dessa skor så snabbt nått stjärnstatus runtom i världen. Vad har man då hos Nike utvecklat från tidigare modell för att ytterligare vässa snabbheten hos dessa skor?

Delvis handlar det om tidigare nämnda förbättrade greppet. Designen har också strömlinjeformats och liknar nu mer originalversionen Vaporfly Elite som hittills endast funnits tillgänglig för den absoluta världseliten med Eliud Kipchoge i spetsen.

Extra ZoomX-skum har också lagts till i framfoten för bättre energiöverföring och stötdämpning. Samtidigt har man bibehållit sin unika kolfiberplatta i fullängd, något som verkligen märks i varje steg man tar i skon.

Det finns naturligtvis alltid skeptiker till då skojättar med en enorm marknadsföringsbudget kommer in och hävdar att man blir 4% snabbare med en sko – något som man alltså gjorde i samband med lanseringen av de första modellerna. Med facit i hand kan dock konstateras att kritiken förblivit anmärkningsvärt lågmäld.

Istället har man på de större maratonloppen runtom i världen sett löpare som är sponsrade av ett annat märke använda sig av Nikes Vaporfly 4% under tävlingsdagen. Det om något torde vara ett bevis på att det faktiskt är något alldeles speciellt med skon och att inget annat märke hittills lyckats med att återskapa den löpkänsla som finns hos Nikes snabbaste maratonsko.

Om ni vill läsa mer om mina erfarenheter föreslår jag att ni går in och läser om mina egna erfarenheter genom en recension av Vaporfly 4%.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *