Energigel på Chiafrön

Den mest inspirerande och populära boken som någonsin skrivits om löpning, Born to run, kan sägas vara delskyldig till två av de mest omdiskuterade trenderna inom träning och kosthållning som vi upplevt på ett bra tag. Den första är barfotalöpningen och den andra är intresset för sk. superfoods eller livsmedel med ett högt näringsinnehåll i förhållande till energin som finns i själva råvaran.

För de som inte läst boken är det kanske svårt att förstå “hypen” kring dessa ämnen. För att ta det i korthet bygger boken på det löpande folket Tarahumara indianerna, en folkstam i Mexico som löper 50 till 100 mil om dagen bara för nöjets skull och alltid med ett leende på läpparna. I boken finns även små avsnitt kring Tarahumara-indianernas kosthållning som långt bygger på Chiafrön och Pinole (en typ av majsmjöl).

Framförallt Chiafröna beskrivs i närmast magiska ordalag i boken med hänvisning till deras uthållighetsfrämjande egenskaper. Tarahumara indianerna använder fröna blandade i vatten som en typ av energigel för att tanka extra energi under sina långfärder.

Jag låter det vara osagt hur mycket jag tror på chiafrönas magiska krafter framförallt då det kommer till att tjäna som energidryck. Jag tror mer på den här typen av mat som en del av den vardagliga födan. Jag brukar t.ex. blanda i chiafrön i gröten och smoothies. Men eftersom jag ändå hör till det skrockfulla släktet löpare finns det få saker som man inte är redo att testa i jakten på nya PB. Jag har ju trots allt testat syredroppar i något skede under förra säsongen :).

Men även om man gärna testar på det tog det ett tag innan jag förstod hur jag bäst skulle transportera chiafröna under en långlänk. Naturligtvis kunde jag ha blandat i fröna i en dricksflaska, men eftersom jag gärna undviker att bära med flaskor under långlänkar var det inget bra alternativ för mig.

Istället beslutade jag mig för att göra en energigel baserat på chiafrön. Detta är ytterst enkelt eftersom chiafröna i sig blir till gelé när man blandar i lite vatten och låter dem stå i några minuter. För att göra det praktiskt att transportera dem under länken lägger man dem sedan i små “minigrip”-påsar som säljs i princip i varje matbutik. En riktigt billig variant av energigel blir det med andra ord.

Vill man sedan få lite smak  i energigelen kan man ju alltid blanda i någon saft eller liknande eftersom Chiafröna i sig själva är så gott som smaklösa.

Blanda chiafrön i en liten skål med vatten

Rör om och låt dem stå några minuter tills det blir gelé av massan

Använd mini-grip påsar som är enkla att transportera under långlänken

I med gelén i påsen. Jag lovar, det är inte grodyngel 🙂

Join the Conversation

4 Comments

    1. says: Benny

      Jag kollade just upp påsarna och de verkade faktiskt vara helt perfekta för ändamålet. Speciellt med tanke på att det finns ett munstycke på påsen.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *