Bästa löparskor för damer 2023 – Här är alla modeller du behöver känna till!

bästa löparskor för damer 2023

Varje år tas det fram nya, innovativa tekniker inom löparskoindustrin för att möta den ständigt växande skaran av passionerade löpare. För dem som tar sin träning på allvar är skovalet ingen liten detalj. En bra löparsko kan göra stor skillnad; den kan minska risken för skador, öka komforten och kanske till och med hjälpa dig kapa minuter och sekunder från ditt personliga rekord. Här tar jag fram bästa löparskor för damer 2023.

Det finns enormt många löparskor på marknaden, vilket också gör det svårt att välja de bästa modellerna för de egna unika behoven. I detta inlägg har jag tagit fram bästa löparskor 2023, men eftersom behoven hos män och kvinnor skiljer sig åt behövs också en skild artikel för damer. Längre ner i texten kan du läsa om vilka dessa skillnader är.

10 bästa löparskor för damer 2023

bästa löparskor dam 2023

Låt oss dyka ner i de bästa alternativen på marknaden detta år och upptäcka vilka löparskor för damer som verkligen sticker ut från mängden. Här är bästa löparskor för damer 2023:

1. Hoka One One Clifton 9 – Bästa Allround löparskor för damer 2023

Bästa Allround löparskor för damer

En lätt och mjuk sko med bra dämpning. Den har en maximal dropp på 10 mm, vilket gör den bekväm för långa löpturer. Denna är en av de mest populära löparskorna från Hoka One One och har kommit att bli eftertraktad både för män och kvinnor.

2. Adidas Adizero Prime X2 Strung – Bästa löparskor för marathon

Bästa löparskor för marathon dam 2023

En av de mest intressanta nyheterna bland löparskor för maratonsträckan är Adidas Adizero Prime X2 som snart kommer ut på marknaden. Detta är en löparsko som utmärker sig tack vare dess dubbla lager av kolfiberplattor och höga “Stack höjd”. Den är inte godkänd för elitlöpare på tävlingar som World Athletics anordnar, men för elitmotionärer är den tillåten att använda även på tävlingar för dig som vill putsa dina personliga rekord.

Den första versionen av modellen var aningen instabil i sidled, men hos Prime X 2 märks en bredare sula och bättre stablitet i överdelen. Om du letar andra bra alternativ att tävla i på marathon kan jag rekommendera inlägget om bästa löparskor med kolfiberplatta i mellansulan.

3. Nike Air Zoom Pegasus 40 – Mest hållbara löparskor för damer 2023

Mest hållbara löparskor för damer 2023

Nike Pegasus 40 lätt och mångsidig sko med bra dämpning. Den har en Air Zoom-enhet i framfoten som ger en responsiv känsla. Det som framförallt utmärker sig med denna löparsko är att den har en design som gör den utmärkt att även använda den under vardagen eller till gymmet.

En annan sak som utmärker Nike Pegasus 40 är dess utmärkta hållbarhet. Denna sko kan du använda dagligen utan att den nöts ut i förtid.

4. Adidas Ultraboost Light – Bästa löparskor för vardagsändamål

bästa löparskor som vardagsskor dam 2023

Vid sidan om Nike Pegasus är Adidas Ultraboost Light en löparsko som jag kan rekommendera för dess mångsidighet. Den är en av de absolut snyggaste löparskorna att använda i vardagen och det är också en riktigt storsäljare för detta ändamål.

Men den har även utmärkta egenskaper för löpning. Tack vare BOOST Light-sulan får du en oöverträffad energiåtergivning och dämpning vid varje steg.

5. Asics Gel-Kayano 30 – Bästa löparskor för pronation för damer 2023

Bästa löparskor för pronation för damer 2023

Nya Asics Gel-Kayano 30 är en stabil och bekväm sko med bra dämpning. Den har en Gel-enheten i hälen och framfoten som absorberar stötar. Det är en löparsko som ger utmärkt stöd både för under- och överpronation och är därmed bästa löparskor mot pronation 2023.

6. Nike InfinityRN 4 – Bästa löparskor för tunga löpare

bästa nike löparskor 2023

Jag har tidigare rekommenderat Nike Infinity-modellerna för tunga löpare och för löpare som behöver bra dämpning som nybörjare. Den nyaste modellen av denna sko, Nike InfinityRN 4, är bättre än någonsin, med mer responsiv dämpning och bättre löpkänsla.

Allt känns som en uppgradering från tidigare modeller där du även har en bredare och bekvämare överdel på skon.

7. Brooks Ghost 15 – Bäst ergonomi

Bästa löparskor för tunga löpare dam 2023

Brooks Ghost 15 är en storsäljare internationellt och det är en lätt och stödjande sko med bra dämpning. Den har en DNA Loft-sula som ger en mjuk och fjädrande känsla. Detta är en annan löparsko jag kan rekommendera för tunga löpare tack vare dess ergonomiska uppbyggnad.

8. Salomon Sense Ride 5 – Bästa för Terränglöpning 2023

bästa löparskor för terräng dam 2023

Salomon Sense Ride 5 är en lätt och mångsidig sko med bra grepp. Den har en Contagrip-sula som ger grepp på olika underlag. En riktig storsäljare bland terrängsskor och ett säkert val för dig som vill bege dig ut i terrängen.

9. Puma Velocity Nitro 2 – Mest prisvärda löparskor för damer

mest prisvärda löparskor dam 2023

Puma Velocity Nitro 2 är en lätt och responsiv sko med bra dämpning och har alla de egenskaper som kännetecknar en bra löparsko trots sitt förmånliga pris. Den har en Nitro-mellansula som ger en explosiv känsla.

10. Saucony Guide 16 – Bonustips

mest bekväma löparskor dam 2023

En lätt och stabil sko med maximal löpkänsla. Den har ett dynamiskt TPU-stöd på insidan som gör den lämplig för både neutrala och pronerande löpare. Denna sko utmärker sig speciellt för sin bekvämlighet.

Vad skiljer löparskor för damer från de för herrar?

Löparskor designas ofta med tanke på anatomiska och biomekaniska skillnader mellan kvinnor och män. Här är några av de huvudsakliga skillnaderna mellan löparskor för damer och de för herrar:

 • Fotens form: Generellt sett har kvinnor smalare hälparti jämfört med män, så damskor är ofta designade med en smalare häl i åtanke. Framfoten kan också vara lite bredare i damskor.
 • Vikt: Eftersom kvinnor ofta väger mindre än män, kan dämpningen i damskor anpassas efter detta. Dämpningsmaterial kan vara något mjukare för att bättre absorbera stötar för löpare med lägre kroppsvikt.
 • Q-vinkel: Kvinnors höfter är oftast bredare än männens i förhållande till knäna, vilket leder till en större vinkel (kallad Q-vinkel) mellan höft och knä. Denna större vinkel kan leda till att foten pronerar mer (rullar inåt) när den träffar marken. Vissa damskor kan därför designas med mer stöd för att motverka överdriven pronation.
 • Flexibilitet: Ibland kan damskor vara något mer flexibla än herrskor beroende på skillnaden i muskelmassa och kraft mellan könen.
 • Design och färger: Även om detta inte är en biomekanisk skillnad, tenderar skotillverkare att erbjuda olika färger och mönster som de anser vara mer populära bland kvinnor jämfört med män.

Det är dock viktigt att påpeka att alla kvinnor och män inte passar perfekt in i dessa generaliseringar. Det finns många individer vars fotform, löpstil eller preferenser inte matchar dessa standardiserade skillnader.

Därför rekommenderas det alltid att prova flera olika skor och möjligtvis genomgå en löpanalys för att hitta skon som passar bäst för den enskilda löparen, oavsett kön.

Orsaker till att du behöver andra typer av löparskor som kvinna än som man

Det finns några anledningar till att du behöver andra typer av löparskor som kvinna än som man.

 • Kvinnors fötter är generellt bredare och lägre än mäns fötter. Detta innebär att löparskor för kvinnor behöver ha en bredare passform och en lägre dropp.
 • Kvinnors kroppsvikt är generellt lägre än mäns kroppsvikt. Detta innebär att löparskor för kvinnor behöver ha en lättare konstruktion.
 • Kvinnors löpsteg tenderar att vara olika än mäns löpsteg. Kvinnor tenderar att ha en kortare steglängd och ett högre stegfrekvens. Detta innebär att löparskor för kvinnor behöver ha en annan stötdämpning och stöd.

Sammanfattning – Bästa löparskor för damer 2023″

I denna artikel har jag gett er en detaljerad översikt över bästa löparskor för damer 2023. Följande skor utmärkt sig inom några av de kategorier jag tagit fram:

 • Bästa Allround: Hoka One One Clifton 9 – Utmärker sig för sin komfort, hållbarhet och mångsidighet, vilket gör den lämplig för alla typer av terränger.
 • Bästa för Terränglöpning: Salomon Sense Ride 5 – Designad med ett tåligt grepp och robust konstruktion för att klara av svårare terränger.
 • Bästa för Maraton: Adidas Adizero Prime X2 Strung – Lättvikt och med utmärkt dämpning, speciellt framtagen för långdistanslöpare.
 • Bäst för pronation: Asics Gel-Kayano 30 – Stabil både för under- och överpronation, i kombination med utmärkt dämpning.
 • Mest Hållbara: Nike Air Zoom Pegasus 40 – Konstruerad för att hålla länge, även under frekvent användning.
 • Bästa Prisvärdhet: Puma Velocity Nitro 2 – Kombinerar kvalitet med ett överkomligt pris, erbjuder bäst värde för pengarna.

Artikeln betonar vikten av att välja rätt löparskor baserat på ens individuella behov, löpstil och fotens form. Den avslutas med några tips om hur man tar hand om sina skor och förlänger deras livslängd.

Vanliga frågor om löparskor för damer 2023

Vad skiljer löparskor för damer från de för herrar?

Löparskor för damer är oftast lättare, har en smalare häl och en bredare framfot jämfört med herrmodeller. Detta beror på den allmänna formen av kvinnors fötter.

Hur ofta bör man byta ut sina löparskor?

Generellt rekommenderas att byta löparskor var 500-800 km, beroende på skons slitage och löparens löpstil.

Vilken är den bästa typen av löparskor för löpare med platta fötter?

Svar: Löpare med platta fötter kan dra nytta av skor med god bågstöd och stabilitet.

Vilken typ av sko rekommenderas för höga fotvalv?

Löpare med höga valv bör söka skor med bra dämpning och en mjukare mittfot för att kompensera för mindre naturligt stötdämpning.

Vilken funktion har pronationsstöd i löparskor?

Pronationsstöd hjälper till att korrigera överpronation, vilket innebär att foten rullar inåt under löpning. Detta kan förhindra skador och ge en mer stabil löpning.

Hur vet jag min storlek i löparskor?

Prova skorna i en specialbutik där du kan få råd av en expert. Det är också vanligt att löparskor kan behöva vara en halv till en hel storlek större än dina vanliga skor för att ge utrymme åt fötterna när de sväller under löpning.

Vilket material är bäst för andning och komfort?

Mesh-överdelar är populära för deras lätta och andningsbara egenskaper.

Vilken skillnad gör skons drop (höjdskillnaden mellan häl och tå)?

En högre drop (typiskt 10-12mm) kan gynna löpare som landar på hälen, medan en lägre drop (0-6mm) kan gynna dem som landar på mitten eller framfoten.

Bör jag ha olika skor för olika terränger, som asfalt jämfört med stigar?

Ja, terrängskor erbjuder mer grepp och skydd för ojämna underlag medan vägskor är optimerade för hårdare, jämnare underlag.

Är det nödvändigt att använda specialinlägg i mina löparskor?

Inte för alla, men om du har specifika fotproblem eller behöver extra stöd kan specialinlägg vara till hjälp.

Vilka märken rekommenderas oftast för kvinnors löparskor?

Det finns många kvalitetsmärken, inklusive Nike, Adidas, ASICS, Brooks, och Saucony. Valet beror på individuella preferenser och behov.

Vad bör jag tänka på när det gäller skons vikt?

Lättare skor kan ge en snabbare känsla men kanske inte erbjuder lika mycket dämpning eller hållbarhet som tyngre skor.

Hur viktig är skons flexibilitet?

Det beror på löparens preferens. Vissa föredrar en stel sko för stabilitet, medan andra vill ha mer flexibilitet för en naturlig känsla.

Bör jag prova skorna med de strumpor jag tänker springa i?

Ja, det ger bäst uppfattning om passformen.

Hur tar jag bäst hand om mina löparskor?

Undvik att tvätta dem i maskin. Istället, rengör med en fuktig trasa, låt lufttorka borta från direkt värme och rotera mellan flera par om möjligt för att öka livslängden.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *