Aktuellt från veckan

träning på malta

På grund av akut tidsbrist blir det endast ett kort inlägg idag. Planen är dock att jag skall bli betydligt aktivare även på denna blogg inom de närmaste veckorna och börja posta minst 3 inlägg per vecka.

Det borde absolut inte vara någon omöjlighet eftersom jag i regel färdigställer ett inlägg här på halva den tid som det tar att göra det på min andra sajt, som alltså är en sajt inom främst livsstil och klassiskt herrmode. Där har jag oftast ett inlägg per dag.

Orsaken till att jag oftast prioriterar Gentlemannaguiden har helt enkelt att göra med att jag har absolut mest uppdrag på denna sida. Men eftersom jag också märkt ett allt större intresse även för denna blogg har det blivit dags att lägga mer tid också här.

Veckans program

Det som var glädjande med veckan är att jag skärpt till träningen ytterligare. För att vara maratonlöpare är fokuset ännu alltför mycket på styrketräning. Vissa av dagarna har jag kört till och med två pass styrka per dag. Antingen genom att köra ett kombinerat pass med styrka och löpning eller genom att köra lite övningar hemma innan jag beger mig till jobbet.

Det finns aldrig någon orsak till varför man inte skulle köra ett snabbt pass med styrketräning innan jobbet oavsett hur mycket det än finns att göra. På endast 10 minuter får man en bra genomkörare på de flesta muskelgrupper. Allt går egentligen att köra utan gymmaskiner, även om det naturligtvis blir mer effektiv med tyngder.

En utmaning som jag haft är att hitta bra övningar för axlarna. Men det har jag numera löst genom att göra armhävningar upp-och-ner. Det är en riktigt effektiv övning som dessutom ger flera andra fördelar.

träna att stå på händerna
Armhävningar på händerna har jag gjort dagligen i flera veckors tid. Antingen med raka eller böjda ben. Ett bra sätt att träna upp axlarna hemma om man inte har tillgång till maskiner. Fördelen med svanka ryggen är att man därigenom sakta men säkert bygger upp sin flexibilitet i området. Jag brukar köra serier på 4×10 och experimenterar just nu mycket med olika ställningar för att både kunna gå på händerna och så småningom även slå över i volt.

Jag vet inte hur andra gör för att träna upp sin förmåga att stå på händerna och göra volter. Det bryr jag mig heller inte om. Jag har mitt eget sätt och för min del handlar mycket om att bli mer flexibel i ryggpartiet. När man dessutom avverkat tillräckligt många timmar handstående med väggen som hjälp, blir man så van att det så småningom börjar kännas normalt att vandra utåt på händerna utan väggens hjälp.

Ytterligare en fördel som jag märkt med att jag blivit mer flexibel och starkare i ryggpartiet är att det hjälper mig mycket i löpningen. Jag känner mig betydligt uthålligare och spänstigare i löpsteget än på länge.

Mitt mål har varit att lära mig göra volter till sommaren och där är jag på bra väg. Det blev lite paus i detta i och med att jag var sjuk efter nyåret. Men nu har jag kört övningarna dagligen i flera veckors tid och det känns inte alltför avlägset innan jag är så flexibel att jag vågar på volter åtminstone med händernas hjälp.

Gällande löpningen

Även då det gäller löpningen har jag tagit flera kliv framåt de senaste veckorna. Men precis som vid förra uppdateringen gällande min träning finns här ännu mycket att göra gällande fokusering. Första veckan efter att jag var sjuk var jag inte riktigt mottaglig för hård löpträning.

Nu känns det bättre, men jag är ännu långtifrån något toppskick löpmässigt. Jag har ännu förtvivlat svårt att tvinga mig att genomföra de så viktiga tempopassen på 10-16 km. Mest blir det kortare intervaller på 1-4 kilometer på löpband, där jag oftast kör en volym på 10-12 km. Långpassen går hyfsat, men även här kör jag rätt lugnt. Det blir sällan speciellt strukturerat och ännu har jag inte hittat motivationen att köra längre långpass i stegrande tempo.

löpning på malta
Idag blev det ett långpass på 32 kilometer i varmt väder. Det märks verkligen att det snabbt blir både ljusare och varmare här nu och det tackar jag för.

Men det gäller att se långsiktigt på detta. Vi har en lång sommar framför oss här på Malta och alla som läst bloggen vet ju vad värmen gör för min kropp. Det handlar om att köra upp volymen försiktigt och inte förivra sig, så att man inte drar på sig något skadeelände.

Det var dagens kortare inlägg. Det finns mycket att berätta om den senaste tidens äventyr här på Malta, men det får komma så fort jag har tid.

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Tommy

    Tjo! Nyligen hittat din blogg och uppskattar bra insyn i träningen du utför, började med min löpning i maj 2019 från att endast kört styrketräning innan. Har du något bra tips på en energi gel utan massa skit i sig? Eller gör du någon själv?

    Tack!

    1. says: Benny

      Hej! Vad roligt att du hittat hit! 🙂 Det finns nog en del naturliga varianter av energigel utan tillsatser på marknaden nuförtiden, men faktum är att jag ofta brukar köra på smoothie för barn under mina löpturer. Det finns nämligen varianter i praktiska tuber som är lika enkla att ha med sig på löpturerna som vanliga energigel. Orsaken till att jag inte så ofta använder mig av normal energigel är att dessa framkallar spyreflexer för mig. De är alltför koncentrerade och sådant klarar jag inte riktigt av. Då kör jag hellre på en mer utspädd variant, som t.ex. nämnda smoothie.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *