Dagens två löppass med fartökning

Precis som igår blev det idag två stycken träningspass. Idag försökte vi få in lite mer fart på distanspassen även på återhämtningsdagen och t.o.m. morgonpasset gick idag lite snabbare än vad de i allmänhet brukar göra. Totalt blev det 23 km löpning idag, med 8 km på morgonpasset och 15 km på kvällen.

morgonkaffe
Jag försöker att inte äta något innan mina morgonpass. Kaffe försöker jag ändå hinna med för att få lite extra energi.

Även om formtoppningen delvis påbörjats så har jag inte dragit ner så radikalt på mängderna ännu. I år kör jag med ett lite annorlunda upplägg än inför fjolårets Stockholm Marathon då jag tre veckor innan maratonloppet redan låg på såpass blygsamma kilometermängder som 60 km. Skillnaden då var att jag hade ett halvår med stegrande mängd bakom mig och därför kände att jag kunde vila med gott samvete. Inför Jakob Marathon 20.7.2012 körde jag med ett lite annat upplägg och hade ungefär 90 kilometer löpning tre veckor innan loppet.

Om allt går som planerat siktar jag på ungefär 120 km denna vecka. Största skillnaden mot de tidigare veckorna är att jag nu börjat satsa mer på fart under den senare delen av distanspassen. Morgonpassen finns med främst för att få igång fettförbränningen i hopp om att gå ner några kilon inför maratonloppet.

I nästa vecka kommer jag att ligga på högst 60-70 km med  2-3 vilodagar, medan jag sista veckan kör 2-3 korta löppass i avslappnad fart.

Dagens morgonpass var alltså 8 km som vi började i ett rätt lugnt 5:20-tempo, men vi ökade rätt snabbt till 4:50 och höll oss runt detta resten av passet. Kvällens löppass körde vi i ett stegrande tempo där vi började i 4:50 min./km och ökade så att vi de sista kilometerna låg runt 4:20 min./km. Inte någon tokkörning, men riktigt bra tempo för att vara en återhämtningsdag. Det är meningen att det i resten av mina distanspass nu skall finnas inslag av fartökningar ända ner till maratontempo, även om det dagen efter ett tufft kvalitetspass oftast är riktigt svårt att slippa ner till dessa tider.

Efter detta drog vi ännu ett styrkepass i Wasa Sports Club innan vi joggade hemåt. Totalt blev det alltså 15 km löpning ikväll och 23 km med dagens båda träningspass.

Tidig väckning
Tidig väckning idag, eftersom vi hade kommit överens om avfärd till kl. 5.30.

morgon 15.5 2
Det har blivit allt enklare att komma sig iväg på morgonpassen när det är ljust ute redan vid avfärd. Jag njuter verkligen av att vara tidigt igång och ha avverkat första träningspasset redan när solen börjar kliva upp.

esplanaden
Ännu en morgonvy efter avverkat träningspass utanför mitt jobb. Nu är det inte många dagar kvar tills vi har löv på träden. Det är utlovat över 20 plusgrader till veckoslutet här i Vasa!

karta polar 15.5
Kvällens rutt. Garmin Connect har varit nere för underhåll de senaste fyra-fem dagarna, vilket får mig att undra vad de håller på med därborta… Polars analysverktyg Polarpersonaltrainer är ju som nämnt inte mycket att hurra för…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *