Nya tag inför ett nytt år

livet på malta

Nyårsfirandet blev hyfsat kul och händelserikt. Men i ärlighetens namn föredrar jag nog en mer stillsam variant bland goda vänner, som under tidigare år. Nu fanns inte riktigt den möjligheten då jag är stationerad här på Malta och jag gjorde istället beslutet att ta in på hotell i St. Julians för att slippa ta taxi hem eller gå den hyfsat långa sträckan på 2,5 km hem nattetid.

Samtidigt är det ju också ett utmärkt tillfälle att uppleva ett alternativt boende här på Malta. Nu blev det ett lite större rum på Golden Tulip Vivaldi nära stranden och casinot i St. Julians. Orsaken var den försvinnande lilla prisskillnaden mellan ett stort rum och enkelrum i hotellet.

hotell på malta
Ingången till det trivsamma hotellet.
hotellrum på malta
Rummet var även det mycket trivsamt med en balkong över hela det stora rummet. Framförallt gillar jag att sitta och mysa och skriva på hotell. Det kändes nästan lite motvilligt att bege sig ut i nattlivet trots att det var nyår.

Men istället för att i detta skede fokusera alltför mycket på vad jag gjorde under nyårsaftonen tänkte jag ägna lite tankar åt mina planer inför det nya året. Som jag konstaterade i ett inlägg under veckoslutet har det varit ett riktigt tufft år för mig och det har inte varit det enklaste att kämpa sig fram i tillvaron.

Jag är medveten om att detta kommer att fortsätta ett bra tag framöver. Efter att min pappa dog 2006 kände jag också såklart en stor sorg och tomhet som påverkade mig i allt jag gjorde. Det första året efter hans plötsliga död tog jag det lugnt och fokuserade helt och hållet på välmåendet för att orka med allt. Det var först ett par år efter hans död som jag kom i ett stadie av obalans där jag gjorde många dåliga beslut i privatlivet. Trots mitt idrottande blev det en del festande som uppenbarligen påverkade mitt omdöme gällande många av de saker jag gjorde.

Med andra ord är sorgeprocessen mycket lång efter ett dödsfall och det är svårt att veta hur man reagerar. Vis från tidigare erfarenheter gäller det alltså att vara aktsam med hur man lever när man bär på en stor sorg och tomhet. Det är väldigt lätt hänt att man hamnar i en ond spiral, där man försöker fylla tomrummet med en massa självdestruktiva aktiviteter. Det kan hända snabbt och behöver inte komma med någon förvarning.

Därför är det också oerhört viktigt att hela tiden fokusera för att hålla balansen i livet. Det bästa man kan göra är att fokusera på välmåendet genom träning, hälsosam kost och mycket sömn. Det gör att tankarna hålls hyfsat positiva och att man ändå finner energi att kämpa vidare.

Jag kom mig ändå så småningom ut i nattlivet. Jag hoppade över sömnen denna festnatt och det känner jag av ännu idag minsann. Knappast något man kallar för en balanserad och hälsosam livsstil. Men om det inte sker för ofta så… eller har faktiskt aldrig skett tidigare om jag minns rätt.

Sedan jag kom till Malta i september tycker jag att jag haft en hyfsat bra balans i tillvaron. Jag har tränat normalt och har försökt sköta om sömnen. För mycket jobb har det definitivt blivit och ibland också för mycket skräpmat och alkohol. Men festande har det blivit nästan lika sällan som när jag bodde i Finland. Det finns ingen större risk att jag någonsin skulle bli beroende av alkohol eftersom jag alltid sett det främst som en måltidsdryck och inte ett sätt att bli full på. Min inneboende drift av att må bra på morgontimmarna gör också att jag nästan aldrig druckit mer än några öl kvällstid.

Men det finns såklart mycket rum för förbättringar och det gäller alltså att hela tiden se till att fokusera för att hålla sig till sina principer. Här finns betydligt fler lockelser gällande det mesta. Vädret gör också allt betydligt mer lättillgängligt dygnet runt och året om.

Jag har ofta talat varmt om Malta under de senaste månaderna i jämförelse med t.ex. Finland. Det finns dock även en mörkare sida som jag kanske inte märkt så mycket av då jag inte varit ute i nattlivet så mycket tidigare här. Jag föredrar ett mer stillsamt liv på Sliema, snarare än festcentret St. Julians.

Efter att ha sett en hel del under nyåret föredrar jag att också i fortsättningen hålla mig från det livet framöver. Visst kan det kännas lockande att som singel bege sig ut i nattlivet. Men faktum är att det inte är där man skall söka lyckan eller långvariga förhållande. Detta säger jag trots att jag träffade min förra sambo just i nattlivet. Då hade vi dock sett varandra flertalet gånger innan, så helt nya ansikten var vi inte för varandra.

Inget av detta är dock nyheter för den som varit med ett tag, men det kan ändå vara värt att minnas för den som befinner sig i sorg eller de som bär på en tomhet och saknad inombords. Inget blir bättre av de snabba kickar som man får utav detta, trots att det på kort sikt faktiskt kan ge lite tröst och samvaro. En bättre strategi är att ha tålamod med allt och försöka hitta ett sätt att tänka positivt i vardagen. Det gör man alltså bästa genom att sköta om hälsan på bästa sätt.

Min egna strategi för nästa år kommer främst att innebära att jag kommer att försöka förenkla mitt liv genom att skala bort antalet aktiviteter. Något som jag försöker få in i mitt liv är yoga och avslappningsövningar. Det ägnade jag mig åt för ett antal år sedan och det hade stor positiv inverkan på fokuset och välmåendet i övrigt.

Det är alltid en utmaning att få in nya rutiner i vardagen, men om man inte har målsättningar och strategier för hur man skall uppnå dessa kommer man knappast heller att få till stånd varaktiga förändringar.

Jag hoppas verkligen att 2020 blir ett betydligt bättre år även om det bland alla sorger också hände positiva saker. Det kommer att krävas mycket kamp och vilja för att klara allt, men jag är ju en kämpe. Nu krävs det ändå att jag tar det till nästa nivå om jag skall hitta krafter att orka med allt jag önskar från året!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *