Dags för veckosummering igen

Det är igen dags att börja summera veckans träningssaldo här på bloggen. Kanske främst för att så småningom få lite mer ordning och struktur på det hela igen. Jag hade egentligen tänkt köra igång med kvalitetspassen genast från månadsskiftet, men jag känner mig ännu alltför styv i baklåren och nedre ryggen för detta.

Istället har det fortsättningsvis blivit mest fartlek och tillvänjning vid löpning och en hel del stretching för att så småningom få tillbaka “pendeln” i steget. När detta är omskött kan jag igen börja köra igång med intervallerna och de längre tempopassen. Just nu har jag faktiskt ingen aning om hur långa mina fartökningar är, men jag kommer i alla fall ner en bit under 4 min./km när jag kör på ordentligt.

Det riktigt positiva är att jag i över en veckas tid varit helt frisk i benet. Inte i ett enda av mina löppass under förra veckan hade jag några känningar i varken vaden eller foten. Det gör också att jag äntligen kan börja fokusera på vad som behöver göras för att få in de rätta farterna på mina pass. Även om jag känt av styvheten i både ryggen och balklåren i flera veckor är det inte riktigt motiverande att ta itu med problemen när det finns områden på kroppen som gör ännu mer ont vid löpning.

Men nu är det alltså dags att få ordning på det sista så att jag kan påbörja mitt vanliga gnuggande med mer fart och mängd igen. Erfarenheten säger att formen inte är speciellt långt borta. “Maskinen” är i skick efter all mängd jag gjorde under säsongen. Det som behövs är att få bort styvheten som den alternativa träningen tillförde.

En annan positiv sak är att min säsongsvila redan är avverkad. Under de senaste månaderna har jag haft mycket tid att fundera på annat än träning… och det har jag också gjort. Nu finns både energi och motivation med att ta itu med träningen på allvar igen.

Nedan är min träning förra veckan. Det blev rätt blygsamt med träning, precis som det skall vara just nu, åtminstone gällande löpningen. Det är klart att jag säkert kunde dubblera min träning gällande den alternativa träningen, men jag är inte alltid helt motiverad just gällande den biten. Eftersom jag också är fem före med att kunna dra igång med fullskalig löpträning känner jag heller ingen stress med att behöva ha några enorma träningsmängder just nu. Det får komma lite senare.

Men om man även skulle plocka med den alternativa träningen i saldot är jag inte alltför långt ifrån 100 km redan nu och det får duga för tillfället.

Måndag 5.11

Förmiddag: Cykling 90 min.

Eftermiddag: 8 km löpning

Tisdag 6.11

10 km löpning

Onsdag 7.11

60 min. styrka + 12 km löpning

Torsdag 8.11

11 km löpning + 30 min. styrka

Fredag 9.11

5 km löpning + 30 min. styrka

Lördag 10.11

15 km löpning + 30 min. styrka

Söndag 11.11

60 min. fotboll

Totalt 8 pass, 61 km löpning och ∼10,5 h träning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *