Nike och Eliud Kipchoge firar 20 år tillsammans

Nike Eliud Kipchoge samarbete

Det är ett enormt intresse för Nikes löparskor just nu tack vare det fantastiska världsrekord vi nyss fick bevittna. Igår kom även nyheten att Nikes världsrekordsko Nike Alphafly 3 lanseras i januari 2024. Den person som lagt grunden för all hype kring Nikes löparskor med kolfiberplatta är Eliud Kipchoge som nu firar 20 år tillsammans med Nike.

Under två decennier har Nike och Eliud Kipchoge tänjt på gränserna för mänsklig förmåga och firar nu sin 20-åriga resa tillsammans. Från sitt debutlopp för Nike i Paris 2003, där han tog hem världsmästartiteln på 5 000 meter, till sina berömda maratonmilstolpar har Eliud konsekvent utmanat det tänkbara med sin oöverträffade uthållighet och elegans.

Nike Eliud Kipchoge samarbete

Under dessa 20 år med Nike har han vunnit 11 världsmästerskap i maraton, fyra olympiska medaljer och två gånger slagit sitt eget världsrekord i maraton, vilket gör honom till den främste maratonlöparen genom tiderna.

Eliud samarbetade med Nike om Breaking2-initiativet och visade världen att det inte bara var en dröm att klara ett maraton på under två timmar. Hans banbrytande lopp på 1:59:40 i Wien 2019 inspirerade otaliga löpare att sträva efter detta mål.

Nike Eliud Kipchoge samarbete

Det som utmärker Eliud är hans förmåga att inspirera den globala löpargemenskapen. Utöver sina enastående prestationer har Eliud varit avgörande i samarbetet med Nikes innovationsteam för att utveckla utrustning som stärker alla löpare, oavsett om de siktar på ett nytt rekord eller bara har börjat.

Eliud Kipchoge Foundation sträcker sig bortom idrotten och betonar utbildning och miljövård, vilket gör det möjligt för barn världen över att få kunskap genom att inrätta bibliotek och främja hållbart skogsskydd.

Nike Eliud Kipchoge samarbete

Nike firar denna maratonikon över hela världen. Från den 12 till den 16 oktober välkomnar Nike Eliud Kipchoge på hans tredje turné till Kina, med besök i Peking och Shanghai, för att belysa den växande löparkulturen i landet. Under turnén kommer Eliud att träffa personal från NIKE, Inc. och lokala löpare, hålla föredrag, leda grupplöpningar och motivera Kinas kommande generation av löpare att omfamna sporten och tänja på gränserna.

Som en hyllning till Eliuds lysande resa med Nike kommer varumärket att introducera två bestående installationer vid sina anläggningar. En bronsavbildning av Eliud, gjord av Alison Caswell från Oregon, kommer att placeras vid Nikes huvudkontor i Beaverton, Ore, intill ett populärt löparspår.

Nike Eliud Kipchoge samarbete

Dessutom har löparbanan vid Nikes europeiska huvudkontor bytt namn till “Eliud Kipchoge Track & Field” och nyligen uppgraderats för att tillgodose det ökande antalet lokala löpare och Hilversums idrottsgemenskap.

Nike Eliud Kipchoge samarbete

I somras lanserade Nike EK Umoja Collection, en serie löparutrustning som hyllar den enande inverkan som Eliud har haft på löpare överallt. “På swahili, mitt modersmål, betyder ‘Umoja’ enighet”, berättar Eliud. “Den här kollektionen förkroppsligar de kollektiva ansträngningarna från den globala löpargemenskapen.”

Eliud Kipchoge och Nike fortsätter att blicka framåt och är optimistiska inför de oändliga möjligheterna att sätta nya standarder och ytterligare tända en global passion för löpning. “Vår resa har varit inget mindre än extraordinär”, säger Eliud. “Jag ser framför mig en värld där löpning står i centrum, för en värld som förenas av löpning är en harmonisk värld.”

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *