Långpass 32 km med ändrade planer

Det heter ju att man skall lyssna på sin kropp vid träning. I allmänhet är jag rätt dålig på detta och brukar köra på de i träningsprogrammet angivna farterna oavsett hur det känns i kroppen. Igår hade jag tänkt köra 32 km med 22 km utomhus i lugnt tempo och sedan 10 km på under 40 minuter på löpband efteråt.

Genast när jag vaknade på lördagen kände jag mig dock trött i hela kroppen och kunde utan att ha tagit ett enda löpsteg ta beslutet att ändra på upplägget på mitt långpass för dagen. Detta är rätt ovanligt eftersom jag ofta brukar börja på och se hur kroppen känns när den kommit igång och först sedan ta ett slutgiltigt beslut. Nu var det ingen fråga om att jag kände mig för sliten för ett riktigt hårt pass och beslutet var sist och slutligen rätt lätt att göra.

Med tanke på hur jag kört den senaste tiden kändes det även bra att ta det lugnare igår. Så trött som jag är nu kan säkert härledas till förra veckoslutets “block” med två tuffa träningar två dagar i sträck. Då blev det ju 20 km lugnare följt av 10 km under 40 minuter på lördagen och dagen efter blev det 3×3 km intervaller. Sedan gjorde jag en normal träningsvecka med bl.a. 2 tuffa tempopass. Redan på torsdagen kände jag mig riktigt sliten och jag hade alltså inte återhämtat mig ännu igår.

Igår blev det alltså ett 32 km långt långpass. Jag gjorde beslutet att följa pulsen snarare än farten på mitt långpass. Det kan bli rätt långtråkigt att köra på i 5:30-fart genom ett helt långpass, men ibland är det vad som krävs för att hålla pulsen på tillräckligt låg nivå och för att få till den rätta träningseffekten.

Enligt nedan nämnda effektschema lyckades jag alldeles utmärkt med min målsättning. Det var endast i början av långpasset, innan kroppen var tillräckligt uppvärmd då jag tidvis hade för hög puls. Men jag är nöjd över att jag hade självdisciplinen att hålla tillbaka på tempot och hålla 90% av träningstiden inom önskad pulszon.

långpass 25.1.2014 effekt
Träningseffekten.
långpass 25.1.2014 träningsresultat
Gårdagens lugna långpass i siffror.

PicsArt_1390669019627
Det tog längre än vanligt att komma sig iväg på långpasset igår då jag kom in på ett intressant reseprogram om Paris i samband med frukosten. Jag ser väldigt mycket fram emot att få se staden i april.

PicsArt_1390669106310
Efter långpasset blev det ett kort stadsbesök. Här på kaffe vid Sweet Vaasa. Det är en rätt skön känsla som man har efter ett avverkat långpass. Lite sliten och trött känner man sig alltid, men oftast på ett bra sätt.

PicsArt_1390725752500
Dagens shopping vid sidan om lite inredning. Det är första gången jag har ägt ett par dubbskor för vinterlöpning. Jag har blivit lite nyfiken på hur det inverkar på löpningen vintertid att ha ordentligt fäste när man springer. De skomodeller som jag tidigare sett har dock inte intresserat mig eftersom de oftast varit alltför klumpiga och tunga för att kunna springa i. Nu råkade jag dock få tag i ett par av lättare modell av ett märke som jag aldrig sett tidigare. Dämpningen är kanske inte den bästa på dessa skor, men jag får väl helt enkelt alternera mellan mina olika skomodeller och använda dessa främst när jag planerar att driva upp farten en aning.

PicsArt_1390669198405
Det blev hämtpizza från Marco Polo på hemvägen. De har väldigt intressanta och annorlunda pizzor på stället.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Nina

    Ser framemot dina tankar kring dubbskorna sen! En neutral sko, visst? Har sökt utan resultat ett par lättare dubbskor i vinter, men de jag vaskat fram via nätsökning har varit slutsålda både online och i de butiker jag rört mej. Sarva är nytt för mej också, ska som sagt bli intressant att höra din recension.

    1. says: Benny

      Jo, det är en neutral sko. Det är kanske lite dålig dämpning på skon, så man skall inte överdriva användningen till en början ifall man är ovan med denna typ av skor. Jag har bara använt dem under ett pass ännu, men jag återkommer med recensioner när jag fått ihop fler pass med dem.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *