Kolla in dessa futuristiska löparskor från Nike – En titt in i framtiden

nike koncept löparskor

Det är väl känt att Nike är ett av världens mest innovativa företag inom idrottsutrustning och inte minst bland sportskor. Med en lång och anrik historia av att ta fram banbrytande teknologi strävar man ständigt efter att förbättra sig och hitta nya vägar att optimera idrottares prestationer. Ett bevis på detta är bland annat teknologin med kolfiberplattor i löparskor som man påbörjade i samband med sub2-projektet, men även inför framtiden finns storslagna planer. Några av dessa visade man upp i Nike On Air-evenemanget i Paris, där 13 banbrytande prototyper presenterades.

April har varit en händelserik månad hittills för Nike. Nyligen presenterade man en helt ny löparsko i form av Nike Pegasus Premium, tillsammans med senaste modellen av Nike Pegasus som snart lanseras. I samband med detta visade man även upp lite av vad framtiden kan komma att bjuda på bland sportskor och löparskor.

Processen med att ta fram Nikes konceptskor

På andra våningen i innovationsbyggnaden sjuder det av kreativitet under namnet A.I.R. – Athlete Imagined Revolution. Detta nya samarbetsinitiativ involverar 13 elitidrottare från olika sporter, från löparstjärnor som Sha’Carri Richardson till fotbollsfenomen som Kylian Mbappé. Tillsammans med Nikes designers använder de den senaste tekniken och AI för att tänja på gränserna för Nike Air-konceptet och strävar efter att kontinuerligt utveckla tekniken utan att nå ett definitivt slut.

Nike Air concept
Bild: Nike

Bakgrunden till hela detta var omfattande. Designteamen hos Nike deltog i en rigorös process som börjar med AI-genererade visuella bilder, som erbjuder en myriad av designmöjligheter som sedan reduceras till konkreta prototyper.

Varje design genomgick noggrann förfining, påverkad av direkt feedback från idrottare, vilket säkerställer att varje prototyp inte bara uppfyller utan överträffar prestandaförväntningarna. Den fysiska manifestationen av dessa konstruktioner stöddes upp av avancerade verktyg som fördjupad 3D-skissning och simulering, i kombination med traditionella handskissningstekniker.

Nike Air koncept löparskor

I takt med att de innovativa konstruktionerna tog form genomgick prototyperna en rad utvärderingar och justeringar. Högteknologiska 3D-skrivare i Concept Creation Center spelade en avgörande roll för att snabbt ge liv åt dessa koncept, så att designers kunde testa och justera designen i realtid.

Nikes tillverkningskapacitet snabbade inte bara upp prototypprocessen utan gjorde det också möjligt för teamen att identifiera och förfina även de minsta felaktigheterna.

Kulmen på den intensiva designprocessen visades upp på Nike On Air-evenemanget i Paris den 11 april, där 13 banbrytande prototyper avslöjas, var och en ett bevis på Nikes obevekliga strävan efter innovation. Dessa prototyper, som började som fantasifulla koncept, står som potentiella framtida produkter som kan revolutionera atletiska prestandaskor.

Resultatet – Här är framtidens löparskor som visades upp på Nike On Air-evenemanget i Paris

koncept löparsko nike

Ett exempel på hur framtidens löparskor från Nike kan se ut. Historiens bästa maratonlöpare Eliud Kipchoge drogs till en design som sträckte sig från uppenbart teknisk till stillsamt naturalistisk.

Kipchoge är övertygad om att “ju mer du pressar, desto mer juice får du” från Air-dämpningen och lade till en synlig Air-enhet i framfoten som är detaljerad med savliknande dragfibrer. Den avfasade hälen är inspirerad av hans noggranna arbete med att utveckla den historiska Alphafly-serien.

koncept spikskor nike

Här är en bild på hur framtidens spikskor kan se ut. Den brittiska sprintern Dina Asher-Smith inspirerades av high-end mode och ville ha en fotupplevelse som var skräddarsydd för både funktionalitet och skönhet. Air-enheten i framfoten är konstruerad för lättviktsstabilitet och sitter under en elegant ovandel i sportmesh.

TPU-hälklämman, som är modellerad efter en elegant slingback, är lätt att ta loss när Asher-Smith står på startlinjen.

framtidens trailskor

Är detta hur framtidens trailskor ser ut från Nike? Medeldistanslöparen Faith Kipyegon älskar känslan av att träna i trailskor, och hon ville ha Air i full längd för att ge ett kompromisslöst stöd i sin design, som ger kraft genom alla plötsliga väderomslag.

Den räfflade yttersulans design gör att den lätt blir av med lera när förhållandena är tuffa. Ovandelen har en säker, bootie-liknande passform, medan de beräkningsbaserade pärlstrukturerna är inspirerade av ett armband som hon bär för att hedra sin dotter, som också symboliseras genom en liten Swoosh på hälen.

framtidens löparskor konceptskor

Här har vi en minst sagt intressant konceptsko för sprinters. Kommer framtiden att föra med sig mer individuellt anpassade skor även utifrån kön? Dessa feministiska skor är framtagna i samarbete med Sha’Carri Richardson.

För Sha’Carri Richardson behövde Air förkroppsliga tre viktiga beskrivningar: självsäker, obeveklig och graciös.

Hennes Air-enhet i framfoten går från Total Orange till neutral och klar mot den upphöjda höga hälen, en visuell signal som inspirerats av hennes önskan om en känsla av enhet mellan foten och hennes spike. Den beräkningsmässigt designade ovandelen flyter vackert in i ett dubbelhelixmönster som omsluter skenbenet.

koncept löparskor

Häcklöparen Rai Benjamins passion för cykling hjälpte till att forma designen av hans spikskor, både bokstavligt och tekniskt. Air behövde fungera som en form av fjädring genom extrema krafter, så den är koncentrerad i framfoten och hälen, överbryggad av en räfflad, häckinspirerad mellanfotsplatta som är utformad med tanken att fjädra honom framåt.

På hans högra spike är AIR-enheten i framfoten placerad på den laterala sidan och exponerad på den mediala sidan, vilket liknar en konstruktion med dubbel densitet som hjälper Benjamin att ta ut svängarna.

Detta var de konceptskor bland löparskor som presenterades under Nike On Air-evenemanget i Paris förra veckan. Om du är intresserad av hur även fotbollsskorna, basketskorna och tennisskorna ser ut, rekommenderar jag min andra sajt Nya Lanseringar.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *