Likheter mellan maratonlöparen och pokerspelaren

poker och marathon

Den 5 november förra året gick ett av världens mest kända och största maratonlopp av stapeln i New York, nämligen New York City Marathon. Maratonloppet, som har varit en årlig företeelse sedan den 13 september 1970 äger rum den första söndagen i november varje år och samlar såväl New York-bor som internationella besökare. 2022 deltog 47 839 deltagare från 131 olika länder.

Att få en plats på startlinjen är dock ingen garanti. Internationella löpare måste ha turen med sig och bli antagna genom ett officiellt lotteri eller få chansen att springa för en välgörenhetsorganisation. Maratonloppet är en folkfest och omfattar, förutom själva loppet, festliga events, rabatterade priser på lokala restauranger och organiserade uppvärmningslopp.

Oavsett om du springer för nöjes skull eller deltar i maraton likt det i New York krävs vissa egenskaper för att nå framgång. I det här inlägget kikar vi på likheter mellan maratonlöparen och pokerspelaren.

Vikten av know-how

Att ha gedigna kunskaper inom sina respektive fält är avgörande både för maratonlöparen och den professionella pokerspelaren. Pokerspelaren som spelar professionellt måste behärska inte enbart pokerns grunder utan även olika händer och variationer, terminologi och utmaningar och möjligheter som hänför sig till varje turnering eller spel.

Till sin hjälp kan hen använda internet som resurs. Där finns en uppsjö av online-plattformar som PokerStars där man kan få tillgång till viktig information, utbyta erfarenheter med andra och studera relevanta ämnen. Även som maratonlöpare är det viktigt att du har en stadig grund att stå på och inte enbart förlitar dig på fysisk prestanda. Att förbereda sig inför ett maraton kräver framförhållning och hårt arbete.

Att studera loppets villkor, däribland terräng, längd och försvårande faktorer, är viktigt för att kunna anpassa träningsrutin, kost och målsättning. Även för maratonlöpare finns värdefullt material att tillgå online, bland annat på vår egen hemsida där man kan få tips och tricks med mera. 

Uthållighet och redo att anta en utmaning 

Som maratonlöpare krävs att man är uthållig eftersom ett maratonlopp inte sällan omfattar hinder eller oförutsedda skador. En motståndskraftig maratonlöpare är förberedd på omständigheter av dessa slag och är redo att springa sig igenom skavsår och obehag – målet är att hålla huvudet uppe och siktet inställt på mållinjen.

Skickliga maratonlöpare kör också sitt eget race och vet att den största utmaningen av dem alla är att tävla mot sig själv och ständigt jobba mot att slå sitt eget personbästa istället för att jämföra sig med andra löpare. En professionell pokerspelare kan på samma vis hamna i situationer där han eller hon måste visa prov på uthållighet för att rida igenom stormen. I kort, händer och motspelare faller inte alltid ut till ens fördel.

Det gäller att hålla huvudet kallt i pressade lägen och spela långsiktigt och metodiskt snarare än impulsivt och känslostyrt. En professionell pokerspelare som lyckats vet att utmaningen i poker ligger i att inget spel eller turnering är det andra likt och att man måste vara en mångfacetterad spelare som inte räds utmaningar för att bli framgångsrik. 

Uppskattar vägen till målet

En enorm motivationskraft för maratonlöparen är den oslagbara känslan av endorfiner och dopamin som rusar runt i kroppen efter att ha korsat mållinjen. Det är inte sällan just den känslan som är målbilden när löpare tränar i månader innan ett lopp.

På samma vis är det en omtumlande upplevelse för en professionell pokerspelare att kamma hem storvinsten vid en prestigefylld pokerturnering i Las Vegas eller Barcelona. Faktum är dock att de som lyckas inom båda ovanstående fält är de som inte stirrar sig blinda på att nå i mål utan uppskattar resan dit.

Det säger sig själv att man inte springer ett maraton om man inte gillar känslan av att ägna sig åt maratonträning i övrigt eftersom själva loppet är över på relativt kort tid jämfört med månader av träning. På samma vis är de bästa inom poker inte de som går över lik för att vinna utan de som också känner en genuin glädje, kärlek och respekt för poker. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *