Fördelarna med att bo på Malta – Sammanfattning efter ett år på ön

fördelar med att bo på malta

Det börjar riktigt snart vara dags att sammanfatta mitt första år på Malta. Jag flyttade ju hit i början av september ifjol. Tänk vad tiden går!

Det har varit ett mycket spännande år, även om det skulle ha kunnat erbjuda så mycket mer under andra förutsättningar. Jag kom ju hit genast efter att min bror dog och det har såklart påverkat mig mycket under det första året.

Sedan har vi också fått leva med coronaepidemin under de senaste 6 månaderna som påverkat en hel del hur vi lever på ön. Till allt detta kommer också ett närmast omänskligt jobbtempo där jag kört dubbelt ända sedan oktober ifjol.

Trots allt detta känner jag att Malta är precis vad jag behövde i mitt liv. Jag hade för länge sedan tröttnat på Vasa och Finland. Vädret var/är deprimerande, landskapet platt och inget spännande sker där.

Det kan kanske låta lite dramatiskt, men det var så jag upplevde det. Speciellt under de sista åren jag levde i Vasa. Jag kände en akut inspirationsbrist och det började kännas närmast hopplöst när jag heller inte visste hur jag skulle komma mig därifrån.

Därför kändes det som en lättnad när möjligheten dök upp ifjol och jag kunde börja planera för en utlandsflytt. Att det blev just Malta var en tillfällighet. Men det skulle visa sig att det blev ett riktigt lyckat drag eftersom det mesta överträffat mina förväntningar här.

Nedan sammanfattar jag de fördelar som jag upplevt med Malta under mitt första år här. Allt det ovan och nedan nämnda är såklart mina helt subjektiva tankar och åsikter. Men det är ju som med allt här i livet. Ingen behöver ha samma åsikter som mig.

Fördelarna med att bo på Malta

Här sammanfattar jag alltså de fördelar jag upplever med att bo på Malta. Visst finns det säkert minst lika många nackdelar med att bo på Malta. Men som jag nämnt redan tidigare är jag ännu kär i landet och som vid all nyförälskelse är det svårt att se bristerna till en början.

Det som jag ser som en fördel kan också vara en nackdel för en annan. Eftersom detta ändå blir en rätt lång text får jag lov att återkomma till nackdelarna lite senare.

Här är alltså fördelarna.

Vädret – Här är alltid soligt och varmt

När jag först läste om att Malta hade 300 dagar sol om året trodde jag att det var ett marknadsföringstrick i stil med att Vasa var Finlands soligaste stad. Det har dock visat sig att Malta varit långt bättre än förväntat vädermässigt.

Om jag skulle göra en uppskattning på antalet soldagar skulle jag snarast säga att de ligger på 330 dagar om året. Här är alltid soligt oavsett årstid. Från juni till december är det också runt 30 grader varmt och över 20 grader även nattetid.

För den som inte gillar värme är detta säkert ett helvete, men för mig som älskar det är det rena paradiset. Allt solljus har definitivt haft en positiv inverkan på humöret.

Jag hörde varningar om hur kalla vintrarna kan vara här, men personligen upplevde jag inget av detta förra vintern. Temperaturerna här låg på runt 18 grader hela förra vintern och skulle väl snarast kunna betecknas som en normal sommar i Finland… med den skillnaden att här är soligt så gott som varje dag även vintertid.

Sedan har jag hört att vintern var ovanligt bra på Malta förra vintern, men jag har ändå svårt att tro att det handlar om så stora skillnader från vad som är normalt här.

Allt är nära

Detta är en oerhört liten ö som knappt syns på den Europeiska kartan. Det har både sina fördelar och nackdelar. Hittills har fördelarna varit övervägande för min del.

Jag gillar att allt är nära och att man slipper vara beroende av bil. I princip kan du gå överallt om du är van vid finska förhållanden. Allt jag behöver finns inom en radie på en kilometer och vill jag längre bort är det bara att beställa transport med eCabs som du får tag på inom 20 minuter. Priserna är också oerhört billiga med eCabs. Från Sliema till flygplatsen kostar det runt 12€ enkel väg. Många använder också detta för att transportera saker mellan hemmen om de vill ha något snabbt transporterat t.ex. till andra sidan av Malta.

I Finland är det närmast omöjligt att klara sig utan bil. Det är endast i Helsingfors-trakten detta ens är ett alternativ.

Eftersom jag hatade att köra runt på de usla vägarna vintertid och hela tiden oroa mig över halka och mörker i Finland är det oerhört skönt att befinna sig på ett ställe där man inte bry dig om de sakerna. För att inte tala om all den jävla snö och is som man hela tiden måste få bort från rutorna varje gång man parkerat bilen längre än en timme någonstans…

Kvinnorna är vackra

Återigen en högst personlig och subjektiv åsikt, som samtidigt kan påverkas av det faktum att alla människor jag möter här är nya bekantskaper. Men faktum var att jag var oerhört trött och oinspirerad även gällande denna punkt medan jag bodde i Finland.

Jag har alltid haft en svaghet för mörka kvinnor och då är Malta rätt ställe att bo på. För den som tycker att italienska kvinnor är vackra är Malta ett bra alternativ.

Självklart påverkas mitt humör även positivt av att det återigen finns alternativ även gällande detta efter att ha varit en känslomässig zombie en längre tid i Finland. Att ha kärlek i livet är viktigt och då kan det vara bra att byta miljö om det känns som att du sett allt och alla där du bor.

Alla kan engelska här

Det faktum att alla kan engelska här var troligen den främsta orsaken till att jag flyttade hit. Det kändes helt enkelt tryggt att som första utlandsvistelse välja ett land där man kunde kommunicera obehindrat.

Annars var ju Lissabon eller Porto mina förstahandsval. Men vid en närmare efterforskning över hur det faktiskt var att bo där var det rätt självklart att välja Malta.

Till en början kan det upplevas som att de inte alls är helt tvåspråkiga. Men låt er inte luras. De pratar helt perfekt engelska, men med en charmig brytning. Skolspråket är nämligen engelska vilket gör att i princip alla under 50 är i princip felfria både i tal och skrift.

Då det gäller engelskan har jag utvecklats mycket sedan jag flyttade till Malta. Orsaken till att jag numera använder endast engelska i sociala medier är inte att jag försöker vara märkvärdig. Jag vill bara lära mig tänka på engelska eftersom de flesta jag har att göra med nu och i framtiden pratar engelska.

Det känns tryggt här

Detta är något som jag blev förvånad över när jag flyttade hit. Den Airbnb-värd som jag bodde hos de första 9 månaderna hade inga lås på dörrarna. Inte heller i den andra lägenheten som jag bodde i i Sliema hade några lås på dörrarna.

Det säger en del om hur mycket människor här litar på varandra. Jag har ingen statistik på hur mycket brott det finns här, men den överhängande känslan är att det är väldigt familjärt och tryggt här.

Om jag jämför med de nordiska länderna skulle jag säga att det är betydligt tryggare här på de flesta punkter… utom i trafiken kanske där många kör som idioter.

Terrasserna – samlingspunkten för alla

Med det väder vi har på Malta finns det såklart ingen orsak att vistas speciellt mycket inomhus. Det visar sig också i att terrasserna är fulla med folk oavsett veckodag. Det är en naturlig samlingsplats för familjer och vänner.

Det gör också att priserna kan hållas på en skälig nivå på allt från mat, vin till öl. Jag äter ute 7 dagar i veckan och märker inte så stora skiftningar i matbudgeten mot vad som var fallet i Finland. Vissa dagar äter jag ute på terrass flera gånger om dagen, men det känns närmast naturligt om man både vill se människor och samtidigt själv vill slippa koka.

Mycket folk ute hela tiden

En annan positiv bieffekt av vädret är att det hela tiden är mycket människor ute och rör på sig. Redan när du beger dig ut kl. 6 på morgonpasset är det stora massor av gångare och löpare ute på promenaden utanför där jag bor i Sliema.

Även det känns som en välkommen förändring från Finland där man sällan ser människor någonstans. Oavsett vilken veckodag eller tid på dygnet det handlar om.

Folk är vänliga

Detta är en punkt som jag sett många olika åsikter på. Jag tror att mycket handlar om med vilken inställning du kommer till Malta. Om du kommer med inställningen att Malta endast är en tillfällig boendeort kommer du såklart inte att få samma närhet till människorna här.

Genast när jag träffat en ny maltes har jag genast gjort klart att detta är mitt nya hem nu och att jag har planerat att leva här resten av mitt liv. Det gör också att jag får en annan närhet till dem.

Malteser är traditionella och stolta över sitt land. Om de märker att du också älskar landet och är genuint intresserade av dem kommer de också att lita på dig på ett annat sätt.

Visst, malteser är reserverade. De håller sig helst till sina egna kretsar. Men har du själv intresse är det inte så svårt att bli bjuden till deras kretsar genom t.ex. löpningen eller andra intressen.

Sammanfattning

Det finns säkert flera andra fördelar som jag inte kom på nu. Då får jag helt enkelt fylla på listan. Gällande nackdelarna skall jag alltså återkomma till dessa lite senare.

Här finns allt från postgång, religion till sophantering och liknande med på listan. Detta blev dock en rätt lång text redan nu, så det får räcka såhär denna gång.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *