Intervaller 7×1000 m.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponShare on LinkedInShare on Google+

Otroligt vad lĂ€nge det tar att köra ett ordentligt trĂ€ningspass i gymmet! Jag begav mig ivĂ€g till gymmet redan 16.45 i hopp om att fĂ„ undan trĂ€ningen tidigt ikvĂ€ll. Trots dessa förhoppningar om en tidig hemkomst var klockan över Ă„tta innan jag var hemma. Även om ordentliga trĂ€ningar mĂ„ste fĂ„ ta tid kĂ€nns det i lĂ€ngsta laget att lĂ€gga nĂ€sta 3 1/2 timmar pĂ„ trĂ€ning pĂ„ en kvĂ€ll.

Å andra sidan gjorde jag allt riktigt grundligt idag, bĂ„de min styrketrĂ€ning pĂ„ drygt en timme och mina intervaller pĂ„ 7×1000 meter. Det kĂ€nns riktigt bra att trĂ€na för tillfĂ€llet. Med bĂ€ttre form kommer ocksĂ„ fokuset och det Ă€r dit jag nu sakta men sĂ€kert Ă€r pĂ„ vĂ€g. DĂ„ formen Ă€r dĂ„lig kĂ€nns allt bara sĂ„ jobbigt att man gĂ€rna slarvar igenom trĂ€ningarna med dĂ„lig fokusering pĂ„ de övningar som skall genomföras.

Det som jag kanske Àr mest nöjd med för tillfÀllet Àr min utveckling gÀllande min styrketrÀning. Det Àr inte sÄ att jag skulle lyfta med nÄgra tunga vikter och jag siktar inte heller pÄ att bli speciellt stark. Jag mÀrker ÀndÄ att bÄlpartiet redan börjar vara sÄ starkt att det hjÀlper mig rent löptekniskt. NÀr jag körde igÄng med löpningen pÄ allvar efter min mÄnadslÄnga vila hade jag lite besvÀr med ryggen. NÄgot som troligen berodde pÄ för svaga magmuskler. Nu nÀr alla muskler i bÄlpartiet börjar vara i skick mÀrker jag hur mycket det hjÀlper mig löptekniskt. Det ger helt enkelt mer driv i steget och hjÀlper mig att hÄlla en mer upprÀtt löpstil.

Dagens intervaller körde jag pÄ löpband. Idag hittade jag ett löpband vid Wasa Sports Club som höll riktigt bra kvalitet. Löpbandet ifrÄga var faktiskt av samma mÀrke som i simhallen. NÄja, det första löpbandet som jag sprang pÄ orkade inte riktigt med och jag var dÀrför tvungen att byta redan efter min uppvÀrmning pÄ 3 km. Upp till 14 km/h fungerade det riktigt bra, men nÀr jag skulle öka till 17 km/h hölls farten pÄ bandet fortsÀttningsvis pÄ samma nivÄ. Det andra löpbandet fungerade dock perfekt.

Mina intervaller lyckades riktigt bra idag. Jag försöker att inte överdriva med farterna Ă€nnu i detta skede. ÄndĂ„ gjorde jag ett stort misstag redan vid den första intervallen dĂ„ jag stĂ€llde in löpbandet pĂ„ 17 km/h. De första intervallerna fĂ„r gĂ€rna vara lite lĂ„ngsammare för att vĂ€nja pumpen vid den tunga belastningen. Med denna början fick kroppen en smĂ€rre chock och hjĂ€rtat började slĂ„ lite vĂ€l snabbt. Jag vet inte om det Ă€r fysiskt möjligt, men nĂ€r jag kollade pĂ„ pulsklockan var jag uppe i 110 % av maxpulsen eller 198 slag/minut.

Den andra intervallen körde jag dÀrför lite lÄngsammare och ökade sedan farten för varje intervall pÄ 1 km. Den snabbaste av intervallerna drog jag pÄ 3:35 medan den lÄngsammaste gick pÄ 3:49. Totalt fick jag alltsÄ ihop 7 stycken 1 kilometers intervaller. Med uppvÀrmningen och nedjoggningen blev det totalt 13 km löpning.

sportzoner 26.11
Jag kan vĂ€l hĂ„lla med om att detta var ett sĂ„ kallat tempo- och maxtrĂ€ningspass. 🙂

Intervaller 26.11, varv 1-11

Intervaller 26.11 varv 12-17
Dagens löppass. De egentliga intervallerna börjar först frÄn nr. 4. Vid nr. 2 hade jag nÀmligen tÀnkt köra igÄng med intervallerna, men dÄ löpbandet inte höll mÄttet var jag tvungen att byta löpband och starta mina intervaller dÀrifrÄn istÀllet. Varannan punkt Àr alltsÄ joggvilan pÄ ungefÀr 300 meter och varannan intervallerna pÄ 1 km som det framgÄr av snittpulsen.

2 Comments

 • Har du högre maxpuls Ă€n du tror, kanske du fegade pĂ„ övriga intervaller? 😉
  NÀdÄ, skojar bara. Bra pass!

  • Benny skriver:

   Det stĂ€mmer nog riktigt bra som du skriver, att jag troligen har högre maxpuls Ă€n vad jag stĂ€llt in pĂ„ pulsklockan. 🙂 Jag tror att jag stĂ€llde in maxpulsen enligt formeln 220 minus Ă„ldern (184) genast efter att jag köpte klockan ifjol, medan maxpulsen sĂ€kert ligger nĂ„gonstans dĂ€r vid 198 som jag hade igĂ„r.
   Jag har Ă€ven mĂ€rkt att pulsen oftast Ă€r betydligt högre vid den första intervallen Ă€n under de övriga. Troligen borde man köra hĂ„rdare uppvĂ€rmning för att göra kroppen mer redo att köra igĂ„ng… Men jo, visst ”fegade” jag en del under gĂ„rdagens intervaller. Det gĂ€ller att inte börja alltför hĂ„rt nu under uppbyggnadsperioden för att inte riskera skador. Mer fart och mĂ€ngd fĂ„r komma senare. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *