Intervaller 7×1000 m.

Otroligt vad länge det tar att köra ett ordentligt träningspass i gymmet! Jag begav mig iväg till gymmet redan 16.45 i hopp om att få undan träningen tidigt ikväll. Trots dessa förhoppningar om en tidig hemkomst var klockan över åtta innan jag var hemma. Även om ordentliga träningar måste få ta tid känns det i längsta laget att lägga nästa 3 1/2 timmar på träning på en kväll.

Å andra sidan gjorde jag allt riktigt grundligt idag, både min styrketräning på drygt en timme och mina intervaller på 7×1000 meter. Det känns riktigt bra att träna för tillfället. Med bättre form kommer också fokuset och det är dit jag nu sakta men säkert är på väg. Då formen är dålig känns allt bara så jobbigt att man gärna slarvar igenom träningarna med dålig fokusering på de övningar som skall genomföras.

Det som jag kanske är mest nöjd med för tillfället är min utveckling gällande min styrketräning. Det är inte så att jag skulle lyfta med några tunga vikter och jag siktar inte heller på att bli speciellt stark. Jag märker ändå att bålpartiet redan börjar vara så starkt att det hjälper mig rent löptekniskt. När jag körde igång med löpningen på allvar efter min månadslånga vila hade jag lite besvär med ryggen. Något som troligen berodde på för svaga magmuskler. Nu när alla muskler i bålpartiet börjar vara i skick märker jag hur mycket det hjälper mig löptekniskt. Det ger helt enkelt mer driv i steget och hjälper mig att hålla en mer upprätt löpstil.

Dagens intervaller körde jag på löpband. Idag hittade jag ett löpband vid Wasa Sports Club som höll riktigt bra kvalitet. Löpbandet ifråga var faktiskt av samma märke som i simhallen. Nåja, det första löpbandet som jag sprang på orkade inte riktigt med och jag var därför tvungen att byta redan efter min uppvärmning på 3 km. Upp till 14 km/h fungerade det riktigt bra, men när jag skulle öka till 17 km/h hölls farten på bandet fortsättningsvis på samma nivå. Det andra löpbandet fungerade dock perfekt.

Mina intervaller lyckades riktigt bra idag. Jag försöker att inte överdriva med farterna ännu i detta skede. Ändå gjorde jag ett stort misstag redan vid den första intervallen då jag ställde in löpbandet på 17 km/h. De första intervallerna får gärna vara lite långsammare för att vänja pumpen vid den tunga belastningen. Med denna början fick kroppen en smärre chock och hjärtat började slå lite väl snabbt. Jag vet inte om det är fysiskt möjligt, men när jag kollade på pulsklockan var jag uppe i 110 % av maxpulsen eller 198 slag/minut.

Den andra intervallen körde jag därför lite långsammare och ökade sedan farten för varje intervall på 1 km. Den snabbaste av intervallerna drog jag på 3:35 medan den långsammaste gick på 3:49. Totalt fick jag alltså ihop 7 stycken 1 kilometers intervaller. Med uppvärmningen och nedjoggningen blev det totalt 13 km löpning.

sportzoner 26.11
Jag kan väl hålla med om att detta var ett så kallat tempo- och maxträningspass. 🙂

Intervaller 26.11, varv 1-11

Intervaller 26.11 varv 12-17
Dagens löppass. De egentliga intervallerna börjar först från nr. 4. Vid nr. 2 hade jag nämligen tänkt köra igång med intervallerna, men då löpbandet inte höll måttet var jag tvungen att byta löpband och starta mina intervaller därifrån istället. Varannan punkt är alltså joggvilan på ungefär 300 meter och varannan intervallerna på 1 km som det framgår av snittpulsen.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Benny

      Det stämmer nog riktigt bra som du skriver, att jag troligen har högre maxpuls än vad jag ställt in på pulsklockan. 🙂 Jag tror att jag ställde in maxpulsen enligt formeln 220 minus åldern (184) genast efter att jag köpte klockan ifjol, medan maxpulsen säkert ligger någonstans där vid 198 som jag hade igår.
      Jag har även märkt att pulsen oftast är betydligt högre vid den första intervallen än under de övriga. Troligen borde man köra hårdare uppvärmning för att göra kroppen mer redo att köra igång… Men jo, visst “fegade” jag en del under gårdagens intervaller. Det gäller att inte börja alltför hårt nu under uppbyggnadsperioden för att inte riskera skador. Mer fart och mängd får komma senare. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *