Vilodagar – Är det verkligen nödvändigt?

(Girl-1733352 (CC-0) av Cuncon)

Alla som gillar att träna känner nog igen sig. Träningen blir som en drog, och man vill gärna ut så ofta som möjligt. Vi har förstås alla perioder då träningen känns lättare, eller tyngre, men när man väl kommit igång kan det vara svårt att slå i handbromsen. 

Har du väl börjat dyka in i alla diskussioner om träning dyker snart begreppet Vilodagar upp. Vissa hävdar bestämt att de är en nödvändighet, medan andra säger att det är fullständigt onödigt. En tredje grupp tar den gyllene medelvägen och tycker att man visst kan träna litegrann även om det är en vilodag.

Vad ska man egentligen tro på?

Träning och vila

Vad är det som händer när man tränar? När du anstränger dig, oavsett om du tränar styrka på gymmet eller om du ger dig ut på en löprunda, kommer musklerna brytas ner. Det låter kanske motsägelsefullt, men nedbrytningen ersätts senare av uppbyggnad av nya och starkare muskelfibrer vilket är vad vi strävar efter i slutändan. Denna muskeluppbyggnad kan bara ske när kroppen vilar, och det är därför det är så viktigt att få in vilodagar i schemat innan du lyckas skada dig.

Vad kan man göra under vilodagen?

Som regel gäller att ju hårdare du tränar desto större är behovet av fullständig vila. Känner du ändå behov att av röra på dig kan det vara lämpligt med en lättare promenad eller kanske en familjeaktivitet. Är du skadad eller kanske sjuk? Det är tack och lov ovanligt att behöva vila helt och hållet, men det kan hända.

Det bästa är att redan i förväg planera aktiviteter för dagen. Varför inte utvidga ditt sportintresse ytterligare? Den som vill fördjupa sig inom fotboll eller ishockey kan spendera timmar med att läsa om sitt favoritlag eller de spelare som är de bästa i sin liga. Här finns många intressanta personligheter, både sådana som ännu är aktiva och de som för länge sedan lagt elitidrotten åt sidan. För att få en hum om vilka lag, eller spelare, som är bäst kan man studera de odds som gäller för de olika lagen. De sidor som erbjuder odds brukar även ha listor med de olika lagens placering inom den egna ligan och sidor med massor av extra information.

Hur ofta bör man vila?

Hur ofta du behöver vila beror på vilken nivå du tränar och hur pass vältränad du är. Elitidrottare har ofta en hel vilodag i veckan där de inte ägnar sig åt någon träning alls. En nybörjare behöver kanske snarare 3 till 4 vilodagar i veckan beroende på nivå och grundkondition.

Den som hållit på ett tag med olika former av träning vet hur lätt det är att ta på sig mer och mer. Så, hur ska man veta om man verkligen behöver en, eller ett par, extra vilodagar?

(Travel-1749508 (CC-0) av asmuSe)

Ett vanligt tecken på att du behöver vila är att sömnen blir sämre. Detta ska inte tolkas som att en enda natts dålig sömn betyder att du ska lägga joggingskorna på hyllan, men om du börjar märka att du får svårare att somna och att du oftare vaknar på nätterna så kan det vara läge att se över hur du tränar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *