Ett (halv?)maratonlopp utan formtoppning

Som de flesta med heltidsjobb kan intyga är det inte alla gånger så lätt att kombinera jobb med hård träning. Speciellt inte dagar som denna när man gör en 10-timmars jobbdag och kommer hem först kl. 18 på kvällen. Som tur var det ingen hårdträning på schemat ikväll, utan jag hade t.o.m. alternativet att vila helt ifall jag skulle ha haft lust med det. Ikväll blev det 9 km i lugn takt, varav jag sprang de första 3,5 kilometrarna med min sambo.

Det lustiga i situationen är att jag det är på grund av vår maratonresa till Barcelona om mindre än två veckor som jag är tvungen att jobba rätt hektiskt för att hinna med allt som skall göras de närmaste veckorna. Knappast en idealisk situation med tanke på min tävlingsform, då jag annars brukar föredra att ha en så stressfri tillvaro som möjligt veckorna innan en tävling eftersom detta är en viktig del av det som man kallar formtoppning.

Nu kan jag inte heller i övrigt säga att det finns något som fungerat som det skall med tanke på det kommande maratonloppet. På grund av min skada lämnade alla långpass med löpning bort från mitt träningsschema från mitten av januari till mitten av februari. Jag har inte ens ännu dragit ett enda långpass på över 30 km sedan början av januari, vilket inte ger några bra förutsättningar att stå emot den så kallade väggen de sista 10 kilometrarna av ett maratonlopp.

Men som ni säkert vet vid det här laget siktar jag inte ens på att springa hela sträckan i Barcelona. Så pass realistiskt måste man ändå vara ifall benen saknar den stryktålighet som det kräver att springa 42,2 kilometer på asfalt. Dessutom är jag rätt övertygad om att jag inte har förutsättningar att hålla en kilometerfart på 3:54 över hela maratonsträckan i dagens läge. Det är alltså den kilometerfart som krävs för att underskrida 2:45 på maraton.

Vissa kanske frågar sig varför jag inte kör i en långsammare fart isåfall och endast siktar på att komma i mål på runt 3 timmar. Svaret på den frågan är helt enkelt att jag redan kommit under 3 timmar på maraton och att detta alltså inte längre är någon målsättning för mig. Isåfall kör jag hellre en kortare sträcka i en hårdare fart som förberedelse inför maratonlopp senare under året. Det är ju endast 13 veckor fram tills Stockholm Marathon nu.

Om min maratonträning inför Barcelona hade gått enligt planerna skulle jag redan ha påbörjat min formtoppning ungefär enligt det träningsupplägg som jag hade inför Stockholm Marathon och Jakob Marathon ifjol. Såhär såg mitt träningsprogram ut de två sista veckorna inför Stockholm Maraton 2.6.2012:

21.5: Vila

22.5: Uppvärmning 3 km 14-15 min.-koordinationslöpning 3x80m.-stege 400-300-200-100m.-nedjoggning 3km 14-15min.-stretching 10 min.

23.5: 8 km 37-38 min-styrka 10 min.-stretch 10 min.

24.5: Uppvärmn. 5 km 23-24 min.-löpskolning 2×20 min.-backlöpning 3 km 16 min.-nedjoggning 4 km 19-20 min.-stretching 10 min.

25.5: vila

26.5: Uppvärmn. 3 km 14-15 min.-koordination 2x100m.-5km 19-20 min.-5x200m-nedjoggning 3 km 14-15 min.

27.5: vila

28.5: Lugn distans 6 km 27-28 km-stretching 10 min.

29.5: Uppvärmn. 3 km 14-15 km-koordination 3x80m.-6x300m.-Nedjoggning 12-13 min.-stretching 10 min.

30.5: Vila

31.5: Lugn distans 10 km 47 min.- stretching 10 min.

1.6: Vila

2.6: Stockholm Marathon 42,2 km

Principen de sista två veckorna innan ett maratonlopp är alltså att köra rätt korta distanser i ett rätt raskt men rullande och avslappnat tempo. Kilometermängden ligger ungefär på hälften av det normala två veckor innan loppet och på en tredjedel av det normala veckan innan maratonloppet.

Tumregeln i detta skede av förberedelserna är att jag hellre tränar för lite än för mycket. I detta skede av förberedelserna har ändå allt det jobb gjorts som ligger till grund för en bra prestation och att köra riktigt hårda pass riskerar snarare att förstöra formen än att bygga upp den. Kroppen brukar i allmänhet vara i så pass bra skick i detta skede av förberedelserna att man får hålla igen allt man kan för att inte förivra sig och köra på för hårt.

Nu är jag alltså i en lite annan situation och kommer inte att formtoppa inför Barcelona Marathon. Jag kommer ännu att köra på rätt hårt denna vecka och sedan ta det lugnare den sista veckan inför loppet.

Man får istället sikta på att njuta ordentligt av sin semester i Barcelona och enligt de prognoser jag sett verkar det att bli ett riktigt bra väder om man är där som turist. Runt +20 och sol låter ju inte så illa ur ett turistperspektiv. Som löpare kan det dock vara tuffare att ställa om från vårt kalla väder, speciellt om man skall springa ett maraton.

Nedan en video från det hotell som vi skall bo på i Barcelona:

PicsArt_1362421747823
Mina två påsar med Chiafrön anlände idag via posten.

Join the Conversation

7 Comments

 1. Hej Benny!
  Jag har blivit lite nyfiken på dina Chiafrön och undrar varifrån du beställer dem.
  Har också läst “Born to run”. Tyckte boken var oerhört intressant.
  Lycka till med Barcelonaförberedelserna!
  Ingo

  1. says: Benny

   Hej!

   Jag beställer dem från ett ställe som heter “Go for life”, vars länk jag har i sidbalken. Jag har beställt på nätet den senaste tiden framförallt eftersom det verkar omöjligt att få tag på dessa frön i Finland just nu.

   Jag blev också nyfiken på dessa frön och även i allmänhet intresserad av rawfood och motsvarande alternativ kost efter att ha läst “born to run”. Den bästa boken som skrivits om löpning i mitt tycke.

   Tackar, får hoppas att man kommer i acceptabel form på den korta tid som är kvar 🙂

    1. says: Benny

     Tja, säg inte det :). Jag såg faktiskt att en av hälsokostaffärerna i Vasa, Life, fått in Chiafrön idag så det är fullt möjligt att de även kommit till Jeppis. Hälsoboden i Jeppis hör väl även till Life-kedjan om jag inte minns fel…

     Jag minns inte den exakta summan på de frön jag köpte in, men rejält under butikspriset i Vasa fick jag dem för eftersom jag utnyttjade en del kupongrabatter som jag har…

  1. says: Benny

   Vad bra!:) Det verkar som att de fått ordning på sin skörd borta i Peru nu då. 🙂

   Jag betalade väl ungefär en tia för 480 gram, men då fick jag vänta en vecka på leverans också. Dessutom har jag ju lite extra rabatter som publisher…

   Jag äter också dessa med morgongröten och även i smoothies och som energigel ibland.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *