Kylbehandling för fettförbränning

Isbad som återhämtande åtgärd efter träningspassen är en både välkänd och omtvistad metod bland idrottare. Att kyla ner kroppen riktigt ordentligt genom att hoppa ner i ett 10-15 grader kallt bad sägs förbättra återhämtningen genom att det minskar den inflammation och rensar ut de slaggprodukter som man drar på sig under ett träningspass. Speciellt effektivt sägs det vara efter tuffa pass med alla de slaggämnen som man drar på sig under dessa pass. En annan lite mindre bekant effekt av att med jämna rum kyla ner kroppen läste jag just om i Timothy Ferriss bok 4 timmars kroppen. Enligt Ferriss kan man bland annat tredubbla fettförbränningen genom att med olika metoder kyla ner sin kropp.

Det är ju egentligen ingenting nytt om man tänker på det. De flesta av oss vet ju att kroppen vid kyla reagerar så att den måste mobilisera mer energi för att upprätthålla kroppsvärmen och därför förbränner också kroppen mer kalorier. Det oaktat är det sällan man hör talas om kylbehandlingar som metod för att minska i vikt.

Enligt det traditionella sättet att se på kaloriräkning är viktökning eller viktminskning=kalorier in-kalorier ut. Enligt Ferriss är dock den mänskliga kroppen ett öppet termodynamiskt system som även har ett antal andra alternativ för hur den handskas med intagna kalorier.

Som exempel används bland annat Michael Phelps och det faktum att han under sin aktiva karriär åt ungefär 12000 kalorier per dag. Enligt det traditionella sättet att se på energiförbrukning, med träning och förbränning i viloläge som enda påverkbara parametrar, skulle det vara en omöjlig ekvation att förbränna dessa mängder kalorier under ett dygn. Detta oavsett vilken typ av ämnesomsättning personen ifråga har. Den enda logiska förklaringen i detta fall blev vattnets belastning och det faktum att kroppen även förbrukar en hel del med energi för att upprätthålla kroppsvärmen i det kalla vattnet. I Phelps fall blev det ju åtskilliga timmar i vattnet under en normal dag med träning.

Utan att gå desto närmare in på alla kemiska reaktioner som beskrivs i boken kan det konstateras att is- och kylbehandling kan ha effekter på viktminskningen genom att kylan i sig gör att kroppen blir tvungen att producera värme (energi) för att upprätthålla balansen. I boken nämns några intressanta metoder som även jag skulle vara redo att pröva på. Tyvärr är min vikt till största delen beroende på för mycket muskler, vilket inte lär försvinna genom kylbehandling. Några av metoderna:

5-10 minuter av kalla duschar innan frukost och/eller innan läggdags. Detta skulle innebär en rejäl utmaning för mig eftersom jag gillar att duscha varmt, speciellt på morgonen. Genast efter träning kunde det dock funka.

Placering av ispåse på nacke eller Trapezius 20-30 min. på kvällen. Verkar som en rätt skön metod som inte kräver speciellt mycket av en.

En halv liter isvatten på fastande mage genast efter att man vaknat. Detta kan enligt vissa studier öka ämnesomsättningen vid vila ända upp till 30 procent (!) under resten av dagen. Tillåt mig tvivla, men varför inte pröva?

Isbad i ett badkar i upp till 20 minuter i en temperatur på 10-15 grader. Jag saknar badkar och detta verkar som en oerhörd tortyr med beaktande av att hela kroppen borde utstå detta. Just nu kör jag endast med benen i blöt.

En annan metod som indirekt nämndes ovan och som även är riktigt bra även skadeförebyggande åtgärd är simning eller vattenlöpning. Ifall man till på köpet kan försnabba viktnedgången genom vattnets kylande egenskaper är det väl bara att tacka och ta emot.

PicsArt_1376328480889
Jag överger inte mitt fotbad i första taget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *