AI-influenser på utvecklingen av löputrustning

AI-influenser på utvecklingen av löputrustning

Att ha en personlig tränare kan vara bra om man är helt novis inom löpning, på gymmet eller annan typ av träning. Det kan bli dyrt i långa loppet och du kanske vill träna på sina premisser. Numera är det möjligt att slippa en PT och istället förlita sig på ny teknik och då kan du ha stor nytta av AI-tekniken. 

Gillar du att löpträna, så har det funnits teknik i form av GPS-klockor i olika former att ta hjälp av. Dessa har då kollat din puls, hur många löpsteg som har tagits och liknande. Nu har du chansen att ta ett steg in i en ny era med hjälp av AI. Precis som spelsajter gör för att skräddarsy odds, kampanjer, erbjudande och bonus för varje spelare, så kan EC qualifying matches vara bra. 

Löpning och AI

Tack vare AI-tekniken öppnar det upp för att nyttja större mängder data och gör det möjligt att du kan hitta utmärkta modeller för din löpträning, nutrition, återhämtning med mera. En AI-modell ser till att ta hänsyn till alla personliga data, samtidigt som den ger goda råd och tips. Allt för att du ska nå sina träningsmål.

Varför nyttja AI inom sport och träning

Oavsett om du är professionell löpare eller motionär, så kan du ha nytta av AI i träningen. Den gör att du slipper en löpcoach eller personlig tränare, som finns där som ett stöd och ger träningstips. Det finns till och med virtuella coacher i olika appar, men då krävs det att du själv anger algoritmerna och fyller på med data. Använder du AI-tekniken sköter den all input och anpassar därefter din träning, så att du når det maximala resultatet i löpträningen. 

Ha en personlig AI-coach

Nu finns det möjligheten att ha en egen personlig AI-coach i örat under tiden du tränar löpning eller annan typ av sport. Den här artificiella tränaren följer dina ansträngningar och allt sker i realtid. Så du coachas att löpa fortare, längre och risken för skador minimeras. 

En AI-coach ser till att du springer snabbare på ett smartare sätt. För i grunden ska du inte löpa fort för att bli snabbare, utan helt enkelt springa intelligent. För att bli en bättre löpare gäller det att ha en varierad löpträning. Då kan du ta exempelvis använda Racefox som maxar din träning och gör att du dessutom återhämtar sig fortare. Utöver det kommer fokus att ligga på hur du kan utvecklas som individ och hur du kan utveckla din teknik. Allt du behöver göra är att ladda ner appen, registrera ett konto och därefter använda hjälpmedlet Smartbelt som kopplas till din smartphone. Det gör att du alltid har koll på dina rörelser och puls. Den här tjänsten kan till en början testas gratis.

Använd AI-utbildningsprogram

Förutom att det krävs rätt sorts löparskor med eller utan inbyggd mätteknik och annan typ av utrustning i samband med löpträning, har du möjligheten att nyttja något av de AI-utbildningsprogrammen som finns. Ett exempel på ett sådant program är RaceID som har som syfte att få fler individer att uppfylla sina mål. Utbildningsprogrammet hjälper människor att springa fortare, prestera mera och framför allt löpa smartare. På så sätt kan personliga rekord slås och det går att uppnå sina mål. 

Utbildningsprogamet skapar de ultimata planerna för var och en med hjälp av AI-teknik. Det görs genom att nyttja tidigare data för att bygga en digital tvilling. Därefter skapas träningsplaner som är individanpassade och justeras varje dag. Dock behöver användare ställa in sitt måldatum och nivå på sitt engagemang, för att träningsplanerna ska anpassas efter deras liv och utveckling.

Förebygga skador med AI-teknik

Förebygga skador med AI-teknik

Det finns ett flertal fördelar med AI-teknik. Några har redan nämnts, till exempel att din träning blir individanpassad och du får råd och tips längs vägen. Det finns ytterligare en fördel och det är att du kan förebygga skador. Detta tack vare att dina obalanser övervakas och du får en varning så att du kan agera omedelbart. På så sätt lär du dig efter en tid att hitta din balans under din löpning och annan typ av träning, vilket i slutända stärker din kropp och förebygger skador. 

Slutliga tankar

Under flera århundranden har människor haft som mål att bli en bättre löpare. Det har försökts med allt från att förbättra skor, till mer avancerade program för träning. I takt med den digitala utvecklingen har en ny träningskompis uppenbarat sig i form av artificiell intelligens, AI. 

I princip samtidigt som du slår upp ögonen efter en god natts sömn, finns din AI-träningsassistent där och väntar på dig. Genom ett klick får du ett förslag på ett löparpass som är baserat på din energinivå och ditt humör. Förslagen kan vara allt mellan att springa ett distanspass som är bra för att sänka stressnivån eller till att göra ett intervallpass som ökar adrenalinet. Allt hänger alltså på vad du vill ha för utgångsläge. 

Men din AI-coach slutar inte bara för att passet är avklarat. Då kan du få en detaljerad analys av din prestation. Assistenten ger förslag på hur du kan förbättra dig och hur målen kan nås på ett effektivt sätt. Dessutom kan du få rekommendationer på sömn och kost, utifrån dina träningsresultat. Du får också skräddarsydda träningspass, exempelvis om dagen på jobbet har varit stressig så förslår AI-assistenten ett intensivare och kortare pass.

Det här är bara startgroparna för vad AI kan göra för personer som ägnar sig åt löpning. Vem vet, någon gång i framtiden kommer kanske AI-coacher att analysera träningspass och rekommendera träningsprogram utifrån dina gener. Alltså att du får en personlig tränare som fixar ett träningsprogram med hänsyn på din DNA-struktur. 

Det gäller dock att inte uteslutande använda AI-tekniken och bli beroende, för att då förlorar du din förmåga att fatta egna sunda beslut. Risken finns också att känslan av att ha en frihet i samband med löpning går förlorad. Friheten att bara snöra på sig skorna och bege sig ut i skogen för att springa för att det är skönt. Dock kan AI-teknik vara behjälplig i samband med löpning om det används på rätt sätt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *