Några fredagsrutiner

gymträning för löpare

Fredagen har sedan länge varit min favoritdag. Jag tror visserligen att detta inte är speciellt ovanligt bland allmänheten. Det är ju trots allt sista arbetsdagen för veckan för många och då är det också naturligt att humöret är lite bättre än normalt.

Jag har för vana att vakna riktigt tidigt på fredagarna och är oftast igång redan kl. 5. Under resten av vardagarna är jag visserligen inte så mycket senare igång heller, men då är det oftast mycket tuffare att ta sig upp.

Idag, liksom de flesta andra fredagar, började jag med ett gympass på 60 minuter och sedan blev det ett återhämtande löppass på 10 km efter detta. Mitt planerade eftermiddagspass lämnar jag dock bort idag eftersom jag vill känna mig fräsch på morgondagens långpass. Det gäller att till viss del vara flexibel gällande träningsprogrammet om man känner sig lite sliten.

En stor fördel när man börjar ha vanan inne med två pass om dagen är att kroppen återhämtar sig väldigt snabbt. Om man jämför med hur det var ifjol när jag mer regelbundet började köra två pass om dagen, så är det väldigt stor skillnad nu.

Numera känns det närmast naturligt med två pass om dagen och jag känner mig inte alls sliten trots att jag varit igång med löpning redan tidigare på dagen. Snarast är det så att musklerna känns mjukare och kroppen mer mottaglig för ett nytt pass när man fått igång blodcirkulation redan tidigt på dagen.

För vissa kanske det kan kännas som att jag redan är rätt rutinerad som löpare. Visst har jag hållit på med maratonlöpningen mer på allvar i 6 år nu, men jag känner ändå att det var först ifjol som jag fann det egentliga receptet för hur jag på allvar skall utvecklas som löpare.

Att jag hittade ett sätt att få bort problemen i ljumskarna och den nedre ryggen var en stor orsak till att det började kännas bättre och lättare i steget. Det var sådana problemområden som jag i princip alltid brottats med som idrottare, men som jag äntligen fick bort ifjol.

Nu hoppas jag att det inte dyker upp några andra skador, så att jag får fortsätta njuta av löpningen. Det är också den främsta orsaken till att jag regelbundet kör styrketräning 3-4 gånger i veckan – för att undvika skador och upprätthålla styrkebalansen i kroppen.

Här är ytterligare en bra övning som är mycket mångsidig både för nedre ryggen och rumpan. Jag föredrar denna övning framför den andra “ställningen”, där man ligger raklång. På denna får även baklåren sig en omgång.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *