Långpass 33 km

Lördag betyder som bekant långpass och idag var det dags för det näst längsta av de lugna långpassen innan det är dags att höja på farten. Idag var det minst 32 kilometer på schemat, medan det nästa veckoslut är 35 kilometer som gäller. Sedan börjar vi om med sträckor mellan 28-30 km men med längre och längre sträckor av fartökningar. Dessutom bygger lägger vi på några kilometer varje veckoslut igen efter detta. Längre än 35 kilometer kommer jag knappast att springa i uppbyggnadsfasen inför Paris Marathon, eftersom detta innebär onödigt mycket belastning på kroppen på ett enskilt träningspass.

Vi började långpasset kl. 8.15 idag och fick springa ungefär halva passet i mörker. Vädret var perfekt såtillvida att temperaturen var idealisk för ett långpass. Lite halt var det på vissa partier, men eftersom farten ändå inte behövde vara så hög så spelade detta inte så stor roll.

Ifall vädret och underlaget var bra så kan man inte säga det samma om mitt allmäntillstånd idag. Det märks att jag haft förkylning hela veckan. Pulsen var onödigt hög med tanke på det rätt lugna tempot och benen var riktigt tunga från start till mål. Vi hade visserligen lite högre tempo än för en vecka tillbaka, men snittempot på 5:10 min./km ligger ändå ca. 40 sekunder från det tempo som jag har då jag kör dessa långpass som hårdast.

En annan sak som jag märker att jag slarvat rätt mycket med på senaste tiden är stretchingen. Den senaste tiden har jag haft det rätt hektiskt och tyvärr är det alltid stretchingen och muskelvård som lämnar bort när jag får tidsbrist. Detta leder till att jag har svårt att få ut steget ordentligt när jag ökar på farten. Speciellt höftböjaren och baklåren märker jag att är onödigt styva.

Jag är ändå riktigt glad över att vi kämpade oss igenom hela sträckan på 33 km trots att det kändes tyngre än vanligt. Det känns hur nödvändigt det är att i detta skede av maratonträningen få in långpass där man är ute i nästan 3 timmar. Det skapar en bra grund inför den stundande ökningen i intensitet som väntar efter nyår.

långpass 21.12.2013 5
Långpasset började tidigt idag. Bilderna blir inte de bästa när man springer samtidigt som man fotograferar och dessutom i mörker… Det är syrran som skymtar i mörkret. 🙂

långpass 21.12.2013 2
I slutfasen av passet. Syrran på språng igen. Jag behöver ännu lära mig ett som annat på den nya kameran för att t.ex. få skarpare bilder av folk i rörelse.

långpass 21.12.2013 karta
Sträckan under dagens långpass.

långpass 21.12.2013 resultat
Lite träningsdata från dagens långpass.

långpass 21.12.2013 effekt
Effekten på dagens långpass. Pulsen var lite högre än vanligt på dagens pass. Jag tvivlar ändå på att jag låg så nära maxpulsen att detta skulle kategoriseras som ett tempopass. Kanske jag skulle få testat maxpulsen under julhelgen för att även kunna höja den på pulsklockan om nödvändigt?

PicsArt_1387628394505
Idag fick jag äntligen i mig båda de geler som jag hade med mig på långpasset. Det gäller nämligen att i god tid inför maratonloppet i Paris börja öva sig på att äta under långpassen.

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *