Som på gamla goda tiden

Förra veckan blev riktigt bra löpmässigt. Efter en vecka där jag fick in hyfsat med mängd, men framförallt även hittade tillbaka till fartträningen kan man säga att jag på allvar börjar vara igång igen och nu kan påbörja med mer tävlingsinriktad träning.

Det känns som en evighet sedan jag kunde springa med en känsla där benen svarar på varje liten kraftansträngning. Man måste nästan gå tillbaka till innan Rotterdam Marathon på våren 2015 för detta. Nu verkar det dock som att jag är på väg tillbaka till “den gamla goda tiden” och känslan när allt bara rullar på i löpningen. Framförallt under fredagens och söndagens löppass hade jag tidvis en riktigt härlig känsla i löpningen och kunde trycka på rätt bra utan att tvingas kämpa mot smärta eller begränsad rörlighet i “löpmusklerna”.

Jag har naturligtvis bättre och sämre dagar ännu och det kräver att jag är väldigt fokuserad på stretching och styrketräning för att det skall kännas bra. Ett typiskt exempel var igår, då det igen kändes tyngre efter att jag fuskat med stretchingen och sömnen dagen innan.

Allmänt sett verkar det dock som att det mesta pekar mot att jag börjar komma igång på allvar igen med både fart och mängd. De som avskrivit mina möjligheter att ytterligare förbättra mina tider i marathon har troligen förhastat sig. Det man måste komma ihåg då det gäller löpningen och framförallt maraton är både den mentala kraftens och erfarenhetens betydelse för att lyckas.

Då det gäller erfarenheten verkar kroppen att lagra tidigare års träning på ett förträffligt sätt, vilket gör att vägen tillbaka är betydligt kortare för en som har en hård träning från förut i bagaget.

Gällande det mentala har jag nu både en bättre motivation och en bättre balans i tillvaron än vad jag haft under det senaste året för att nu kunna satsa på löpningen ordentligt.

Förra veckans träning:

Måndag 12.12.

Tempopass 11 km i 14,5 km/h på löpband. Totalt 13 km med uppvärmning. Styrketräning 30 min.

Tisdag 13.12:

Morgon: 6,5 km lugn distans

Eftermiddag: 13,5 km lugn distans

Onsdag 14.12:

Intervallstege 2×3-2-1 km på löpband, med stegrande fart från 14,5-16 km/h. Totalt 17 km. Styrka 30 min.

Torsdag 15.12:

Lugnt distanspass 15 km + styrka hemma 30 min.

Fredag 16.12:

Långpass 29 km, 14 km ute och 16 km på löpband, varav 5 km i maratonfart på 15,5 km/h

Lördag 17.12:

Vila

Söndag 18.12:

16 km fartlek

Totalt 7 pass och 110 km löpning

På fredagen blev det julfest i gott sällskap och följaktligen vilodag på lördag.

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Benny

      Thanks! Yes, right now it feels really good. Hopefully I can increase my mileage even more in the following weeks. But I’m in no hurry, I have lots of time left before my next marathon.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *