Bästa löparskor för damer 2024 – Här är alla modeller du behöver känna till!

bästa löparskor för damer 2024

Varje år tas det fram nya, innovativa tekniker inom löparskoindustrin för att möta den ständigt växande skaran av passionerade löpare. För dem som tar sin träning på allvar är skovalet ingen liten detalj. En bra löparsko kan göra stor skillnad; den kan minska risken för skador, öka komforten och kanske till och med hjälpa dig kapa minuter och sekunder från ditt personliga rekord. Här tar jag fram bästa löparskor för damer 2024.

Det finns enormt många löparskor på marknaden, vilket också gör det svårt att välja de bästa modellerna för de egna unika behoven. I detta inlägg har jag tagit fram bästa löparskor 2024, men eftersom behoven hos män och kvinnor skiljer sig åt behövs också en skild artikel för damer.

Längre ner i texten kan du läsa om vilka dessa skillnader är.

10 bästa löparskor för damer 2024

bästa löparskor dam 2024
 1. Bäst i test löparsko för dam 2024ASICS Novablast 4
 2. Bästa nya löparskor för dam 2024Adidas Supernova Rise
 3. Bästa märke för löparskor dam 2024Hoka One One
 4. Bästa löparskor för tunga löpare damNike InfinityRN 4
 5. Bästa löparskor för vinter damIcebug NewRun BUGrip GTX
 6. Bästa löparskor som vardagsskor damAdidas Ultraboost Light
 7. Bästa löparskor för pronation för damer 2024ASICS GEL-Kayano 30
 8. Bästa löparsko för ergonomiBrooks Ghost 15
 9. Bästa trailsko damHoka Speedgoat 5
 10. Bästa billiga löparskor damNike Pegasus 40

Låt oss dyka ner i de bästa alternativen på marknaden detta år och upptäcka vilka löparskor för damer som verkligen sticker ut från mängden. Här är bästa löparskor för damer 2024:

1. ASICS Novablast 4 – Bäst i test löparsko för dam 2024

bästa löparskor dam 2024

ASICS sparade det bästa till sist när man lanserade en av sina bästa löparskor för damer i början av december 2023. Novablast är en av de löparskor från ASICS som blivit en av deras storsäljare trots att vi nu endast är uppe i den fjärde versionen.

Nya ASICS Novablast 4 har en uppdaterad mellansula och yttersula för en energifylld löparkänsla. Med en slitstark dämpning i form av FF BLAST™ PLUS ECO får du en mjuk landning och ett responsivt studs i steget. Det är AHAR™-yttersulan som ger en trampolinliknande känsla i varje steg.

Den bredare plösen har ytterligare förbättrat passformen och gör så att den glider mindre – en av få irritationsmoment på förra modellen. Skorna har en stretchig överdel med bra ventilation för att fötterna skall hållas torra. Du hittar även reflekterande detaljer på överdelen av skon, vilket gör det till en utmärkt löparsko även under vinterhalvåret.

Detta är definitivt en favorit bland bästa löparskor för damer 2024.

2. Adidas Supernova Rise – Bästa nya löparsko för damer 2024

bästa nya löparskor dam 2024

En undersökning gjord av adidas på 1 300 kvinnliga löpare visade att bekvämlighet är en avgörande faktor vid valet av löparskor. För att ta fram nya Adidas Supernova Rise utnyttjade deras produkt- och designteam denna insikt.

adidas Supernova Rise har en Dreamstrike+ Power Foam där du har en känsla som att du springer på moln. Ovandelen är oerhörd bekväm och tillverkad av en rad återvunna material som omsluter fötterna bekvämt och säkert.

Greppet är också utmärkt tack vare Adiwear-yttersulan, vilket gör det till en utmärkt sko även i vinterföre. Detta är definitivt en av de bästa nyheterna för kvinnliga löpare 2024!

3. Hoka One One – Bästa märke för löparskor för dam 2024

Bästa Allround löparskor för damer

Då det gäller de mest populära löparskorna för damer är Hoka One One speciellt populärt just nu. Med sin maximala dämpning har de blivit en favorit bland kvinnor världen över. HOKA Clifton är en av de mest populära löparskorna från Hoka One One, men även modeller som Hoka Bondi och Arahi är storsäljare från märket.

Om du behöver extra dämpning kan Bondi rekommenderas, medan Clifton är ett mer mångsidigt alternativ. Jag kan också rekommendera att du testar på Hoka Mach X om du letar efter en snabbare löparsko från märket.

4. Nike InfinityRN 4 – Bästa löparskor för tunga damer

bästa nike löparskor 2024

Jag har tidigare rekommenderat Nike Infinity-modellerna för tunga löpare och för löpare som behöver bra dämpning som nybörjare. Den nyaste modellen av denna sko, Nike InfinityRN 4, är bättre än någonsin, med mer responsiv dämpning och bättre löpkänsla.

Allt känns som en uppgradering från tidigare modeller där du även har en bredare och bekvämare överdel på skon. Denna modell hittar du nu även med Gore-Tex överdel för att passa bättre för vinterlöpning.

5. Icebug NewRun BUGrip GTX – Bästa löparskor för vinter dam

bästa löparskor vinter dam

För löpning på halt underlag som is behöver isdubbar och på detta område finns det ett märke framför alla andra. Svenska Icebug har i NewRun tagit fram deras skönaste löparsko någonsin. Den är samtidigt deras första skomodell som utvecklats för dig som hellre springer på vägar än på stigar.

Newrun BUGrip® GTX är både dubbad och vattentät med sitt Gore-Tex membran och passar perfekt för vinterlöpning på alla typer av underlag. Ett måste bland alla löparfantaster vintertid och en av de bästa löparskorna för denna vinter!

6. Adidas Ultraboost Light – Bästa löparskor som vardagsskor dam

bästa löparskor som vardagsskor dam 2024

Vid sidan om Nike Pegasus är Adidas Ultraboost Light en löparsko som jag kan rekommendera för dess mångsidighet. Den är en av de absolut snyggaste löparskorna att använda i vardagen och det är också en riktigt storsäljare för detta ändamål.

Men den har även utmärkta egenskaper för löpning. Tack vare BOOST Light-sulan får du en oöverträffad energiåtergivning och dämpning vid varje steg.

7. Asics Gel-Kayano 30 – Bästa löparskor för pronation för damer 2024

Bästa löparskor för pronation för damer 2023

Nya Asics Gel-Kayano 30 är en stabil och bekväm sko med bra dämpning. Den har en Gel-enheten i hälen och framfoten som absorberar stötar. Det är en löparsko som ger utmärkt stöd både för under- och överpronation och är därmed bästa löparskor mot pronation 2024.

8. Brooks Ghost 15 – Bäst ergonomi

Bästa löparskor för tunga löpare dam 2024

Brooks Ghost 15 är en storsäljare internationellt och det är en lätt och stödjande sko med bra dämpning. Den har en DNA Loft-sula som ger en mjuk och fjädrande känsla. Detta är en annan löparsko jag kan rekommendera för tunga löpare tack vare dess ergonomiska uppbyggnad.

9. Hoka Speedgoat 5 – Bästa för Terränglöpning 2024

bästa löparskor för terräng dam

Jag utsåg tidigare Hoka Speedgoat 5 till en av de bästa modellerna av trailskor och detta gäller även för damer. Detta är en bra dämpad sko som har både bra skydd för tårna och utmärkt fäste.

Det som jag även gillar med skon är att den har generöst med utrymme i tåboxen och ett system vid plösen som förhindrar att skräp kommer in i skon.

10. Nike Air Zoom Pegasus 40 – Bästa billiga löparskor för damer 2024

Mest hållbara löparskor för damer 2024

Nike Pegasus 40 lätt och mångsidig sko med bra dämpning. Den har en Air Zoom-enhet i framfoten som ger en responsiv känsla. Det som framförallt utmärker sig med denna löparsko är att den har en design som gör den utmärkt att även använda den under vardagen eller till gymmet.

En annan sak som utmärker Nike Pegasus 40 är dess utmärkta hållbarhet. Denna sko kan du använda dagligen utan att den nöts ut i förtid.

Vad skiljer löparskor för damer från de för herrar?

Vad skiljer löparskor för damer från de för herrar?

Löparskor designas ofta med tanke på anatomiska och biomekaniska skillnader mellan kvinnor och män. Här är några av de huvudsakliga skillnaderna mellan löparskor för damer och de för herrar:

 • Fotens form: Generellt sett har kvinnor smalare hälparti jämfört med män, så damskor är ofta designade med en smalare häl i åtanke. Framfoten kan också vara lite bredare i damskor.
 • Vikt: Eftersom kvinnor ofta väger mindre än män, kan dämpningen i damskor anpassas efter detta. Dämpningsmaterial kan vara något mjukare för att bättre absorbera stötar för löpare med lägre kroppsvikt.
 • Q-vinkel: Kvinnors höfter är oftast bredare än männens i förhållande till knäna, vilket leder till en större vinkel (kallad Q-vinkel) mellan höft och knä. Denna större vinkel kan leda till att foten pronerar mer (rullar inåt) när den träffar marken. Vissa damskor kan därför designas med mer stöd för att motverka överdriven pronation.
 • Flexibilitet: Ibland kan damskor vara något mer flexibla än herrskor beroende på skillnaden i muskelmassa och kraft mellan könen.
 • Design och färger: Även om detta inte är en biomekanisk skillnad, tenderar skotillverkare att erbjuda olika färger och mönster som de anser vara mer populära bland kvinnor jämfört med män.

Det är dock viktigt att påpeka att alla kvinnor och män inte passar perfekt in i dessa generaliseringar. Det finns många individer vars fotform, löpstil eller preferenser inte matchar dessa standardiserade skillnader.

Därför rekommenderas det alltid att prova flera olika skor och möjligtvis genomgå en löpanalys för att hitta skon som passar bäst för den enskilda löparen, oavsett kön.

Orsaker till att du behöver andra typer av löparskor som kvinna än som man

Orsaker till att du behöver andra typer av löparskor som kvinna än som man

Det finns några anledningar till att du behöver andra typer av löparskor som kvinna än som man.

 • Kvinnors fötter är generellt bredare och lägre än mäns fötter. Detta innebär att löparskor för kvinnor behöver ha en bredare passform och en lägre dropp.
 • Kvinnors kroppsvikt är generellt lägre än mäns kroppsvikt. Detta innebär att löparskor för kvinnor behöver ha en lättare konstruktion.
 • Kvinnors löpsteg tenderar att vara olika än mäns löpsteg. Kvinnor tenderar att ha en kortare steglängd och ett högre stegfrekvens. Detta innebär att löparskor för kvinnor behöver ha en annan stötdämpning och stöd.

Sammanfattning – Bästa löparskor för damer 2024

I denna artikel har jag gett er en detaljerad översikt över bästa löparskor för damer 2024. Som damlöpare finns det flera saker att beakta vid köp av löparskor och i detta inlägg har jag redogjort för både vad som skiljer löparskor för damer för de för herrar. Jag har även tagit fram orsakerna till varför du behöver löparskor skilt utformade för damlöpare.

Jag hoppas att jag kunnat hjälpa er på vägen till att hitta de perfekta löparskorna för just era ändamål!

Vanliga frågor om löparskor för damer 2024

Vad skiljer löparskor för damer från de för herrar?

Löparskor för damer är oftast lättare, har en smalare häl och en bredare framfot jämfört med herrmodeller. Detta beror på den allmänna formen av kvinnors fötter.

Hur ofta bör man byta ut sina löparskor?

Generellt rekommenderas att byta löparskor var 500-800 km, beroende på skons slitage och löparens löpstil.

Vilken är den bästa typen av löparskor för löpare med platta fötter?

Svar: Löpare med platta fötter kan dra nytta av skor med god bågstöd och stabilitet.

Vilken typ av sko rekommenderas för höga fotvalv?

Löpare med höga valv bör söka skor med bra dämpning och en mjukare mittfot för att kompensera för mindre naturligt stötdämpning.

Vilken funktion har pronationsstöd i löparskor?

Pronationsstöd hjälper till att korrigera överpronation, vilket innebär att foten rullar inåt under löpning. Detta kan förhindra skador och ge en mer stabil löpning.

Hur vet jag min storlek i löparskor?

Prova skorna i en specialbutik där du kan få råd av en expert. Det är också vanligt att löparskor kan behöva vara en halv till en hel storlek större än dina vanliga skor för att ge utrymme åt fötterna när de sväller under löpning.

Vilket material är bäst för andning och komfort?

Mesh-överdelar är populära för deras lätta och andningsbara egenskaper.

Vilken skillnad gör skons drop (höjdskillnaden mellan häl och tå)?

En högre drop (typiskt 10-12mm) kan gynna löpare som landar på hälen, medan en lägre drop (0-6mm) kan gynna dem som landar på mitten eller framfoten.

Bör jag ha olika skor för olika terränger, som asfalt jämfört med stigar?

Ja, terrängskor erbjuder mer grepp och skydd för ojämna underlag medan vägskor är optimerade för hårdare, jämnare underlag.

Är det nödvändigt att använda specialinlägg i mina löparskor?

Inte för alla, men om du har specifika fotproblem eller behöver extra stöd kan specialinlägg vara till hjälp.

Vilka märken rekommenderas oftast för kvinnors löparskor?

Det finns många kvalitetsmärken, inklusive Nike, Adidas, ASICS, Brooks, och Saucony. Valet beror på individuella preferenser och behov.

Vad bör jag tänka på när det gäller skons vikt?

Lättare skor kan ge en snabbare känsla men kanske inte erbjuder lika mycket dämpning eller hållbarhet som tyngre skor.

Hur viktig är skons flexibilitet?

Det beror på löparens preferens. Vissa föredrar en stel sko för stabilitet, medan andra vill ha mer flexibilitet för en naturlig känsla.

Bör jag prova skorna med de strumpor jag tänker springa i?

Ja, det ger bäst uppfattning om passformen.

Hur tar jag bäst hand om mina löparskor?

Undvik att tvätta dem i maskin. Istället, rengör med en fuktig trasa, låt lufttorka borta från direkt värme och rotera mellan flera par om möjligt för att öka livslängden.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *