Dagens långpass på 37 km

Idag var det dags för det längsta långpasset inför Jakob Marathon om 3 veckor. Eftersom jag råkar befinna mig i närheten av Jakobstad denna helg passade det alldeles utmärkt att provspringa den sträcka som vi springer på detta maraton. I likhet med veckans övriga träningspass gick även dagens långpass riktigt bra.

långpass 6.7 karta
Jag drog dagens långpass i Jakobstad.

Jag började aningen trevande och det kändes som att gårdagens Toto-konsert satt i benen. Att stå hela kvällen och långt in i natten är inte den bästa förberedelsen inför ett långpass. Jag kom i alla fall igång så småningom och kunde öka tempot efter 3-4 löpta kilometrar.

Jag vet att det är aningen dumdristigt att göra som jag gjorde under dagens långpass då jag satsade på att köra hela passet utan drickbart. Det enda som jag hade med mig var en liten geldrink som jag tog efter ungefär halva sträckan. Orsaken till att jag ville testa på detta upplägg är det faktum att jag vet att det är ytterst bristfällig service under Jakob Marathon då det gäller drickbart. Det finns visserligen några stationer utefter banan, men det är inte alldeles enkelt att få dryckerna serverade till sig i farten.

Även i övrigt tycker jag att det är bra att vänja kroppen vid att klara sig på lite vätska och kolhydrater under träningspassen. Detta leder till att kroppen reagerar ännu starkare på den energi som erbjuds under tävlingarna. För mig har det hittills varit i positiv bemärkelse, men jag vet att många även kan få problem med att få vätska och ätbart att hållas i kroppen ifall man inte vänjer sig med det under träningarna innan. Detta problem har jag hittills skött med Imodium plus, men man kan ju förstås aldrig vara 100 % säker på hur kroppen reagerar under ett maratonlopp…

Under största delen av passet körde jag i rätt bra farter med en snittfart på ungefär 4:10 min./km. Under vissa partier var jag t.o.m. ner på under 3:50 min./km. Snittfarten för hela passet blev 4:22 min./km och har mycket att göra med att jag var tvungen att stanna upp några gånger för att öppna fickan där jag hade min energigel i. Dessutom var ju min långsamma öppning med i denna snittid.

Det kändes riktigt bra under dagens långpass även om benen är långtifrån utvilade just nu. Denna vecka har jag hittills sprungit över 150 km, men då skall man komma ihåg att jag hade en riktigt lugn vecka förra veckan med endast runt 80 km löpning.

Långpass 6.7.2013
Sammanfattning av dagens långpass.

PicsArt_1373134048983
Bild från gårdagens Toto-konsert.

PicsArt_1373131324398
Det var riktigt hett under dagens långpass och jag kastade av mig tröjan efter halva sträckan. Man måste ta dessa tillfällen i akt för att få lite färg även på kroppen då jag annars avskyr att ligga och steka mig på stränder. Det var roligt att i efterhand konstatera att ingen ville ha min svettiga tröja 🙂

PicsArt_1373131410593
Min enda färdkost under långpasset. Jag började nog se lite stjärnor efter löpta 35 km, men i övrigt kändes det överraskande bra med tanke på den sparsamma vätske- och energitillförseln.

PicsArt_1373131472193
I övrigt ett utmärkt sätt att förvara energigels under långpass och maratonlopp. Jag måste dock hitta på ett sätt att enklare få ut dem ur fickan, eftersom jag idag kämpade onödigt länge med att både få upp dragkedjan och sedan få ut något ur fickan…

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: MagnusN

  Att springa utan kolhydrater kan ha bra effekt ibland, men med vätska finns det inget som säger att kroppen blir bättre att klara sig utan den, det blir ingen extra träningseffekt där. Bra pass annars!

  1. says: Benny

   Det är nog säkert så, vätska är det nog svårt att lära kroppen att klara sig utan oavsett hur man än försöker. Men på kolhydratsidan har jag nog märkt att kroppen klarar sig på betydligt mindre än förut tack vare min sparsamma laddning under långpassen…

 2. says: Tommy

  Det där var nog en rackans träning du körde. KAn inte förstå hur du kunde klara träningen utan ngt att dricka. Siktar du på att vinna Jakob maran?

  1. says: Benny

   Det är lite svårt att säga ännu i detta skede om man kan sikta på seger eller inte. Det mesta beror på vem som deltar. Om t.ex. Teemu Piksilä (vinnare 2009 och 2010) kan man ju inte sikta på seger, eftersom han är god för tider under 2:30 en bra dag. Även i övrigt finns det flera bra löpare som kan tänkas delta i år. Jag är glad att jag vunnit ett maratonlopp, men jag är såpass ny i maratonsammanhang ännu så det är onödigt att jag lägger upp alltför höga målsättningar ännu i detta skede. Det räcker bra som målsättning att försöka bättra på sin tid varje lopp man deltar i…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *