Litet formtest på 5 km

Idag körde jag ett litet formtest på 5 km i maratonfart samt 5×200 meter på 35 sekunder. Inför träningen hade jag hoppats att min formtoppning som jag ägnat mig åt denna vecka skulle ha gett resultat och att detta träningspass kunde genomföras med minsta möjliga ansträngning. Tyvärr blev jag tvungen att konstatera att formen ännu inte infunnit sig och att formen t.o.m. är sämre än den var på motsvarande pass inför Stockholm Marathon tidigare i år.

PicsArt_1374317147546

Jag började dagens träningspass med en uppvärmning på 3 km samt lite dynamisk stretch och löpskolning. Efter detta körde jag genast igång med mitt 5 kilometerspass som var tänkt att köras i maratonfart. Planen var att jag skulle köra dessa kilometrar i avslappnad stil, utan att ligga alltför nära mjölksyratröskeln. Jag tvingades dock konstatera att det kändes onödigt kämpigt idag. Jag vet inte om det delvis kan bero på att jag var tidigt ut på morgonen och att kroppen därför inte var beredd att jobba så hårt redan den tiden på dygnet. Sannolikt handlar det dock om att formen inte infunnit sig ännu.

Jag körde visserligen passet i en fart som var aningen hårdare än min tilltänkta maratonfart i Jakob Marathon eftersom snittfarten låg på 3:53 min./km sett över hela sträckan på 5 km. Men om man jämför med motsvarande pass inför Stockholm Marathon tidigare i år drog jag precis samma sträcka ännu mer avslappnat i en snittfart på 3:46 min./km.

Jag vet inte om detta innebär att jag borde sänka mina ambitioner att underskrida 2:50 i Jakob Marathon eller inte. Jag vet ju trots allt att mycket handlar om dagsformen när det gäller maratontävlingar och att jag ännu har nästan en vecka kvar med formtoppning innan tävlingen äger rum. Faktum är ju att jag kört en hårdare träning inför detta maratonlopp än inför Stockholm tidigare i år, vilket kan innebära att kroppen behöver ännu mer tid för att återhämta sig denna gång. Vi får bara hoppas att formen hinner infinna sig i tid till tävlingen.

Oavsett vilket tänker jag ändå delta och göra mitt allra bästa för att ta mig i mål. Ibland borde det ju faktiskt räcka att endast ha roligt ute på banan, utan att stirra sig blind på resultaten. Jag har ju trots allt maratonloppet i Berlin att se fram emot senare i höst och huvudsaken är att jag är i bra skick vid denna tidpunkt. Därför vore det guld värt att få genomfört ett helt maraton nästa veckoslut, även om det då bara skulle vara i träningssyfte. Problemet är bara att man oftast glömmer detta då man ställer sig på startlinjen…

Efter mina 5 km i maratonfart körde jag ännu 5×200 meter på 35 sekunder/200 m. och avslutade passet med en nedjoggning på 3 km i rätt så rask takt.

5km test 20.7
5 km i maratonfart.

5km test karta
Sträckan.
PicsArt_1374317334230
Gårdagens suddiga middag. Jag har tillfälligt bytt ut ölen mot vin under middagarna för att spara lite på kaloriintaget.

PicsArt_1374317236951
Jag var på massage vid Eurofysio igår. Det märktes att det är länge sedan jag varit på massage…

PicsArt_1374317472542
Morgonpromenad med Toffe innan frukost idag.

PicsArt_1374317675106

PicsArt_1374317735159
Traditionell frukost med gröt och lingonlimpa. Limpan smakade utmärkt efter 4 brödfria frukostdagar.

PicsArt_1374317806936
Den utmärkta lingonlimpan från Aroma.

PicsArt_1374317862837
Dagens lunch: sallad med lax.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *