Årets intressantaste lansering bland GPS-klockor – Garmin Forerunner 745

garmin bästa gps klocka 2020

Det finns vissa träningsprylar som en löpare inte klarar sig utan. En av dessa är gps-klockan. Det är snabb utveckling bland puls- och gps-klockor för tillfället. Vilken är då den bästa gps-klockan på marknaden och vilken gps-löparklocka skall man köpa?

Det råder delade åsikter om den frågan, men en av favoriterna på marknaden för löpare är definitivt märket Garmin. Hos Garmins finns bland annat Forerunner 245 som är en gps klocka som vunnit pris som bäst i test hos flera sajter.

Tidigare i höst lanserade Garmin också Forerunner 745, en avancerad smartwatch med GPS som är framtagen för löpare och triathleter. Denna ger detaljerad information om träningen oavsett om du ger dig ut för att springa, cykla eller simma.

Forerunner 745 registrerar all din statistik och analyserar datan för att hjälpa dig att nå dina träningsmål. Här finns t.o.m. träningshjälp för den som siktar på att genomföra ett maraton. Läs mer om klockan här.

bästa puls och gps klocka

Flera inbyggda aktivitetsprofiler

Den har ett flertal inbyggda aktivitetsprofiler såsom triathlon, simning i bassäng, löpning på bana och ännu mer. Du kan enkelt växla mellan aktiviteter genom endast ett knapptryck under din aktivitet och även bygga dina egna träningspass.

bästa gps klocka för löpning och triathlon

Det är många atleter som förlitat sig på Forerunner 735XT i träningen – en klocka som blivit framröstad till bästa triathlonklocka. I Forerunner 745 finns ännu fler uppdateringar och funktioner. Bland annat ger den förslag på dagliga träningspass och har en förbättrad återhämtningsrådgivare. Det finns också förbättrade funktioner för att registrera allmänhälsan.

bästa gps klocka för löpare

Det avancerade verktyg som används för att förbereda dig bättre inför lopp heter Firstbeat Analytics. Där finns bland annat VO2 max, träningsmängd, träningsstatus samt aerob och anaerob träningseffekt.

bästa gps klocka för löpning

Förslag på dagliga träningspass

Du kan även få förslag på dagliga träningspass för både löpning och cykling direkt i din klocka, baserat på din träningsmängd och VO2 max. Om du dessutom använder Running Dynamics Pod eller ett kompatibelt pulsband såsom nya HRM-Pro, kan du få ännu mer data och se alla sex värden för löpdynamik; kadens, steglängd och ännu mer – direkt på klockan.

gps klocka som mäter stegfrekvens

Forerunner 745 har även avancerad dynamik som hjälper dig vid cykling och simning. Då du cyklar registreras data som balans höger/vänster, hur länge du sitter ner, förhållande till pedalcentrum samt kraftfas.

Vid simning mäter Forerunner 745 distans, simtag, tempo, personliga rekord och ännu mer. Du får reda på hur lång tid som behövs för återhämtning, baserat på hur tufft ditt senaste träningspass var.

Klockan tar också med andra faktorer som påverkar din återhämtningstid – stress, sömn och daglig aktivitet – och justerar återhämtningstiden på klockan. Det ökar förutsättningarna för att du ska få ut ännu mer av din träning.

bästa gps-klocka för simning

Träna inför maraton med hjälp av träningscoacher

Med Forerunner 745 kan du synkronisera träningspass som du kört både utomhus och inomhus från Garmin Connect™ eller andra träningsappar, bland annat TrainingPeaks® och TrainerRoad, direkt till klockan. Forerunner 745 är också kompatibel med Garmin Coach, kostnadsfri träningsplanering som baseras på dina mål och din prestation.

Med Garmin kan du träna med 5 eller 10 kilometer samt halvmaraton som mål med hjälp av tre löparcoacher – Jeff Galloway, Greg McMillan och Amy Parkerson-Mitchell – som guidar och motiverar.

Skapa egna rutter

Innan du ger dig ut på en löp- eller cykeltur kan du planera och ladda ner rutter genom att skapa banor i Garmin Connect, där Trendline™ popularity routing används för att ta fram den bästa rutten på vägar eller stigar. Förslaget är baserat på de vägar eller stigar där många andra människor har kört eller sprungit. Om du hellre använder dig av plattformar som Stravaoch Komoot så kan du skapa rutter där som sedan sömlöst synkroniseras till Forerunner 745.

Gps-klocka med Spotify

gps klocka med Spotify

Forerunner 745 är också en gps-klocka med Spotify. Här kan du njuta av din favoritmusik då du springer utan att ta med telefonen. Forerunner 745 kan lagra upp till 500 låtar och du kan synkronisera spellistor från utvalda leverantörer av musikstreaming3, såsom Spotify®, Amazon Music och Deezer, eller föra över musik från en dator.

Stor mängd aktivitetsmätning

gps klocka med aktivitetsmätning

Forerunner 745 är framtagen för att användas varje dag, dygnet runt. Den har funktioner som mäter din hälsa; en Pulse Ox sensor vid handleden ger dig en tydligare bild över hur du sover och även hur väl du anpassar dig till höjdförändringar.

Energimätaren Body Battery™ mäter dina energinivåer för att hjälpa dig att hitta den bästa tiden för aktivitet och vila. Dessutom finns det möjlighet för kvinnor att registrera sin menstruationscykel för att bättre kunna planera sin träning och kommande tävlingar baserat på var i menstruationscykeln man befinner sig.

Gps-klocka för sociala medier

Med Forerunner 745 kan du alltid välja att vara uppkopplad. Du kan ta emot sms och se uppdateringar från sociala medier, mail och ännu mer direkt på din handled.

Det finns inbyggda funktioner för spårning och händelsedetektering, som kan vara användbara oavsett om du tränar ensam eller med vänner. Med hjälp av LiveTrack låter du nära och kära följa dig på din löprunda eller cykeltur.

Då ditt träningspass är avslutat i Foreunner 745 laddas det automatiskt upp till Garmin Connect.

Forerunner 745 har upp till 1 veckas batteritid i smartwatchläge, upp till 16 timmar i GPS-läge och upp till 6 timmar i GPS-läge med musik. Den finns tillgänglig i färgerna svart, tropikgrön, magmaröd eller vit och har ett rekommenderat pris på 5 899 kronor

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *