Lyckat genrep igår

Igår var det istället för det sedvanliga långpasset dags för ett litet formtest på en kortare sträcka. Enligt mitt maratonprogram skulle 10 km köras på 39 minuter, men eftersom jag alltid tidigare kört ett sk. formtest på 5 km veckan innan mina tävlingar beslöt jag mig för samma upplägg igår. Detta upplägg är exakt det som finns i Szalkais maratonprogram och jag tycker att det fungerat bra för mig tidigare.

Problemet med det maratonprogram som jag kört det senaste året är att det är ytterst inriktat på maratonsträckan, vilket gör att det helt saknar löpning i hårdare farter under maratonfart. Det gör också att man känner sig aningen oförberedd när det gäller att öka på farten och komma ner till de farter som man borde hålla på halvmaraton och snabbare.

Trots detta fick jag till ett riktigt lyckat genrep igår inför tävlingen nästa lördag. Som nämnt så har jag inte alltför många träningspass bakom mig detta år när jag kört i farter under min målfart på maraton på 3:54 min./km och jag fick därför kämpa ordentligt under teststräckan på 5 km. Men jag lyckades ändå avverka sträckan på 18:05, vilket blir en snittfart på 3:36 min./km. Speciellt nöjd är jag eftersom det fanns en del jobbiga backar på den sträcka som jag sprang på.

Det ser onekligen bra ut om man ser till mina testresultat nu och jämför dem med mina tidigare resultat. Inför Paris Maraton tidigare i år gjorde jag samma test en vecka innan loppet och avverkade då samma sträcka på 18:41, vilket blir en snittfart på 3:43 min./km.

Detta betyder dock inte att jag skall ta ut något i förskott på basen av att formen ser bra ut på papper. Åtminstone då det gäller det halvmaraton som jag skall springa nästa lördag finns det många frågetecken. Jag har ju inte alls tävlat i sommar och saknar tävlingsvana på kortare sträckor. Det gör också att jag troligen kommer att gå ut lite försiktigt nästa lördag. Huvudmålet är ju trots att maratonloppet som går av stapeln drygt en månad senare, antingen i Vanda eller Kankaanpää.

Om det finns något som jag borde förbättra inför kommande säsonger, så är det just att börja tävla mer. Speciellt när det gäller att börja förbättra tiderna på kortare sträckor som halvmaraton finns det ingen bättre träning än att tävla. Just nu vet jag ytterst lite om mina gränser när det gäller att hålla de rätta farterna på ett halvmaraton.

Men med tanke på att jag ändå var så länge borta från löpningen och endast kört ordentligt löpträning i drygt 6 veckor får jag vara mer än nöjd med min form för tillfället.

testlopp 30.8.2014

Tiderna på gårdagens testlopp. Jag började med en uppvärmning på 3 km. Efter det körde jag testloppet på 5 km, som alltså avverkades på 18:05 eller en snittfart på 3:36 min./km. På grund av lite dålig planering gällande sträckan på testloppet blev jag tvungen att köra ytterligare en joggvila på 2 km innan jag kom fram till idrottsplanen där jag skulle köra 5×200 meter med ståvila mellan. Dessa 200-meters intervaller körde jag mest på känsla och försökte få till en rullande känsla utan att ta i för mycket. Totalt fick jag ihop 13 km löpning igår.

genrep 5 km 29.3.2014

Dessa siffror är från samma typ av träningspass som jag gjorde den 29:e mars i år, alltså veckan innan Paris Maraton. Om man jämför med dessa siffror så såg ju gårdagens siffror betydligt bättre ut.

PicsArt_1409472423492Efter träningspasset vidare till stan för en lunch på Sweet Vaasa. Protein Monster var namnet på denna “maffiga” sallad.

PicsArt_1409472496932Vidare till Café De Paris  och en Jägermeister-te. Jag hade lite ont i halsen på eftermiddagen och kvällen igår och försökte bota detta med varm dricka. Det är bara att hoppas att jag kan undvika att dra på mig en förkylning den närmaste veckan med tanke på att var och varannan i min omgivning är sjuka för tillfället. Nu på söndag morgon känns det i alla fall betydligt bättre.

PicsArt_1409472350051Efter bion igår kväll begav vi oss till Fondis på ett vinglas. Vad mysigt det blivit på det förnyade Brasserie & Bar Fondis!

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *