Långpass 24 km och ett första test av Polar M400

Idag fortsatte återhämtningsveckan med ytterligare ett lugnt pass. På schemat hade jag 24 lugna kilometer och eftersom jag vet vad jag har framför mig nästa vecka beslöt jag mig för att ta det så lugnt som möjligt. Därför var det också ett utmärkt tillfälle att testa min nya pulsklocka Polar M400 och dess möjligheter.

Nu när jag har en fungerande pulsmätning på min klocka kan jag äntligen följa upp belastningen, vilket är speciellt nyttigt under de pass när jag skall ta det riktigt lugnt. Idag försökte jag att hålla en puls på under 145 slag/min., vilket alltså betyder ungefär 75 % av maxpulsen förutsatt att jag har en maxpuls på 190 slag/min. Det är i alla fall vad jag lagt in som maxpuls på klockan.

Enligt de värden som i allmänhet används brukar man ofta ange maxpulsen som 220 minus ålder, vilket i så fall skulle bli 182 för mig. Men det har jag många gånger kunnat konstatera att är alltför lågt för mig. Faktum är att jag tror att till och med 190 är ett för lågt värde för mig, eftersom jag ifjol nådde upp till 195 på flera av mina tuffare pass. Jag måste se vad pulsen visar när jag drar igång mina tuffare pass nästa vecka, om det då finns orsak att höja på maxpulsen bland mina inställningar.

Hursomhelst försökte jag att inte alls kolla på mina kilometerfarter under dagens långpass. Man blir oftast lite stressad ifall man hela tiden håller koll på kilometertiderna, vilket då leder till att man håller ett alltför hårt tempo. Istället hade jag fram mina pulsvärden på displayen och såg till att hålla pulsen runt 140-strecket.

Det är ibland lite tråkigt att köra långpassen i ett jämnt och lugnt tempo. Efter ett tag känner man alltid för att öka på tempot. Men idag gällde det som sagt att tänka förnuftigt och bara se till att vara fräsch i benen när nästa veckas tuffa träning inleds. Dessutom är det ju stor risk för skador ifall man inte tar dessa lugna veckor på allvar.

Nedan är lite info från dagens långpass.

långpass 14.2.2015 sammanfattning

Jag är mycket nöjd med min pulsklocka hittills. Det är en utpräglad “löparklocka” med allt som behövs för att kunna följa upp löpningen i realtid. En av de bästa nyheterna i förhållande till min gamla Polarklocka är att denna hela tiden räknar ut snittiden för den avverkade sträckan. Något som säkert kommer väl till pass när det så småningom är dags för ett maratonlopp. Dessutom har denna klockan samma funktion som de Garmin-modeller jag haft, där det kommer en sammanfattning efter varje löpt kilometer.

Ännu en väldigt bra detalj med klockan och något som de verkar att ha tänkt till lite extra på är de metallförsedda knapparna. Alla mina tidigare modeller har haft plast/gummiknappar som dessutom varit tröga. Det har gjort det rätt frustrerande när man skall navigera i informationen under löprutterna. På Polars M400-modell är detta väldigt smidigt eftersom knapparna är både stora och lätta att trycka in.

långpass 14.2.2015 pulszoner

Puls- och fartinfo från analysprogrammet Polar Flow. Jag har inte hunnit utforska programmet i detalj ännu, men även detta verkar riktigt lovande. En kul detalj är att man kan återuppleva rutten genom en lite filmsnutt i efterhand. Tyvärr är bilderna dock från rätt gamla Google Maps-vyer, så där förlorar man lite i upplevelse. Men speciellt från obekanta platser som t.ex. ett maraton utomlands kan detta vara en rolig detalj. Ur analyssynpunkt är det också en lättillgänglig information.

långpass 14.2.2015 varv 1-16

långpass 14.2.2015 varv 17-24

Något som jag saknade på min förra modell av Polar var denna detaljerade information från varje löpt kilometer. Det har alltid funnits på Garmins modeller och nu finns det alltså även på Polars M400-modell.

långpass 14.2.2015 karta

Dagens sträcka.

långpass 14.2.2015 snö

Tyvärr har vintern gjort comeback här i Vasa. Får se nu hur man skall göra med nästa veckas tempopass, som alltså är hela 4 till antalet. Planen var ju att så småningom övergå till utomhuslöpning på tempopassen, men med detta underlag är det ju inte speciellt vettigt att köra i några våldsamma farter.

PicsArt_1423916680926Efter dagens långpass fanns gott med krafter för ett ordentligt styrkepass. Det blev allt från tåhävningar till övningar för bålpartiet.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *