Bra långpass på 32 km

Under mitt långpass idag kändes det som att jag är på väg tillbaka till gammal god form igen. Även om det finns mycket att önska både när det gäller löptekniken och de tider jag åstadkommer för tillfället har jag en känsla av att det kommer att ordna upp sig så småningom. Orsaken till min optimism grundar sig främst på två orsaker.

För det första misstänker jag att många av mina problem de senaste två veckorna kan ha att göra med mina ryggproblem. Ryggen har varit enormt styv, vilket har gjort att jag inte fått ut steget ordentligt vid löpningen. Nu när jag de senaste dagarna satsat ordentligt på att stretcha ut ryggen har jag märkt stora framsteg i löpkänslan. Idag var ryggen ännu aningen styv och framförallt när jag ökade farten de sista 6 kilometerna märkte jag av problemen.

Det är främst i bakåtpendlingen där styvheten märks av. Ryggstyvheten gör att steget stannar av halvvägs, något som påverkar enormt mycket när man skall hålla högre farter. Det är helt enkelt omöjligt att springa avslappnat i de högre farterna ifall steget blir för kort.

En annan sak som gör att jag är rätt optimistisk för tillfället är att jag har en låg puls även när jag ökar på farterna. Den ligger ungefär på de nivåer man kan förvänta sig att hålla när man springer i maratonfart, dvs. runt 85 % av max vid en fart på runt 3:54 min./km. Det är naturligtvis lite beroende på dagen, men i stort sett ligger jag någonstans där. Utan att ha några vetenskapliga belägg för mina påståenden, så skulle jag tro att 85 % av maxpulsen ligger någonstans vid det optimala för att man skall orka ett helt maraton i ett visst tempo.

Dagens långpass körde vi alltså i ett helt normalt prattempo fram tills 26 kilometer och efter det ökade vi tempot. Målet var att springa den sista sträckan i maratonfart, men snittiden blev ungefär 10 sekunder över det. Men som sagt, det viktigaste är inte att stirra sig blind på tiderna just nu. Det viktigaste nu är att hitta tillbaka till den löpkänsla jag haft tidigare i år.

Nedan är lite tider från långpasset.

PicsArt_1426937894365

Långpasset som helhet.

PicsArt_1426938003256

Tiderna från långpasset. Först 26 km med en snittid på 4:53 min./km, där vi först körde 5:20-5:05 min./km de första kilometerna och sedan ökade till runt 4:45-4:35 min./km. Sedan en ökning under de sista 6 kilometerna. Denna del försökte jag komma så när maratonfart som möjligt och landade på en snittid på 4:04 min./km idag.

PicsArt_1426937950617

Pulsen under långpasset. Om man ser till hela passet blev snittpulsen 144, men även ökningen på de sista 6 kilometerna finns med under detta. Det betyder att pulsen låg strax över 70 % när vi körde lite långsammare. Det är med andra ord inget fel på “maskineriet” för tillfället.

PicsArt_1426937602513

Färdkosten under dagens långpass. Istället för att trycka i sig de dyra energistängerna som finns på marknaden kan jag rekommendera att man tuggar i sig något som man tycker om. Idag valde jag några muminstänger vid sidan om den lättdruckna och utspädda energigeldrycken från Maxim.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *