Jakten på den försvunna rumpan

Det är ett allmänt känt faktum att rumpan är det första som försvinner vid en massa löpträning – om man inte ser till att träna den intensivt flera gånger i veckan jämsides med löpningen.

Jag vet inte exakt hur mycket det gagnar löparen att ha en stark bakdel. Det är ju vikt det också, likt alla andra muskler man skall släpa på under de 42,2 kilometrarna. Faktum är dock att jag känner mig rätt stark även i löpningen för tillfället tack vare den intensifierade styrketräningen.

Jag har redan tidigare nämnt min styva rygg som ett av problemen vid löpningen. Det har inte hjälpt speciellt mycket att jag underhållit den med mag- och ryggövningar under hela året. Jag kan erkänna att jag inte stretchat tillräckligt mycket och där är troligen största problemet.

Men faktum är att det även verkar hjälpa en del att träna upp rumpan med mycket hopp, knäböj och stegserier. Tre dagar i följd av bra känsla i löpningen ger vissa antydningar på detta. Jag avvaktar dock ännu en stund med utvärderingen för att se om den goda löpformen håller i sig över en längre tid…

Jag påbörjade gårdagens gympass med lite lätta hoppserier. Lite styvt när man kör igång med dessa tidigt på morgonen. Men det blev till slut ett riktigt bra pass med ett effektivt styrkepass för hela kroppen på drygt 60 minuter. Det är kort vila som gäller och därför blir det lite som en “cirkelträning”.

Som avslutning 8×1 km i 18,5-19 km/h. Totalt 12 km med joggvilan på 60 sekunder mellan intervallerna och uppvärmningen. Både idag och på måndag körde jag 15 km fartlek.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *