Mina bästa tips för flygresan

tips för flygresan

Flyget är något som de flesta av oss tar för givet idag som ett färdmedel för att snabbt ta oss till avlägsna platser. Det fanns dock en tid då vi bara kunde transportera oss mark- eller sjövägen, i vart fall innan tysken Otto Lilienthal lyckades flyga med ett glidflygplan efter att ha studerat fåglars flygteknik. Med tiden blev trafikflyget etablerat över hela världen och 1954 började man flyga charter till Sverige, inledningsvis till Hamburg och sedermera till svenskarnas favorit ö Mallorca. 1960 tog cirka 70 000 svenskar charterflyg för avfärd mot en charterdestination – nästan femtio år senare var det mer än 7 miljoner svenskar som flög utomlands på semestern. Även om flyget hjälpt oss att upptäcka nya platser och skapa relationer till andra över hela världen är flygandet en het potatis idag. Flyget står för två procent av koldioxidutsläppen globalt. Detta kanske låter blygsamt men är en väsentlig siffra när man förhåller den till flygets globala klimatpåverkan.

I ljuset av flygindustrins negativa inverkan på miljön har bland annat Flygskam vuxit fram – en social rörelse som är emot flygandet och som menar att vi alla måste sträva efter att minska luftfartens negativa effekter på vår omgivning. Rörelsen startade i Sverige 2018 och spred sig sedermera till hela norra Europa. Personligen är det svårt för mig att helt lägga flygandet på hyllan med tanke på att jag är svensk boendes på Malta, även om jag självklart försöker dra mitt strå till stacken och resa alltmer sällan och smartare. I den här artikeln tar jag ett något mindre provocerande grepp om flygresan och delar med mig av mina bästa tips.

Förströelse på planet 

Vid alla flygresor på över en timme behöver i vart fall jag underhållas och distraheras för att inte förgås av tristess. Jag försöker se flygresan som en perfekt chans att göra allt det där som vanligtvis bortprioriteras för jobb, träning och vardagsbestyr, dvs. läsa böcker, kolla film och lyssna på musik. Personligen reser jag alltid med en fullt laddad e-läsare med den senaste spännande deckaren, en låtlista på Spotify som jag försöker anpassa till min aktuella destination, och iPaden eller mobilen för att få tillgång till aktiviteter som aktiverar sinnena eller spel som poker eller patiens. Rör det sig om en särskilt lång flight brukar jag dessutom ladda ner ett antal sevärda filmer till surfplattan för att slippa nöja mig med flygbolagets egna utbud som man dessutom inte sällan måste betala för.

Boka i tid – eller inte

När det gäller att åstadkomma den bästa rationen mellan pris och flygtid använder jag mig, liksom många andra, av sökmotorer när jag köper mina flygresor. Skyscanner är favoriten eftersom den även tipsar om hur du kan kombinera resor med olika bolag på lämpligt vis när inte ett och samma flygbolag kör den sträcka du är ute efter och du vill knepa ihop din egen resrutt. Ofta vet jag i förväg ungefär när jag vill åka och brukar kolla in lågpriskalendern som visar vilka dagar som är de billigaste respektive bästa att resa på. Vidare är funktionen prisbevakning ett bra tips för att hålla koll på hur just din flygresa fluktuerar uppåt eller nedåt i pris över tid. Även om den gamla klyschan säger att flygresan blir billigare ju tidigare man bokar har jag noterat att det inte alltid stämmer och att det kan vara värt att vänta ibland tills flygbolagen blir desperata nog att sälja ut kvarstående flygplatser billigare.

Stretching och träning efter flyget

yoga och stretching

Få saker gör mig lika stel i kroppen som att sitta still på ett flyg i massa timmar i en position som inte är helt önskvärd rent ergonomiskt. Därför ser jag till att stretcha ut kroppen ordentligt såväl innan som efter ett flyg. Jag har lagt märke till att jag känner mig mer energisk, och mindre svullen och stel när jag håller fast vid vissa träningsrutiner även i samband med resor. Efter att jag exempelvis flugit ner till Malta från Sverige brukar jag se till att prioritera avslappningsövningar, yoga eller pilates på stranden i några dagar innan jag höjer tempot och börjar löp- och styrketräna igen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *