Lite om förra veckan

Förra veckan var även den rätt trög träningsmässigt. På torsdag försökte jag alltså få in lite mer fart i träningen med 3×2,5 km i tuff terräng och på lördag blev det 31 km i hyfsat tempo. Även det passet körde vi till stor del i mjukare terräng då vi tog en runda runt molnträskets vackra natur.

I allmänhet kan man dock säga att jag svävat lite i ingenmansland gällande träningen de två veckorna efter Paavo Nurmi halvmaraton. Det blir ju lite så när man väljer att lägga om träningen som jag nu gjorde då jag valde att inte ställa upp i Jakob Marathon om två veckor. Det lönar ju sig inte att börja med en maratonspecifik träning alltför tidigt då jag ändå har en bra grund att stå på inför Vanda Marathon om 13 veckor.

Istället har jag nu beslutat mig för att satsa mer på fart de närmaste veckorna både med tanke på mina två närmaste lopp som blir halvmaraton i augusti och september. Men framförallt känner jag att det kan gynna löpningen att få mer variation och snabbhet innan jag börjar med den mer maratonspecifika träningen. Det borde nämligen räcka med 7-8 veckor av nötning i maratontempo med den grund som jag nu har.

Dessutom tror jag att det finns större möjligheter att hålla sig skadefri om jag varierar träningen från den jag kört hittills i år.

Förra veckan var som sagt rätt intetsägande. Jag kom igång med lite mer fart, men så mycket driv i steget kände jag inte. Det kändes rätt styvt och segt hela veckan. Det var först under dagens tempopass på 8 km i 4:00-tempo som jag kände mig lite lättare i steget.

Förra veckans träning:

Måndag 6.7:

Distanspass 15 km + styrka 60 min. (WSC)

Tisdag 7.7:

Distanspass 15 km + styrka 45 min. (hemma)

Onsdag 8.7:

Distanspass 15 km + styrka 60 min. (WSC)

Torsdag 9.7:

3×2,5 km + 5×200 meter i motionsspåret i Vasklot (totalt 15 km)

Fredag 10.7:

Morgonpass 10 km

Lördag 11.7:

Långpass 31 km

Söndag 12.7:

Återhämtande distanspass 11 km + styrka 30 min. (hemma)

Totalt 112 km löpning

PicsArt_1436809488502

Efter lördagens långpass kändes det som en utmärkt tidpunkt att fira att semestern påbörjats. Här lunch på Fondis.

PicsArt_1436809393595

På kvällen till Bocks Corner för att ytterligare släcka den “grymma” törst man har efter ett långpass. Tidigare har jag inte alls förstått vad människor pratat om när de sagt att deras öl är god. I mitt tycke har ölen varit helt smaklös (Lite som att svära i kyrkan som vasabo 🙂 ). Nu verkar det dock som att det börjar framträda en viss smak i ölen. Allt tyder på att ölen inte var riktigt färdig tidigare.

PicsArt_1436808365476

Idag var jag och införskaffade en ny liten “citykärra” som jag får i början av augusti. Jag hade lovat mig själv att inte skaffa någon ny bil innan antalet kilometer jag kör på ett år överskrider hälften av de kilometer jag springer under ett år. Jag kunde dock inte hålla mig, har ju ändå fått dubbelt längre jobbväg sedan vi flyttade för några veckor sedan. Nu har jag hela 1,5 km till jobbet. 🙂

Join the Conversation

4 Comments

  1. says: Benny

   Tackar! 🙂 Jo, på mjukare underlag är det skonsamt att springa. Har även försökt få in lite intervaller på gräs den senaste tiden för att inte överbelasta mina ben med den mängd som det nu blir under semestern.

 1. says: Josefin

  Hej Benny, har haft löparknä nu i sju veckor. Spinner, det går bra, går pw på två timmar och det funkar det med, men så fort jag springer smyger sig smärtan fram efter bara 2 km. Tror du pw är dåliga även om de inte smärtar? Har myror i brallan och måste! måste snart få springa/ MVH Josefin fd 90 km/vecka snitt

  1. says: Benny

   Hej! Aj då, löparknä är väldigt jobbigt. Jag hade det själv för ett par år tillbaka och det tog runt 8 veckor att bli i skick från skadan. Det blev mycket vattenlöpning under den tiden. Tyvärr var jag så envis att jag testade löpning under tiden som jag hade skadan, något som säkert förlängde skadeperioden. Min erfarenhet är att det bästa man kan göra i rehabiliteringssyfte och även som “prehab” är att vara flitig med användningen av foamroller. Dessutom är det viktigt att köra mycket höftstyrka ifall man vill förebygga löparknä.
   Jag tror inte att pw inverkar så mycket på skadan, däremot skulle jag inte överdriva med cykling och spinning eftersom det kan göra området kring knäna och yttersidan av lår ännu stelare. Vattenlöpning är skonsamt och bra vid denna typ av skador, men tyvärr är det ju inte den roligaste av träningsformer.

   Lycka till med rehabiliteringen! Hoppas att det snart går över!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *