Kylbehandling för fettförbränning

kylbehandling för återhämtning

Isbad som återhämtande åtgärd efter träningspassen är en både välkänd och omtvistad metod bland idrottare. Att kyla ner kroppen riktigt ordentligt genom att hoppa ner i ett 10-15 grader kallt bad sägs förbättra återhämtningen genom att det minskar den inflammation och rensar ut de slaggprodukter som man drar på sig under ett träningspass. Speciellt effektivt sägs det vara efter tuffa pass med alla de slaggämnen som man drar på sig under dessa pass.

En annan lite mindre bekant effekt av att med jämna rum kyla ner kroppen läste jag om i Timothy Ferriss bok The 4-Hour Body. Enligt Ferriss kan man bland annat tredubbla fettförbränningen genom att med olika metoder kyla ner sin kropp.

Det är ju egentligen ingenting nytt om man tänker på det. De flesta av oss vet ju att kroppen vid kyla reagerar så att den måste mobilisera mer energi för att upprätthålla kroppsvärmen och därför förbränner också kroppen mer kalorier. Det oaktat är det sällan man hör talas om kylbehandlingar som metod för att minska i vikt.

Kyla ökar på energiomsättningen

simning som kylbehandling viktminskning

Enligt det traditionella sättet att se på kaloriräkning är viktökning eller viktminskning=kalorier in-kalorier ut. Enligt Ferriss är dock den mänskliga kroppen ett öppet termodynamiskt system som även har ett antal andra alternativ för hur den handskas med intagna kalorier.

Som exempel används bland annat Michael Phelps och det faktum att han under sin aktiva karriär åt ungefär 12000 kalorier per dag – något han senare erkänt att var något av en överdrift. Men att han och andra toppsimmare åter och förbrukar upp till fyra gånger mer än en normal persons diet är bekräftat.

Enligt det traditionella sättet att se på energiförbrukning, med träning och förbränning i viloläge som enda påverkbara parametrar, skulle det vara en omöjlig ekvation att förbränna dessa mängder kalorier under ett dygn.

Detta oavsett vilken typ av ämnesomsättning personen ifråga har. Den enda logiska förklaringen i detta fall blir vattnets belastning och det faktum att kroppen även förbrukar en hel del med energi för att upprätthålla kroppsvärmen i det kalla vattnet. I Phelps fall blev det ju åtskilliga timmar i vattnet under en normal dag med träning.

Kylbehandling för viktminskning – olika metoder

Kylbehandling för viktminskning - olika metoder
Återanvändbara ispåsar är utmärkta att ha hemma.

Utan att gå desto närmare in på alla kemiska reaktioner som beskrivs i boken kan det konstateras att is- och kylbehandling kan ha effekter på viktminskningen genom att kylan i sig gör att kroppen blir tvungen att producera värme (energi) för att upprätthålla balansen.

I boken nämns några intressanta metoder att pröva på. Några av metoderna:

 • 5-10 minuter av kalla duschar innan frukost och/eller innan läggdags.
  Detta innebär en rejäl utmaning för mig eftersom jag gillar att duscha varmt, speciellt på morgonen. Genast efter träning fungerar det dock – speciellt nu när jag bor på varma Malta.
 • Placering av ispåse på nacke eller Trapezius 20-30 min. på kvällen.
  Detta är en rätt skön metod som inte kräver speciellt mycket av en.
 • En halv liter isvatten på fastande mage genast efter att man vaknat.
  Detta kan enligt studier öka ämnesomsättningen vid vila ända upp till 30 procent (!) under resten av dagen.
 • Isbad i ett badkar i upp till 20 minuter i en temperatur på 10-15 grader.
  Själv föredrar jag att hoppa i havet efter mina löppass, vilket är möjligt att göra största delen av året här. Även om vattnet inte är så kallt här, ger även detta en skön kylande effekt på kroppen som bidrar till snabbare återhämtning.

En annan metod som indirekt nämndes ovan och som även är riktigt bra även skadeförebyggande åtgärd är simning eller vattenlöpning. Ifall man till på köpet kan försnabba viktnedgången genom vattnets kylande egenskaper är det väl bara att tacka och ta emot.

Bra produkter för kylbehandling

Numera finns det många bra produkter på marknaden för den som vill köra med kylbehandling. Här är några favoriter:

Lumi Recovery Pod

En internationell framgång som nu även går att hitta i Sverige via Amazon är Lumi Recovery Pod™ Ice Bath. Detta är en flyttbar isolerad kapsel med tre lager värmeisolerande TPE-skydd som håller en jämn temperatur på vattnet.

Faktum är att det räcker med vanligt kranvatten, utan att ens lägga till is. Du får en kall vattenterapi vid en jämn vattentemperatur på 15 °C grader eller lägre när du ställer det utomhus.

Hopfällbara badkar

bästa hopfällbara badkar 2023

Hopfällbara badkar mer praktiska än någonsin tidigare. Dessa badkar har blivit oerhört populära eftersom de är enkla att flytta både utom- eller inomhus, samt placera undan.

bästa hopfällbara badkar isbad

Riktad kylterapi

riktad kylterapi

Om du vill ha kylbehandling för vissa partier, även ovan nämnda Trapezius, även denna återanvändbara isförpackning från Arctic Flex en utmärkt produkt för riktad kylterapi. Det konturerade ispaketet lugnar och slappnar av nacken och axlarna, lindrar smärta och spänning – och kan alltså även bidra till viktminskning.

Läs om kylbehandlingens effekter

ice man hof bok

Wim The Iceman Hof har blivit ett fenomen på sociala medier med sina isbad. Enligt honom är det inte endast bra med isbad för viktminskning – du kan även övervinna sjukdomar, stärka din mentala hälsa och fysiska prestationsförmåga.

Detta är en riktigt intressant bok för dig som vill lära dig mer om kylbehandlingens inverkan på kroppen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *