Summering av ännu en bra vecka

Den sista hårda veckan inför nästa maratonlopp har just avslutats och nu återstår endast formtoppningen inför loppet. Det blir alltså start vid Finlandia Marathon om två veckor om allt går som planerat. Åtminstone är jag anmäld till nämnda lopp.

Även denna vecka gick klart över förväntan sett till hur formen utvecklats. Tisdagen tempopass på 16 km gick som nämnt mycket bra och även om jag kände mig rätt sliten på torsdagens kvalitetspass gick även det helt bra. Det blev först 5×1 km på tider mellan 3:36-3:38 min./km och sedan 3 km backintervaller med 7×200 m. i brant backe. Tiderna på enkilometers-intervallerna var i sig inte speciellt bra, men då fokuserade jag främst på att springa avslappnat och med en bra känsla i kroppen för att undvika att skada mig efter tisdagens tuffa pass. Det kändes dock mycket bra i kroppen och jag kunde springa med ett bra flyt i steget.

Det egentliga nyckelpasset vid sidan om tisdagens tempopass kom istället igår när 32 km skulle avverkas med sista 5 km i maratontempo. Precis som på tisdagen gick även detta pass enligt planerna och därför är det med gott mod jag går över till formtoppningen från och med imorgon. Nedan är lite data från gårdagens långpass.

PicsArt_1440954811653

Jag hade mycket uppskattat löpsällskap på gårdagens långpass, då Jan Kaas sprang långpasset med mig. För oss löparintresserade Österbottningar behöver han ingen närmare presentation som flerfaldig mästare bland annat på halvmaraton i Vasa och med ett personbästa på 1:13 på den sträckan. Utan löpsällskap skulle jag knappast ha klarat att “pusha” mig till en snittid på 3:49 min./km på de avslutande 5 kilometerna. Det blev alltså först nästan 25 km i lite lugnare fart och sedan 5 kilometer lite snabbare än maratonfart. Som avslutning en nedjoggning på 2,6 km.

PicsArt_1440954924475

Idag blev det ännu ett återhämtande distanspass på 10 km och styrketräning 30 minuter utomhus. Distanspasset körde jag avslappnat men ändå med rätt hyfsad fart. De flesta av mina återhämtande pass brukar jag annars köra långsammare, men eftersom jag nu har övergått till en betydligt lägre veckomängd kände jag att jag hade råd att köra lite hårdare.

Veckans träning:

Måndag 24.8:

Distanspass 13 km + styrka 60 min. (WSC)

Tisdag 25.8:

Uppvärmning 2 km, tempopass 16 km på 3:53 min./km

Onsdag 26.8:

Morgon: distanspass 6,5 km

Kväll: Distanspass 10 km + styrka 45 min. (WSC)

Torsdag 27.8:

Uppvärmning 2 km, 5×1 km på 3:36-3:38 min./km, 3 km backintervaller (7×200 m.), nedjoggning 4 km (tot. 15 km)

Fredag 28.8:

Vila

Lördag 29.8:

Långpass 32,2 km

Söndag 30.8:

Återhämtande distanspass 10 km + styrka 30 min. ute

Totalt 7 pass och 104,7 km löpning

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *