Maratonlöparens viktigaste egenskaper

Löpning och speciellt maratonsträckan har alltid fascinerat mig. Det har skrivits oerhört många böcker samt tidningsartiklar över olika träningsteorier för maratonsträckan utifrån de målsättningar man har för loppet. Dessutom är det inga problem att hitta teorier kring vad som är viktigast att tänka på rent löptekniskt och träningsmässigt ifall man vill bli en duktig maratonlöpare.

Ändå finns det saker som inte går att förklara utifrån rent logiska resonemang då det gäller prestation enligt en löpares förutsättningar. Många har problem att få till det på maratonsträckan även om testresultaten på t.ex olika omvandlingskalkylatorer tyder på att man borde kunna göra ett bättre resultat än vad man i verkligheten gjort. Kanske just därför är maratonsträckan så intressant; den är troligen till lika stora delar en mental som fysisk utmaning. Vad är då de viktigaste egenskaperna för att lyckas som maratonlöpare?

Army 10-Miler - 2010 - AUSA - FMWRC - United States Army - 101024

En av de klokaste kommentarerna som jag någonsin hört angående maratonlöpningen och dess viktigaste beståndsdelar för att lyckas var när Isabellah Andersson i denna intervju fick frågan: ”Förutom din talang så måste du väl ändå ha talang inom området?” På denna fråga svarade hon; Talang handlar om förmågan att fokusera och göra vad som krävs för att nå sitt mål.

Just detta har fått en ny innebörd för mig de senaste månaderna i och med min skada. När man varit ifrån löpningen ett tag är det inte bara uthålligheten som blir lidande, utan även förmågan till att fokusera.

Under fjolåret kan man säga att jag för första gången kom att förstå vad fokusering egentligen handlar om, kanske framförallt när det gäller längre löpsträckor. Det gäller att stänga ut alla andra tankar som eventuellt stör en för dagen och endast tänka på den träning som man genomför här och nu.

[pullquote]Talang handlar om förmågan att fokusera och göra vad som krävs för att nå sitt mål.  -Isabellah Andersson[/pullquote]

Jag har hört många säga att långlänken är ett utmärkt sätt att gå igenom och lösa eventuella problem som man har. Jag måste dock säga att jag genomför de bästa träningspassen när jag helt undviker att tänka på något annat än min andning och på hur mina ben för mig framåt. När träningarna och tävlingarna går som bäst är det närmast en meditativ upplevelse där inget annat betyder något än den känsla som man befinner sig i här och nu.

Jag har någon gång försökt köra mina långpass med musik, men detta är snarast en störningsmoment för mig eftersom jag då inte kan höra min andning. En sak som helt kan förstöra rytmen i löpningen.

För att återknyta till diskussionen till den maratonlöparens viktigaste egenskaper tror jag, liksom Isabellah Andersson, att det viktigaste för en maratonlöpare är förmågan till att fokusera. Inte bara när det gäller prioriteringar i livet, som hon kanske delvis syftade på, utan även när det gäller enskilda träningspass. Det gäller att se varje träningspass som viktigt och som en del av sin långsiktiga satsning mot sina målsättningar.

Om man vill få ut så mycket som möjligt av den kapacitet som man har gör träningarna och tävlingarna ibland väldigt ont att genomföra. Ifall man inte är fokuserad finns det en risk att man i dessa situationer ger upp för lätt och tänker att äsch, jag kör hårdare nästa pass istället. Om man däremot har rätt fokus finns bättre förutsättningar att man genomför de pass som man planerat, utan att ge vika för eventuell smärta som oundvikligen kommer när man testar sina gränser.

Detta är för mig något som jag tror att är den viktigaste egenskapen för maratonlöpare som vill få ut det bästa av sin kapacitet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *