10 km tröskel med känsla

Vad träningen går bra just nu! Med tanke på hur träningen framskridit under de första månaderna av mitt nya program får man verkligen fundera varför man inte körde detta program redan ifjol. Det här med att köra längre sträckor i tröskelfart som kvalitetspass istället för kortare intervaller verkar att ha gett min träning en riktig skjuts framåt.

Å andra sidan var ju det program som jag körde enligt ifjol i stort satt samma som året innan, men med lite mer mängd. Det programmet hade ju visat sig lyckosamt under 2012, så varför ändra ett vinnande koncept? Nåja, jag tror i alla fall att kroppen nu är i behov av lite förändringar och just nu verkar det ju i alla fall lovande.

Idag var det 10 kilometer i tröskelfart på schemat. En sträcka som skulle avverkas på 40 minuter enligt programmet. Jag började med en uppvärmning på 3 kilometer i stegrande fart där jag började på 10 km/h och avslutade på 14 km/h. Efter detta ställde jag in löpbandet på 15,5 km/h och började beta av mina kilometrar.

Det skall erkännas att det kändes lite motigt de första kilometerna. De första veckorna av mitt nya program har jag nämligen fått kämpa rätt ordentligt för att orka med farterna och jag hade sett framemot en rejäl kamp även idag med tanke på att farten denna gång skulle vara 1 minut snabbare än på samma sträcka förra veckan.

Till min förvåning kom jag dock aldrig in i någon riktigt kämpig period. Pulsen hölls stabilt kring 85-88 % av maxpulsen och det kändes rätt lätt och ledigt att springa i den fart som jag lagt upp. Den sista kilometern höjde jag t.o.m. farten till 16 km/h och landade sist och slutligen 39:49 på tröskelpartiet på 10 km. Jag avslutade passet med en lugn kilometer. Totalt blev det alltså 14 km löpning idag.

Veckan har börjat riktigt bra träningsmässigt. I måndags var jag på ett lugnt återhämtande löppass på 13,5 km och igår på 17,5 km i lika lugn takt. De första tre dagarna av denna återhämtningsvecka ligger jag alltså på 45 km löpning hittills. Nu blir det dock några dagar med större osäkerhet träningsmässigt. Imorgon har vi nämligen julfest och jag kommer knappast att förstöra kvällen med ett tidigt morgonpass. Med tanke på att det säkert även serveras annat än vatten på julfesten är även fredagens träning i riskzonen.

Det känns ändå inte som någon stor grej fastän jag skulle vila i ett par dagar nu när det är återhämtningsvecka på gång. Jag kommer med stor sannolikhet ändå att komma över 80 km löpning denna vecka fastän jag skulle vila dessa två dagar.

varvtider distanspass 4.12.2013
Dagens löppass. Först uppvärmningen på 3 km, sedan 10 kilometer tröskel och till sist en lugn kilometer nedjoggning. Trots de positiva tongångarna måste man komma ihåg att jag kör de hårdare passen på löpband just nu och det motsvarar ju inte riktigt utomhuslöpning. Men man kan dock inte förneka att det även känns bra i benen och i andningen just nu.

effekt hårt distanspass 4.12.2013
Såhär skall en pulskurva se ut under ett tröskelpass. Ett tecken på att kroppen blivit i allt bättre skick är att pulsen blir allt lägre trots att jag t.o.m. körde hårdare än på motsvarande pass förra veckan.

Join the Conversation

2 Comments

 1. Skönt när man märker framsteg! 🙂
  Det gjorde jag med, när foten började krångla. Så typiskt….. Men snart hoppas jag vara på banan igen.

  Och som du säger; längre tröskelintervaller på ca 1000-2000 meter (dock ej hela pass) funkade kanonbra för mig den här sommaren. 🙂

  1. says: Benny

   Absolut, det är nog för dessa stunder man springer. 🙂 Skador kommer ibland och det är ju alltid lika frustrerande. Bara att bita ihop och successivt bygga upp formen igen…

   De längre passen i tröskelfart har jag nog kört med sträckor på 10-12 km nu och på de kortare intervallerna på 1-2 km under tröskelfart. Men visst kunde det vara en bra idé att nöja sig även med tröskelfart även på en del de kortare intervallpassen för att inte i onödan dra på sig mjölksyra. Ibland kan det ta så länge att återhämta sig från dessa mjölksyrachocker…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *